ANNONS:
ANNONS:

”En otroligt smärtsam skada”

Yohanna Friborg är tillbaka med ett nytt avsnitt av Kliniken. I dag läggs allt fokus på knäskålen, och hur man ska agera om oturen är framme under träning eller match.

Dagens blogg kommer att handla om den fantastiska knäskålen. Knäskålen är ett sesamben vilket betyder att den egentligen sitter löst på kroppen. Benets primära uppgift är att öka avståndet mellan senan och ledcentrum för den led senan löper över och därigenom öka senans hävarm. På detta sätt effektiviserar sesambenet muskelns funktion.

Kring knäskålen finns det väldigt mycket olika strukturer som både löper förbi och fäster in. Jag brukar förklara att knäskålen är en rondell av krafter som skall transporteras vidare. Knäskålen hänger ihop med vår knäled som indirekt hänger ihop med fot och höft samt resterande av kroppen.

I växande ålder finns det olika “knäskålssyndrom”, som ofta är en typ av överbelastningsskador. Till exempel har vi Morbus Schlatter som är en överbelastningsskada hos växande barn någonstans mellan 8-15 år. Morbus Schlatter sitter oftast nedanför knäskålen/under knäskålen. Ett annat syndrom är PFSS (patellofemoralt smärtsyndrom, kondromalaci), som oftast är ett diffust smärtsyndrom runt om knäskålen. Det drabbar liknande ålder som Morbus Schlatter. Hopparknä skulle jag definiera som samma status/problematik som Morbus Schlatter fast du är äldre
och då kallar man det för “hopparknä”. Då sitter smärtan också oftast under knäskålen.

En akut knäskålsskada som kan hända på fotbollsplanen, är en luxation. En patellaluxation som vi kallar dem, vilket betyder att knäskålen har hoppat ur led. De allra flesta gångerna hoppar knäskålen ur led inåt, en så kallad medial patellaluxation. Jag har under flertal tillfällen kunnat reponera (dra tillbaka) knäskålen på planen vilket är bra att göra så att allt hamnar tillbaka på rätt plats så snabbt som möjligt. Detta skall göras så snabbt efter skadan skett som möjligt, ju längre tid som går desto mer muskelförsvar har hunnit kopplats på. Och ju högre muskelförsvar du har inkopplat i området ju svårare är det att få tillbaka knäskålen. Detta rekommenderas inte att göra av någon som aldrig gjort det innan, det krävs utbildning och erfarenhet. Och detta är som sagt inte ett livshotande tillstånd.

Finns det medicinsk kunnig person som är van att reponera så skall man tillkalla detta såklart, så snabbt som möjligt. Finns det ingen på plats eller att man ändå inte lyckats på tillbaka knäskålen på rätt plats, så tillkallar ni ambulans och sedan är man lugn runt spelaren. Det är ett tillstånd som ser väldigt konstigt ut, att knäskålen är “helt åt fanders”, så att lugna spelaren med att ambulans är tillkallad och på väg, samt att ni är lugna runt omkring spelaren. Lägg gärna en filt överspelare då det är vanligt att man kommer in i chock och blir lite orolig och rädd. Påminn spelaren om att detta kommer att bli bra, och att ambulans är på väg. Detta är en otroligt smärtsam skada så det är viktigt att lugna spelaren på alla olika sätt. Flytta inte spelare utan be honom/henne att ligga stilla.

När väl ambulans kommer så får spelaren smärtlindring intravenöst, alltså direkt in i blodet. Detta går snabbt till att patienten inte längre har ont eller väldigt mycket mindre smärta. En del ambulanspersonal försöker att reponera på plats. Det är mycket lättare att reponera när spelaren är smärtlindrad och även att hon/han har fått muskelavslappnande medicin. Skulle ambulanspersonalen inte lyckas med reponeringen görs detta inne på sjukhuset av en specialistläkare, i detta fall en ortopedläkare. Man skall alltid in till sjukhuset för att göra vidare röntgenundersökningar (CT, datortomografi), för att utesluta korsbandsskada, ligamentsskada, frakturer samt menisk. Men man kan få knäskålen ur led utan att få skador på andra strukturer, men man skall ALLTID kolla upp detta vid patellaluxation.

En del spelare har luxerat sin knäskål upprepade gånger  och kan ofta själva “lägga tillbaka” den. Om man luxerat knäskålen flertal gånger skall detta opereras om man vill fortsätta att spela fotboll. Detta görs i dialog med en ortopedläkare.

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar