ANNONS:
ANNONS:

Att ta sig tillbaka efter skada

I dag kör vi ett nytt inslag från Klinken. Yohanna Friborg skriver den här gången om rehabilitering efter skada, och använder Zlatan Ibrahimovic som exempel.

Ni har säkert alla redan läst om Zlatan Ibrahimovic comeback. Läkarnas prognos var inte munter, tills det att de öppnade knäet under operation. Orden lät som “vi har aldrig sett en
sådan fin led med så få förslitningar på en elitfotbollsspelare tidigare”. Men de sade ändå att det är svårt att se att han skulle vara tillbaka i spel innan nio månader, om han nu väljer att
fortsätta spela.

Nio månader var sagt. Jag hade känslan från den dagen han sade “ni kan sluta spekulera om jag kommer tillbaka eller inte, att sluta är inget alternativ”, att han skulle komma tillbaka rekordfort. En strukturell skada i knäet innebär att vävnaden i knäet delvis har gått sönder. I Zlatans fall var det fler strukturer som gått sönder, vilket påverkar rehabiliteringstiden negativt.

Rehabiliteringstidens prognos byggs på generella standardiseringar och erfarenhet. Detta och olika rehabfaser är något vi läser om i våra böcker. Jag brukar tänka att dessa mått är något vi skall utmana. Är det 3-6 månader till en comeback efter en ACL (främre korsbandsskada), så skall vi se till att jobba för 2-4 månader innan en comeback. Jag tror att vi kan påverka denna tid om vi jobbar med en mer helhetstänk.

Kan vi till exempel se över kost, sömn, relationer och biomekaniken i hela kroppen, så ökar vi chansen att trotsa böckerna. Ibland räcker det att bara tänka till lite extra som medicinsk ansvarig (naprapat i det här fallet), att verkligen gå in för en bra strukturerad plan. Och det viktigaste, att man har en person framför sig som är otroligt motiverad till att komma tillbaka!

Vår slogan på kliniken är inte av en slump, “Vår Kunskap, din Motivation, ger Resultat”.

Med detta inlägg vill jag säga att allt går, om man bara vill. Se till att hitta en riktigt kunnig terapeut av något slag, som följer dig och stöttar dig hela vägen till ditt mål. Det är ju det du
betalar för, eller? 😉

Nästa inlägg kommer att innehålla ett “case”, där ni får följa med i hur jag tänker kring rehab och biomekanik!

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar