ANNONS:
ANNONS:

Felicia om fotbollens språk

I dag är det dags för Felicia Wingfors att göra debut på lokalfotboll.se/0322. Hon gör det med en text om hur hon fått användning av fotbollens eget språk under sin sin i Spanien.

Felicia

Fotbollen är som ett eget språk. Vilken land du än kommer ifrån eller hur duktig du än är på språket i landet där du spelar, det spelar ingen roll, bara du kan fotbollens egna språk. Det har jag fått lära mig under mina fyra månader här i Spanien.

Jag heter Felicia och kommer från Sollebrunn. Sollebrunns AIK har och kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat. När jag var åtta år tog pappa tag i mitt fotbollsintresse och jag gjorde min första fotbollsträning. Såklart ett mycket bra beslut. Sedan dess har många timmar lagts ner på klubben. Jag har alltid gett väldigt mycket, men desto mer har jag fått tillbaka.

För fyra månader sedan flyttade jag ner till Spanien. Att hitta ett fotbollslag hade nästan högre prioritet än att hitta ett jobb. Gemenskap, glädje och att få spela fotboll i ett annat land visste jag redan från början skulle ge mig mycket som person. För att få ta del av detta frågade jag de flesta som kom i min väg om de kände till något damlag här runt omkring. Jag frågade folk på gymmet, spelare från olika herrlag och personer med träningskläder på gatan. Det tog flera veckor innan någon kunde ge mig svar, det enda de kände till var att det fanns ett damlag i inomhusfotboll, inte min grej. Teknik och snabba fötter har aldrig varit någon av mina specialitéer.

Till slut haffade jag i alla fall rätt person som kunde hjälpa mig. I grannbyn, endast 15 minuter från min by, fanns ett nystartat damlag. Att ingen innan hade den minsta aning om detta kändes väldigt konstigt, då det är flera tjejer/damer från där jag bor som spelar. Men det är lite så det är här. Utvecklingen har inte kommit längre i ”småbyarna”. Eller småbyar, 20 000 invånare i min, 16 000 i den där damlaget finns och det finns ett damlag. Endast ett lag för tjejer/damer i åldrarna 15-35 år. I vår lokala fotboll i Alingsås med omnejd (cirka 60 000 invånare) har vi  nio klubbar med damlag i seriespel och några av de har inte bara ett lag igång, utan det finns u-lag eller juniorlag också.
Jag hoppas verkligen på att utvecklingen går framåt här nere och att de föräldrar som har döttrar som vill spela fotboll, låter dem spela.

Det var dags för första träningen i Spanien och laget tog emot mig med öppna armar. De blev glada över att en tjej från kalla och rika Sverige ville vara med och spela med dem. Redan från första stund märkte jag av att språket kanske skulle kunna bli ett problem. Tre av cirka 25 personer kan engelska, resten kan några enstaka ord. Jag kan spanska i något mellanting. Men vad spelar det för roll när det är fotboll vi spelar och du har en hel kropp att visa känslor och budskap med.

Just känslor och temperament är något det finns gott om här nere. Det har inte varit en match utan att något rött och flera gula tilldelats. De flesta för fula efterslängar eller tjöt innehållande olämpliga ord. Inte nog med det, publiken är som galna. De skriker och ropar när det händer minsta lilla, positivt som negativt, och är väldigt involverade. Agerandet är som att varje match handlar om liv eller död.

Med detta vill jag också säga att i dagens tider betyder fotbollen så mycket mer än att vinna. Det är en trygghet, glädje och en chans att komma in i gänget. Man behöver inte förstå varandra till 100% genom det som kommer ut ur vår mun då vi förstår varandras budskap genom kroppsspråket, och helt enkelt fotbollens egna språk.

FAKTA FELICIA WINGFORS
Födelseår: 1993.
Familj: Pappa Anders, mamma Lena, lillasyster Isabelle, lillebror Oliver.
Bor: Just nu i Spanien, sen förhoppningsvis Sollebrunn eller någonstans i Alingsås kommun.
Klubbar i karriären: Sollebrunns AIK.
Lokal favoritklubb: Sollebrunns AIK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i Sollebrunns AIK

Lämna en kommentar