ANNONS:
ANNONS:

”Vart är återhämtningen?”

I dag är Yohanna Friborg tillbaka med ett avsnitt i Kliniken. Nu lyfter hon fram betydelsen av att återhämta sig för att öka i prestation och undvika överbelastningsskador.

Idag kommer vi att ta upp vikten av återhämtning, för att öka vår prestation. Man kan enkelt förklara det med att man är beroende av två saker. Den ena delen är att “bryta ned” och den andra delen är att “bygga upp”. Vi vet alla att man bryter ned kroppen under träning för att sedan bygga upp den igen, och då till det bättre.  Att man successivt flyttar sin fysiologiska utvecklingsribba. Att vi för varje pass behöver pressa oss lite mer och lite mer, för att bli bättre.

Idag när jag är runt om i olika föreningar, så ser jag samma problem hos samtliga. Inte ETT enda lag jag stött på som skiljer sig från övriga. Och detta tror jag är en stor anledning till varför vi tampas med så mycket överbelastningsskador hos våra barn och ungdomar. Men också i seniorlagen, där denna parameter kanske är ännu viktigare. Vart är återhämtningen?

Vi vet ju att kroppen bryts ned av träning, så varför har vi inte återhämtning på schemat under veckans träning. För träningen är ju till för att vi skall bli bättre, och i detta tillhör återhämtningen. Annars kommer vi enbart att bryta ned, bryta ned och bryta ned, tills det att vi faktiskt går sönder. Jag ser lag som har mellan två och åtta pass i veckan men det är enbart “nedbrytningspass”. Vart är återhämtningspassen och vad är återhämtningen?

Man vet tydligt att till exempel på måndagar, onsdagar och fredagar är det bollpass/teknik. Tisdag är det gym och en match under helgen, men att vi måste också skriva ut vart vi återhämtar oss. Till exempel under torsdagar och söndagar är det ren återhämtning/vila. Detta är bortkoppling av sociala medier, inget pulshöjande (alltså inte aktiv vila), utan man ser till att fylla på med bra mat, sova ut och kanske umgås med vänner/familj eller se på film. Det viktiga är att få in detta på schemat också, för det är antingen osynligt eller så existerar det inte.

Sedan har vi en faktor till som vi måste ta hänsyn till. Nedbrytningen av hjärnan när vi ständigt är uppkopplade via mobil eller dator. Idag är många fotbollsspelare redan stressade när fotbollsträningen drar igång. Detta genom att hjärnan inte fått återhämta sig under dagen på grund av att man ständigt varit uppkopplad, och att man troligtvis gått i skolan eller har jobbat. Stress, stress, stress är nedbrytande, träning är nedbrytande, så vart är återhämtningen?

Återigen så har vi alldeles för mycket i vårt samhälle som bryter ned oss, vilket som sagt ger oss överbelastningsskador. Det finns forskning som ser ett samband mellan de ökade överbelastningsskador som vi ser hos ungdomar idag, och det stressade samhället/psykisk ohälsa.

Så hur kan vi jobba med återhämtning på ett annorlunda sätt i föreningslivet? Kan vi ställa krav på våra spelare att ta eget ansvar gällande återhämtning. Varför lägger inte fler tränare in “återhämtning” på veckoschemat, likväl som de lägger in “nedbrytning” på schemat? För alla vet ju att dessa delar är beroende av varandra för att nå en önskad fysiologisk förändring, ökad prestation.

En enkel ekvation i mina ögon, rent teoretiskt i alla fall. Sedan är frågan hur vi skall få in detta i praktiken idag och Vem som har ansvaret, framför allt hos våra ungdomar. Som senior har man utvecklat konsekvenstänkandet, det har man inte som junior.

Oavsett borde vi återhämta oss mer än vad vi gör, våga göra det, för det kommer att öka vår prestation.

//Yohanna Friborg, Leg. Naprapat och fystränare.

#vågavägrasocialamedier #vågaåterhämta #varsmart

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar