ANNONS:
ANNONS:

Det välförtjänta jublet

Holmalunds IF spelar i Elitettan 2016. Den här Bredsidan handlar så klart mest om lördagens rafflande kvalmatch på Alströmervallen. 

Bredsidan

Sicken match det blev. Och sicken glädje det var efter slutsignalen. Gladast var kanske Mikael Prodér. Det var nästan så man blev rörd av hur se hur stolt HIF-tränaren var. Inte stolt över sig själv. Utan stolt över vad ”hans” tjejer åstadkommit.

Fastnade också för Prodérs förmåga att få med alla i firandet. Från ett par meters håll såg jag hur han kramade om Ronia Gustafsson, som blev utvisad efter fem minuter och kunde ha blivit lite av olycksfågel om HIF förlorat dubbelmötet, och skickade in henne i jubelringen med orden:

– Här firar vi tillsammans (om jag hörde rätt, men det var något i den stilen i alla fall).

En oerhörd styrka att som tränare lyckas fånga upp den som kanske behövde det mest. Tror så klart inte att Ronia Gustafsson stod och deppade efter matchen, men kanske var det just försvarsgeneralen, som Prodér kallade henne, som behövde den där kramen allra mest.

För oss åskådare var annars Ronias utvisning helt perfekt – om man ville se en jämn och spännade match vill säga. Nu fick Nyköping extra bensin redan efter fem minuter och när Moa Edruds nolla stannade på drygt sex matcher fick gästerna också målmässig kontakt. Faktum var att pressen var mer eller mindre konstant mot Holmalund, och Nyköping hade också tillräckligt med chanser för att göra de där fyra målen som behövdes för att utjämna dubbelmötet.

Men så kom matchens andra röda kort. Det kom också helt perfekt – om man ville att Holmalund skulle vinna vill säga. Gästernas spelare tappade energi medan hemmatjejerna återfann sin. Alexandra Schwartz sprang ett marathon bara i andra halvlek, Elin Johansson lirade mittback på ett strålande sätt i 85 minuter och framåt slog Olivia Sultan till med ytterligare ett oerhört viktigt mål. Även om Antonia Ferm Sandbergs förarbete kanske var den stora grejen, måste man understryka Sultans förmåga att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle. Ungefär som Glenn Strömberg sa när Håkan Mild av alla höll sig framme och petade in en retur mot England.

– Av alla spelare på planen var det bara Håkan Mild som var just där just då.

En sanning som stämmer väl på Olivia Sultan. Men till skillnad från Håkan Mild har hon gjort det till en vana, vilket så klart imponerar än mer.

Sista kvarten tror jag att alla hemmaspelare njöt av matchen. Den som varit en pärs sedan Gustafssons utvisning fick ett helt fantastiskt slut. Att spela sista minuterna inför över 600 åskådare med känslan av att vi kommer vinna det här måste vara helt underbar. Det var också en känsla man unnade Holmalund efter den här rent lysande säsongen man gjort.

Det som känns extra roligt med Holmalund är att nästan alla spelare har stor utvecklingspotential. Visst, ett par namn kanske inte blir bättre för varje år som går, men de allra flesta är långt ifrån färdiga spelare. Namn som Moa Edrud, Beatrice Persson och Lisa ”Töllsjö” Johansson, för att nämna några, har alla gjort debut i ettan i år och har stora möjligheter att ta ytterligare kliv. Om det sker redan till nästa säsong återstår att se, men 2016 har Holmalund en sportsligt ganska skön sits när man kan slå ur underläge och bara ösa på med sin ungdomliga entusiasm. Om det räcker i Elitettan? Ingen aning. Men efter att Lidköping FK:s förhållandevis breda satsning inte räckte kan man nog slå fast att skillnaden mellan divisionerna är ganska stor.

………………………….

Gerdsken förlorade med 4-2 mot Falköpings FK och därmed är allt hopp om division 3 ute. Har svårt att föreställa mig den besvikelse som måste råda i GBK-lägret efter den här hösten. Matchboll efter matchboll har bommats, och i kvalet var man sedan aldrig nära. Går så klart att hitta både anledningar, syndabockar och mängder ”om bara”, men jag nöjer mig med att tycka att det helt enkelt inte är tillräckligt bra gjort att inte lyckas förvalta den fina vårsäsongen till ett bättre slutresultat än det här.

………………………….

Hur bra är Kode? Laget har gjort 13-0 på sina två kvalmatcher i Gerdskens grupp? En annan fråga är hur i herrans namn Kode inte lyckades vinna sin division 4-serie?

………………………….

Lödöse/Nygård vann mot Tvärred/Vegby i lördags. Det betyder att en poäng räcker för FC Alingsås i sista kvalmatchen för att vinna gruppen.

………………………….

Tycker att Nicole Fallqvist gjorde en förhållandevis bra match i lördags. En mogen mittfältare som ofta tar rätt beslut. Tror att hon har alla möjligheter att anpassa sig till tempot i Elitettan redan till nästa säsong.

………………………….

Borås AIK leder sin kvalgrupp mot division 3 med en match kvar. Å Västergötlands vägnar är det bara att hålla tummarna för att BAIK kan knyta till den säcken.

………………………….

Södra Härene spelar kvar i sexan även 2016. Kryss mot Högvad räckte inte för att utmana om en plats i femman.

………………………….

Har lite svårt att förstå hur Annelund kunde förlora med 4-1 mot Hangelösa. Visserligen skapades en del chanser i andra halvlek, men bollen ville tydligen inte in. Det är så klart en enorm skillnad på 2-3 och 1-4 inför avslutningen mot Kronäng, för nu behöver Annelund vinna med 5-0 för att ta hem kvalgruppen. Hårda bud.

………………………….

Alingsås IF gick på söndagen samma öde tillmötes som GBK gjorde i lördags. Tråkigt att kvalgrupperna mot trean är döda ur lokal synvinkel redan innan sista omgången.

………………………….

Kul att Holmalund gjorde ett bra matcharrangemang i lördags. Kändes proffsigt rakt igenom. Nästa år ställs det ännu högre krav även på det planet.

………………………….

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar