ANNONS:
ANNONS:

Fokus på LFK-VIK

Första seriematchen är avklarad och i den här Bredsidan lägger vi mest fokus på den matchen. Men även en del annat så klart.

Det blev inte premiären Vårgårda IK hoppats på. Inte spelmässigt. Inte prestationsmässigt. Inte resultatmässigt. Det tippade bottenlaget Lidköpings FK vann med 1-0 och nu väntar det oerhört tuffa matcher för VIK mot – enligt tipsen – bättre motstånd.

Tränarna Peo Häggström och Stefan Strind var inte alls nöjda med första halvlek. De pratade om anspänning och premiärnerver som eventuellt gäckade spelarna, och menade att framför allt aggressiviteten varit för dålig.

Aggressiviteten var tunn första 45, det kan jag hålla med om. Men i mina ögon fanns ett större bekymmer som åtminstone inte Peo Häggström höll med om i den här videointervjun. VIK låg väldigt högt med sin backlinje och hade i mitt tycke inte alls kontroll på ytan bakom sig. Visst hänger det ihop med aggressiviteten högre upp i banan, men lika fullt tycker jag att en backlinje måste falla av när pressen på rättvänd bollhållare inte är tillräcklig.

Oscar Lennerskog blev sopren efter en kvart men vinkades helt felaktigt av för offside. Samme Lennerskog hade ytterligare ett par liknande löpningar som så när kunde resulterat i ett friläge och även LFK:s 1-0 kom på ett instick bakom backlinjen. Visst blev problemet bättre efter paus när VIK:s aggressivitet var bättre, men kanske också för att Lennerskog utgick skadad efter 45 minuter?

Jag räknade inte antal avvinkningar men sett över 90 minuter var LFK säkerligen uppe i tvåsiffrigt. Några hårfina, som hade kunnat undvikas om löpningen och tajmingen varit bättre från hemmalaget. Med ett sådant facit tycker jag inte att man haft kontroll på ytan bakom sig utan snarare att man lekt med offsiden, och jag tror att bättre lag kommer att straffa VIK hårdare än vad LFK gjorde om matchbilden blir densamma som i lördags.

……………………

Men det fanns också en del positivt att ta med sig från Framnäs. Jonas Aronsson visade att han kan gnugga fram målchanser även i division 2 och Albinot Rexhepi kommer vara jobbig att möta för många försvar. Dessutom var den kollektiva insatsen mycket bra under första kvarten av andra halvlek. Då sköt Daniel Olafsson en frispark i stolpen och Dardan Ibishi var nära att kvittera på returen, och man satt i det närmaste och väntade på ett 1-1-mål. Tycker dessutom att forceringen sista kvarten – med tio man efter Karl-Antons Petterssons helt onödiga utvisning – var i den storleksordningen man kan begära. Ett antal fasta situationer där någon med lite tur kunde resulterat, och sett över hela matchen var nog VIK förtjänt att spräcka målnollan framåt.

……………………

Daniel Olafsson var bäst på plan i mina ögon. Maken till bolltrygg lirare är svår att hitta, i synnerhet på en tidig gräsplan där det studsar för de flesta. Också ett vapen på alla fasta, och han överglänste LFK:s exallsvenske Daniel Nordmark på det centrala mittfältet. Olafsson slog också matchens passning när han smekte fram ett yttersida till Albinot Rexhepi på en yta som ingen annan än Olafsson såg.

……………………

Före match var petningen av Jocke Berg den stora snackisen. Tränarparet angav konkurrenssituationen och att David Lager och Mattias Martinsson helt enkelt varit lite bättre på försäsongen som skäl. Det har jag inga åsikter om då jag inte sett VIK tillräckligt mycket för att ha helhetsbilden. Av det jag såg i lördags kan jag på rak arm inte säga att Jocke Berg skulle ha gjort en bättre match än vad Martinsson gjorde, och jag kan även se att det kan vara en nackdel med två vänsterfotade mittbackar när man ska mata diagonala crossbollar.

I ett större perspektiv kan jag också se att gruppdynamiken i laget sätts på prov när Jocke Berg sitter på bänken. Fjolårets kapten och den från klubben uttalade kulturbäraren har ansetts given i flera säsonger, både av lagkamrater och de flesta andra. Utöver det rent fotbollsmässiga vill det nu till att andra tar ansvar som lagets ledare, för man har onekligen fått intrycket av att Berg varit den stora ledargestalten på resan från division 5 till 2. Det är också viktigt att hela laget köper laguttagningen och inte lägger energi på att tycka att Berg skulle ha spelat istället. Men den typen av problem känns långsökt med en så erfaren tränarduo som VIK förfogar över.

……………………

Att Karl-Anton tappade det och – enligt andra – sparkade till en liggande LFK-spelare kan ha kostat VIK poäng. Dessutom är han avstängd nästa match och säkerligen ytterligare ett par matcher när rapporten kommer. Inte bra.

……………………

Över 600 åskådare var på plats på Framnäs. En fin siffra som understryker att detta är en derbytvåa som lockar stort intresse från hela den inblandade regionen.

……………………

FC Trollhättan vann sin premiär med 6-0. På fredag gästar de Tånga hed.

……………………

Dardan Ibishi är väldigt lik Anton Vilstrup. Både till rörelsemönster och spelstil.

…………………..

Från träningsmatcherna här hemma kan man konstatera att Holmalund hade två tämligen usla genrep. Damerna föll med 6-1 mot Örebro och herrarna torkade med 5-1 mot Ahlafors. Dåliga genrep och bra premiärer får vi hoppas på i HIF:s fall.

……………………

Gerdsken däremot vann med 1-0 mot Skara. På torsdag gästas man av förre tränaren Niklas Andersson och hans Hestrafors.

……………………

Alingsås IF förlorade sitt genrep mot Frölunda med 2-1. Grymt orättvist, för att citera klubbens Twitterkonto.

……………………

Frisco var på träningsläger i Skåne och passade där på att vinna mot Höllviken med 3-0. Även Säven/Hol var på läger, och på dansk mark blev det en övertygande 4-0-seger.

……………………

I Bjärkederbyt satte SAIK ner foten och vann mot SMSK med 6-1, efter hela 6-0 efter 45 minuter.

……………………

I ett annat derby visade HSK att det skiljer en division ner till Södra Härene. 4-1 slutade den matchen.

……………………

Alingsås KIK blir nog att räkna med i fyran i år. Det unga laget har utvecklingspotential och i helgen vann man mot Södra Härene med 3-1.

……………………

När vi mötte Hemsjö tycker jag att de var ganska bra. Nu fick de stryk mot Långared med 2-1, så frågan är helt enkelt hur bra Långared är? Bättre än vad många tror, tror jag.

……………………

Christoffer Krabbe gjorde hattrick mot Alingsås IF U. Krabbe har nu snittat över två mål per match om jag har rätt uppgifter. Minst sagt imponerande.

I fredags kom nyheten att Antonia Ferm Sandberg byter till HIF Akademi. Alternativen i A-laget blir färre och Akademin växer ut till ett lag för toppen i tvåan.

……………………

Till helgen har flera serier premiärer. Håll utkik här på sajten för att se hur vi tippar att det går för våra lokala lag. Det blir lite påskgodis varje dag fram till en påskhelg i fotbollens tecken.

……………………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar