ANNONS:
ANNONS:

André tar avsked med text om ungdomsfotbollen

André Nilsson bjuder nu på sin sista text här på sajten. Ämnet för dagen är debatten om huruvida det bör kora vinnare i ungdomsidrotten eller inte. Nedan ger André sin syn på saken.

Det här är en utav frågorna som delar fotbollssverige just nu så tänkte därför ta upp mina tankar om det. Alltså att man upp till tolv år inte använder sig utav resultat. Inga tabeller samt inte heller några slutsegrare i cuper.

 

Jag kommer ihåg när vi var yngre. Åka runt på cuper var bland det bästa man visste. Kalles Kaviar-cup i Kungshamn, Eskilscupen i Helsingborg, det finns många som man minns med en väldig glädje. Ett år kom vi långt i A-slutspel kommer jag ihåg, det var fantastiskt roligt då min årskull inte var den bästa. När man gick långt i vår lokala turnering Kycklingcupen, fick spela final i Nolhagahallen inför väldigt många människor. Det var en helt underbar känsla, ska vi ta bort det ifrån dagens unga fotbollsspelare?

 

Kommer ihåg när vi åkte ut i semifinal i en cup en gång. Jag var på den tiden en större vinnarskalle än jag är idag. Eller nja, men jag grät mer när vi förlorade då än jag gör nuförtiden..  Iallafall, efter den förlusten så kom en utav mina dåvarande tränare fram till mig. André, man får vara ledsen just nu men även förluster är bra uppleva ibland. Och det tror jag är helt rätt. Du ska få uppleva glädje när du vinner och du ska bli ledsen när du förlorar. Det är ju hela fotbollen, allting är ett tävlingsmoment.

 

Då är frågan, varför har beslutet att inte kora några vinnare i serier och cuper då tagits?  Den största anledningen är att det (dåvarande) svenska seriesystemet uppmuntrar till toppning/selektering. Så lyder förklaringen ifrån Anders Wahlström, ansvarig för barn och ungdomsfrågor på riksidrottsförbundet. Vi tappar utövare som inte får spela lika mycket för att dom inte är bland dom bästa i sitt lag.

 

En annan förklaring är att det endast fokuseras på resultatet och inte prestationen. Att man inte tänker på hur det egentligen såg ut, har killarna/tjejerna utvecklats någonting eller inte?

 

Dom menar på att det är lätt att vara nöjda för att man vann cupen, även om man inte spelade så bra eller på det sättet som man egentligen skulle.

 

Häromdagen var vi på besök hos BK Häcken. Det var via vårt integrationsprojekt som pågår i Holmalund. Rundtur på Bravida Arena, kolla läget på träningsanläggningen samt hela tiden guidning och information från Jesper Ljung. Ljung som tidigare har tränat Holmalund, det var dock innan min tid.

 

Vi fick då en presentation av deras ungdomsansvariga och då kom den frågan upp, vad han tyckte och hur Häcken ställer sig i frågan. Han såg bara positivt på det. Inga krav på barnen utan alla ska få lära sig i sin takt. Ingen press från hetsiga föräldrar och man slipper problemet med ”toppning”.  Häcken jobbar med breddverksamhet upp tills barnen fyller 15, då börjas det med den ordentliga elitsatsningen. Det var intressant att höra, vad en storklubb i Sverige har att säga om saken.

 

Så vad kan vi då komma fram till. Jag ska erkänna att jag inte riktigt vet vilken sida jag står på.  Det stora problemet är ju inte att man spelar med resultat, att man har en vinnare och en förlorare.

 

Problemet ligger i att det är föräldrar/ledare som vill för mycket, det är där det måste bli bättre.  Att få bort selekteringen, låta alla spela mycket och sätta resultatet i andra hand, dom är ju trots allt bara barn.  Jag kan alltså sammanfatta det hela med att jag är för resultat, för det tycker jag ska finnas. Däremot måste ledare och föräldrar inse att det inte är allt, inte i den åldern.

 

Det här var mitt sista inlägg här på sidan. Förhoppningsvis finns det några som tyckt att det har varit trevlig läsning, jag har iallafall tyckt att det varit roligt att dela med mig av mina tankar och erfarenheter. Må väl vänner, så ses vi runt om på idrottsplatserna i Alingsås.

 

PS. Kom gärna till Brogårdsvallen på söndag. Ett derby som avgör oerhört viktiga placeringar i tabellen. Bara att få se mig i en rugbyhjälm borde vara värt entrépengen…

FAKTA ANDRÈ NILSSON
Födelseår: 1995.
Familj: Pappa Mätarjanne, mamma Inger samt två systrar, Elin och Emmy.
Bor: Fortfarande hemma, ändras förhoppningsvis snart.
Klubbar i karriären: Holmalunds IF och Örgryte IS.
Lokal favoritklubb: Holmalunds IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i Holmalunds IF.

1 svar på ”André tar avsked med text om ungdomsfotbollen”

Lämna en kommentar