AIF till fyran – HIF och GBK kvalar

TV:Derbyt på Brogårdsvallen slutade 0-0. Det betyder att Alingsås IF ramlar ner i fyran medan Holmalund tvingas att kvala sig kvar.

Direkt från start visade båda lagen att det inte var tal om att hålla igen i närkamperna. David Johansson och Anston Stenseke drabbade samman redan efter ett par minuter. Ja, för det var så att Anton Stenseke – som slutade i somras – snörade på sig skorna för att hjälpa Holmalund till nytt kontrakt.

Det var inget jättehögt tempo i matchen utan båda lagen tilläts rulla en del på egen planhalva. Istället var det fokus på försvarsspelet, och i synnerhet AIF var aggressivt så fort HIF närmade sig mittlinjen.

Men så särskilt många heta chanser skapades inte i första halvlek. Andreas Johansson hade ett missriktat vinkelskott och Andreas Glännbro sköt en frispar som var lätt fångat för Jonathan Ahlqvist i HIF-målet. Annars hade Chris Balkerud den bästa grönvita möjligheten men skottet från dryga 16 meter blev stressat och högt över.

I Holmalund var André Nilsson det enskilt största hotet men varken han eller någon annan lyckades ta sig i AIF straffområde på allvar utan bortalaget städade ganska bra runt den egna boxen.

Gnosjös halvtidsledning och Götenes tidiga 1-0 efter paus gjorde att derbyt utvecklades till en ren uppgörelse mellan kval och degradering. AIF var tvunget att avgöra för att gå förbi HIF i tabellen och det var också gästerna som började andra akten piggast. Andreas Johansson var halvt igenom och sköt utanför innan Chris Balkerud fick ett kanonläge från nära håll när ingen annan brydde sig om bollen som studsade i Holmalunds straffområde. Men Jonathan Ahlqvist stod i vägen två gånger om och fortsatt 0-0.

Men det skulle komma ännu bättre lägen för AIF. Med halvtimman kvar lobbade Oliver Östlind över en utrusande Jonathan Ahlqvist och bollen hamnade till slut hos Chris Balkerud. Men på något mirakulöst sätt hann Christoffer Ängberg fläka sig och täcka skottet till hörna ett par meter framför mållinjen.

Även HIF började nu skapa chanser. Oscar Karlsson Widén sköt hål i luften i straffområdet och Marcus Heed sköt en bra frispark som tog i James Clarks ribba. En stund senare fick André Nilsson sitt första riktigt vassa läge i matchen, men James Clark kom ut och gjorde sig stor och räddade till hörna.

Sista kvarten satsade AIF allt mer framåt. Det som fanns på bänken offensivt sattes i spel och Andreas Glännbro gav sig också i väg på ett par offensiva utflykter. Men det först i se absoluta slutminuterna det började skapades chanser igen. Andreas Johansson sköt över för AIF, inbytte Albin Bohlin brände friläge för HIF innan Adam Borhammar Wahlin nickade strax över på en grönvit hörna.

Men något mer än så blev det inte utan det hela slutade 0-0. Ett resultat som betyder att AIF nästa säsong spelar i division 4 och att Holmalund tvingas kvala sig kvar i division 3.

Gerdskens tog inte chansen vinna sin match i kampen om kvalplatsen. Men eftersom Tidaholm förlorade sin match blir det ändå spel mot divsiion 2 för GBK.