Delad pott på Mjörnvallen

Alingsås IF och Gerdskens BK spelade 1-1 inför 800 betalande åskådare i söndagens derby på Mjörnvallen.
– Vi ska döda det här i första halvlek, säger GBK:s lagkapten Fredrik Gustafsson.

Referatet med Jonas

Efter ganska avvaktande första 20 minuter där Fredrik Wilands distansskott var det enda att likna vid en målchans var andra delen av första halvlek desto mer händelserik. Jacob Borg och David Johansson tacklades till sig var sitt gult kort vilket fick matchen att öka i intensitet något. Gerdsken hade inte skapat något av värde innan bortaledningen var ett faktum. Elvir Ramadani fick bollen i höjd med AIF:s backlinje. Anfallaren vände runt, drev ett par meter och chippade elegant in 0-1 innan någon försvarare hann in i situationen. Ett mycket vackert fotbollsmål.

Simon Preissler fick sedan ett friläge från halva planen men Christian Wieweg jagade ikapp och svarade för en klockren brytning innan Preissler fick i väg något avslut. Hemmalaget hade en hel del boll, men hade samtidigt svårt att komma till i GBK:s straffområde. Robin Westby och Fredrik Gustafsson tog bort det mesta, så det var egentligen bara Rickard Hedbergs läge som var nära att resultera. Bollen damp ner framför Hedberg, men Erik Andersson var snabbt ute och räddade närskottet.

Istället var gästerna snubblande nära att utöka ledningen just före paus. Först fick Fredrik ”Fronken” Johansson en boll i djupet och avslutade just utanför bortre stolpen efter att han vänt bort Fredrik Wiland. Minuten senare väggade sig inhoppande Enis Zeneli igenom ett stillastående hemmaförsvar men James Clark svarade för en högklassig räddning, och 0-1 stod sig in i paus.

En bra bit in i andra halvlek såg matchbilden ut att bli helt i GBK:s smak. AIF hade boll utan att skapa något nämnvärt, och samtidigt fanns det ytor för gästerna att ställa om i. Redan efter ett par minuter var Fredrik Johansson igenom men avslutet gick högt över ribban.

– Det är svårt när vi inte lyckas göra mål. Vi har några riktigt bra lägen och ska kunna döda det här redan i första halvlek, säger Fredrik Gustafsson.

Men så, med kvarten kvar ändrades allt. Jocke Larsson mötte Chris Balkeruds hörna med pannan och kvitterade till 1-1, och efter det fick AIF segervittring. Fredrik Wiland, som flyttades upp som vänstermittfältare, hade först en bra nick som Erik Andersson räddade och sedan fick AIF:aren en boll i djupled. Men även den duellen vann Erik Andersson som tajmade utrusningen väl.

Sista minuterna stack även GBK upp i ett par anfall och unge Alfred Johansson fick möjligheten att bli stor gulsvart hjälte. Men vinkeln blev för snäv och avslutet något stressat av ungtuppen.

1-1 innebär att Alingsås IF chans att vinna serien nu är borta. GBK leder fortfarande, nu två poäng före Ulricehamn men med sämre målskillnad. Det betyder att GBK måste vinna mot Fristad hemma för att vinna serien om Ulricehamn vinner sin match.