ANNONS:
ANNONS:

”23 uppdrag på 31 dagar”

I dag skriver Christer Hallén om domarbristen som blivit ett faktum på senare år. Han visar på siffror, och bjuder dessutom in er läsare till en diskussion.

Att det råder en domarbrist i vår fotboll i Västergötland har säkert inte undgått någon. I denna krönika så är det dags att grotta oss ner mer i detta.

För 10 år sedan (2007) var vi 350 godkända domare i Västergötland, i år så är vi 220 godkända. Smått chockerande siffror om ni frågar mig, vi är alltså 130 stycken färre domare idag än vad vi var för bara 10 år sedan, det är en minskning med cirka 37 %.

Hur klarar vi då av detta, hur löser vi de antalen uppdrag (med uppdrag menas både Domaruppdrag och Assisterande domaruppdrag) som vi har varje år? En stor anledning är att det faktiskt inte bara är antalet domare som blivit färre utan även antalet uppdrag som vi ska döma som blivit väsentligt färre. 2007 hade vi cirka 9000 uppdrag medan det i år kommer att handla om cirka 6800. Den främsta anledningen till det minskade antalet uppdrag är att vi idag i större utsträckning väljer att avsluta våra fotbollskarriärer i ett tidigare skede, främst på grund av studier på annan ort alternativt det numera bredare utbudet av andra fritidssysselsättningar.

Om vi slår ut antalet uppdrag fördelat på antalet domare så låg snittet uppdrag/domare under 2007 på cirka 26 stycken och under 2017 så kommer snittet att ligga på cirka 31.
31 uppdrag/domare och år kanske inte låter så extremt mycket, men ha dock i åtanke att detta är snittet antalet uppdrag/domare. Några domare/år kanske drar ett korsband, reser jorden runt, studerar på annan ort eller av annan orsak inte dömer en enda match.

Under föregående år (2016) var det ett flertal domare i Västergötland som hade cirka 80 uppdrag. Detta är såklart inte bra men samtidigt är det just dessa domare som gör att vi idag löser de 6800 uppdragen under 2017.

Utan att nämna några namn så hade vi till exempel en domare i Västergötland som under maj månad 2016 hade 23 uppdrag. 23 stycken uppdrag på 31 dagar, är det hållbart i längden? Såklart inte! Dömer denna domare 23 matcher på en månad endast på grund av den enkla anledningen att det är fantastiskt roligt att döma fotboll? Skulle inte tro det, han gör det för att vi inte har fler domare att tillgå, han ställer upp samt att det såklart kan finnas en ekonomisk aspekt i det hela! Hade kvalitén på hans insatser varit högre om han endast dömt 10 matcher istället för de 23 som han nu dömde? Självklart hade den det!

Vad krävs då för att vi ska vända trenden och återigen bli fler domare så att vi kan minska belastningen på de som idag har några för många uppdrag/år?

Vi har idag en Steg 1 utbildning för nya domare som är utformad enligt följande:
16 timmars utbildningstid, såväl teoretisk som praktisk.
2 matcher som Domare, man observeras här och får feedback av instruktör.
2 matcher som Assisterande domare, man observeras här och får feedback av instruktör.

Hela utbildningen hålls av utbildade instruktörer hos Västergötlands Fotbollsförbund.

De flesta som idag väljer att gå en Steg 1 utbildning är yngre killar och tjejer som förhoppningsvis redan har testat på att döma lite som ungdomsdomare i sin lokala fotbollsklubb. I år så har 25 Steg 1-domare utbildats, vad som är viktigt att poängtera är att vi aldrig kan godkänna en domare som ännu inte är redo, kvalité före kvantitet, till fördel för både domaren själv, förbundet samt lagen. Om instruktören till exempel anser att domaren i fråga är redo att börja döma som Assisterande domare så kan man godkännas för det först.

Så här många frågetecken i en text har jag nog inte skrivit förut men de är till för er som läsare. Kommentera och starta en diskussion som gör att vi tillsammans kommer fram till lösningen på domarbristen!

Nästa krönika kommer att handla om domarklimatet som råder och varför detta gör att ungefär 50 % av alla som går Steg 1 sedan väljer att inte fortsätta döma!

FAKTA CHRISTER HALLÈN
Födelseår: 1985.
Familj: Mamma, pappa, en äldre syster och en äldre bror.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Gräfsnäs IF, Sollebrunns AIK, Långareds BoIS, Alingsås FDK (Domarklubb).
Lokal favoritklubb: -.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Domare.

Lämna en kommentar