ANNONS:
ANNONS:

Benhinneinflammation – det är inte en inflammation

I dag skriver Yohanna Friborg om en inte helt ovanlig fotbollsskada, benhinneinflammation. Då vet ni att det blivit dags för ett nytt avsnitt av Kliniken.

Benhinneinflammation eller medialt tibiasyndrom som det också kallas. Detta är ett tillstånd som vi har mycket hos oss på kliniken, i dess olika former och anledningar. Man kan tro att det är en inflammation och det kan kännas som detta men är i själva verket en överbelastningsskada/förslitningsskada.

Och som vi nämnt och tjatat om tidigare så finns det alltid en orsak till varför man blir överbelastad. Detta är alltså ett tillstånd av framsidans underbensmuskler, som blivit överbelastade. Dessa muskler fäster bland annat på skenbenets framsida och där sitter också smärtan vid benhinneinflammation.

Symtomen är alltså smärta över skenbenet och brukar i de flesta fall sitta den första diametern ovan fotknölarna på insidan. Det är en molande värk och en del beskriver det även som en brännande känsla vid belastning. En vanlig diff diagnos till benhinneinflammation är Tibialis anterior syndrome, som är ett annat tillstånd i form av en överbelastningsskada som drabbar muskulaturen på utsidan av underbenet. Det är alltså inte en benhinneinflammation. Då är du istället öm över mjukdelarna på utsidan.

Benhinneinflammation är då har du smärtan mer på insidan av underbenet eller mitt på skenbenet. Dessa diagnoser behandlas nämligen lite olika. Om du väl drabbats av benhinneinflammation så bör du jobba med att få igång området med cirkulation och att avlasta så mycket du kan. Detta i kombination med att jobba med orsaken till att du fått detta tillstånd.

En vanlig orsak är för snabb stegring av sin träning, så att vävnaden hinner återhämta/återuppbygga efter att man brutit ned den av träningen. Att få upp djup cirkulation och få mer elasticitet kring bindväven så kan du bland annat foamrolla över underbenet med fokus på framsidan av underbenet. Att ha stödstrumpa/kompressionsstrumpa dygnet runt under en period är att rekommendera. Stretcha ut vaden tillsammans med att jobba med rörelsen i foten, är också otroligt effektivt.

Det jag vill säga är att det alltså finns massor utav saker att jobba med för att skynda på läkningen av en benhinneinflammation. För dessvärre hör jag alldeles för många som säger att de fått restriktioner att bara vila. Se till att börja jobba på detta sätt så fort du börjar få symtomen för detta kan nämligen gå längre och bli ett värre tillstånd. Det kan utvecklas till stressfrakturer i underbenet, och det är mer svårläkt. Så ta ansvar över din kropp, va smart och träna med huvudet. Ha en bra dialog med kroppen så du kan läsa av signalerna innan vävnaderna går sönder. Av erfarenhet då kan detta försvinna på bara ett par veckor med rätt sorts behandling och smarthet, om man då börjat behandla i tid. Annars kan man dessvärre räkna med ca 2-4 månader innan det läker, och det blir också återkommande. Mycket vanligt att det kommer med försäsongen.

Självklart finns vi på Alingsås Idrottsklinik om du behöver hjälp med behandling eller för att undersöka och sätta rätt diagnos.

Träna hårt men smart! /Yohanna

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar