ANNONS:
ANNONS:

”Du tänker väl inte byta om i onödan?”

I dag drar vi igång andra varvet med årets gästskribenter. Det betyder att Christer Hallén fortsätter att berätta om sin resa som domare, som tog sin början med en reservlagsmatch på Ollevi.

Om man jämför situationen som en fotbollsspelare har gällande vilken division man tillhör så fungerar det inte riktigt likadant för oss domare. Jag kommer därför i detta inlägg att försöka klargöra för hur det fungerar!

Steg 1 innebär att man får döma som högst Division 6 Herr och Division 3 Dam samt vara assisterande domare i högst Division 4 Herr och Division 2 Dam.

Steg 2 innebär att man får döma som högst Division 4 Herr respektive Division 1 Dam, samt vara assisterande domare i högst Division 2 Herr respektive Elitettan Dam.

Steg 3 innebär att man får döma som högst Division 2 Herr respektive Elitettan Dam, samt vara assisterande domare i högst Division 1 Herr respektive Damallsvenskan.

Steg 4 innebär att man får döma som högst Division 1 Herr respektive Damallsvenskan.

Steg 4 AD innebär att man får vara assisterande domare i högst internationella herr- respektive dammatcher.

Steg 5 innebär att man blir Elitdomare, detta innefattar Superettan och Allsvenskan Herr, man är även behörig att döma internationella matcher som extra assisterande domare (straffområdesdomare) samt som fjärdedomare.

Själv så har jag än så långt nått till Steg 3, såklart med mål om att en dag försöka nå Steg 4.

Hur blir man då uttagen till nästa steg?

Går man på antalet dömda matcher? Antalet utdelade kort? Antalet vinkade offside?Nej inte direkt, det handlar helt enkelt om hur du presterar på planen.
Man blir nominerad av sin coach till nästa Steg och givetvis så blir nålsögat mindre och mindre för varje Steg som återstår på stegen. Om man kommer till Steg 4 samt Steg 5 kan det ibland vara så litet nålsöga att det inte ens finns en enda plats kvar i den regionen som man befinner sig i.

Själv så gick jag Steg 1 2003, då 18 år gammal, troligtvis med främsta anledning att min 6 år äldre bror var i full gång med sin domarkarriär och jag såg väl säkert vilka bra extrapengar han trots allt fick in på denna underbara hobby. 🙂

En av mina första reservmatcher som jag väl minns var Långareds BoIS C-lag mot Essunga IS i C-reservserien. Ung och ambitiös så var jag där 1 timme innan matchstart, hemmalaget Långared satt då i lugn och ro och drack kaffe. Jag slog mig ner med profiler som Kjell Sultan, Niklas och Christer Brunnegård med flera och avnjöt en go kaffe.
Tiden rann iväg och inget bortalag var sett, när det var 30 minuter kvar till matchstart så sa jag lite försynt att det nog var dags för mig att byta om så att man är redo om bortalaget dyker upp sent. Jag fick då många snabba och fundersamma blickar direkt mot mig följt av frågan:

– Du tänker väl fan inte byta om i onödan om nu inte Essunga kommer?!

När sedan Essunga kom ombytta och klara 15 minuter innan matchstart så var det bara att svida om och köra igång, matchen vanns såklart av Långareds rutinerade lag med klara 9-0.

Jag minns även väldigt väl min första div.6 match, 2004 var året, med kort varsel blev jag då inringd till drabbningen Vänga BK-Sparsörs AIK. Jag visste ingenting om lagen och jag var ordentligt nervös när jag anlände till arenan. När jag sedan får in laguppställningarna så ser jag att flera gamla Elfborgsspelare står inlagda på Sparsörs laguppställning, bland annat Stefan Andreasson (435 allsvenska matcher, numera klubbchef i IF Elfsborg) samt Fredrik Mohlin (flera säsonger som spelare i IF Elfsborg, på senare år aktiv som bland annat sportchef i Varbergs BoIS och GAIS).
Jag tvivlar på att de var lika nervösa som mig inför denna matchen! 🙂
Matchen i sig slutade 1-12 till Sparsörs fördel vilket gjorde att något fokus knappast låg på mig. 🙂

Nästa gång så kör vi vidare med min resa till var jag är idag med bland annat stopp i första division 5-, 4- och 3-matchen!

På återseende!

FAKTA CHRISTER HALLÈN
Födelseår: 1985.
Familj: Mamma, pappa, en äldre syster och en äldre bror.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Gräfsnäs IF, Sollebrunns AIK, Långareds BoIS, Alingsås FDK (Domarklubb).
Lokal favoritklubb: -.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Domare.

Lämna en kommentar