Bredsidan tillbaka

Nu kör vi igång första hela arbetsveckan på ett tag. Då behöver vi en mjukstart med en Bredsida om den lokala fotbollshelgen.

På Lenavallen var det stor fest i går när ÖSK ordnade dubbelarrangemang där intäkterna tillföll cancerfonden. Ett behjärtansvärt initiativ, som säkerligen går att härleda till det faktum att spelaren Yohanna Friborg det senaste året kämpat mot en cancersjukdom. Matcherna då? Jo, en av varje sort kan man säga. Damerna föll med 4-0 medan herrarna vann med hela 7-0, så tre gulsvarta poäng blev det under dagen.

…………

På Mjörnvallen var det också fest i helgen när Alingsås FC bjöd in till gratismatch och seriefinal mot Göteborgs DFF. Överlag känns det som föreningens verksamhet börjar sätta sig bättre nu när det handlar om andra säsongen, även om den resultatmässiga framgången så klart gör allting lättare. Nu kom fjärde raka segern, och AFC har sannerligen visat konkurrenterna att de är den stora favoriten till att ta hem seriesegern.

…………

För egen del tittade jag på Gerdskens bortamatch mot Främmestad. För mig var det dock hemmamatch eftersom jag bor endast en dryg mil från Bergevi. 1-1 slutade det hela efter att Främmestad varit något bättre första halvlek medan GBK var lite vassare efter paus, även om spelet sista tredjedelen var aningen trubbigt hela matchen.

Främmestad var besviket efter GBK:s sena kvittering på straff och Gerdsken var besviket efter att på förhand velat ha tre poäng mot en nykomling. Det – liksom att båda lagen skapade ungefär lika mycket chanser – gör att jag tycker krysset var helt rättvist.

I videointervjun med Fronken Johansson pratade han om att GBK föll in i Främmestads fysiska spel med mycket långbollar. Tycker faktiskt att han har lite fel där om nykomlingen. Visst är FIK-spelarna både starka och välväxta, men faktum var att de spelade mycket mer kortpassningsspel än vad fördomarna om skaraborgsfotboll gör gällande.

I GBK tycker jag att Jacob Borg var i en klass för sig matchen igenom. Han var den som behärskade den något studsiga planen allra bäst och slog inte bort många passningar. I första halvlek hade han sällskap av Emil Olesen på tronen som matchen kung, men hemmalagets anfallare försvann från matchbilden något efter paus.

Nu var detta första matchen jag såg GBK för i år och det är inte lätt att dra slutsatser för en hel säsong byggda på 90 minuter fotboll. Men utifrån det jag såg, såväl spelmässigt som prestationsmässigt och truppmässigt, tror jag inte att Gerdskens BK är en seriesegrare. Men det är som sagt långt kvar på fotbollsåret 2019.

…………

I samma serie fortsätter Holmalund sitt segertåg. André Nilsson gjorde två nya mål när Trollhättans BoIS besegrades med 3-2 och nu har HIF fyra raka. Ruskigt stark start av de röda.

AIF har också fyra raka, men då pratar vi kryss. Mot Ödsmål blev Hampus Nilsson poängräddare med en kvittering på matchens sista spark, och det tyder så klart på styrka och moral att komma tillbaka och ta en pinne. Men av alla dessa kryss händer det ju väldigt lite i tabellen.

…………

Vårgårda IK fick äntligen jubla över en seger på söndagen. David Lager slog in 2-1 i andra halvleken och det blev matchens sista mål, och tre riktigt sköna poäng tickade in för VIK. Starkt efter veckan som gick med trafikolyckan i fokus, och extra roligt att Jawid Jahid till och med startade matchen.

…………

Frisco hade en nattsvart dag i Göteborg när Qviding vann med hela 6-1. Det har varit hårda bud för Leif Anderssons gäng efter premiärsegern för tre veckor sedan.

…………

Bjärkederbyt på Nya Bjärkevis konstgräs slutade med rödvitt jubel. Men det satt hårt och det krävdes en monsterräddning i slutminuten av Andreas Olsson Atterdal för att SMSK skulle få med sig alla tre poäng. I den serien var helgens stora skräll att Wargön torskade hemma mot Trollhättans FF, vilket sätter ytterligare krydda på fredagens förmodade toppmöte mellan Stora Mellby och Wargön.

…………

Frisco chokade Mjörn med att göra 2-0 tidigt och sedan få med sig 3-3 hem från Bodarnevallen. Mycket oväntat, och oerhört starkt av Frisco. För min del var matchens behållning sammadraget på Youtube, vilket var lite av ett nytt grepp från traktens lokala lag.

I samma serie vann Södra Härene mot Hemsjö med uddamålet. De grönas första poäng medan de gula står kvar på noll efter två matcher.

…………

Annelunds magi var borta när man i torsdags inkasserade första förlusten när Sparsör vann med 2-0 på Mörlanda Sportcenter. I samma serie glänser VIK FK med tre raka segrar efter att man i veckan som gick vänt ett underläge till 2-1-seger. Tredje raka uddamålssegern tyder på att vinnarmentaliteten är på plats hos Niclas Springhs mannar.

…………

Säven/Hol hade lekstuga för andra matchen i rad när man körde över Floby med 8-1. Som vanligt var Christoffer Krabbe glödhet i boxen med fem baljor, och frågan är vad detta ska sluta för anfallaren.

…………

Södra Härenes damer lirade två matcher förra veckan. Först vann man premiären med 1-0 och sedan tog man en pinne i andra matchen efter två sena mål. Stark start – särskilt av Sofia Björklund som gjort tre av lagets fyra mål.