ANNONS:
ANNONS:

”Försök njuta av situationen”

Roligt att mycket står på spel? Eller nervöst att allt hänger på en enda match?
Just nu jobbar ett 30-tal fotbollsspelare i Alingsås med att hitta rätt sinnesstämning inför söndagens derbybatalj.

Det är något speciellt med helt avgörande matcher. Det är inte särskilt ofta man får chansen att delta i en sådan, så mitt tips till de 22 spelare som kliver ut på Brogårdsvallen på söndag är att försöka njuta av situationen.

Jag har spelat några få helt avgörande matcher genom åren. Minns särskilt ett par kvalmatcher med Holmalund som dessvärre fick dystra slut. Båda gångerna låg ett avancemang till division 2 i potten, men det blev förluster mot både Linköping och Tibro.

När vi vann fyran något år tidigare var det hela avgjort några matcher från slutet och spiken i kistan slogs in mot bottenlaget Vänersborgs IF. Ingen större dramatik där med andra ord.

Det närmsta jag kommer något liknande det som väntar på söndag är en ren seriefinal i division 6. Året var 2013 och Stora Mellby och Mjörn möttes på Brynet i näst sista omgången. Den gången blev det seger, och vi smet förbi Mjörn och kunde veckan efter säkra seriesegern.

Men nu handlar det om division 3. Två anrika Alingsåsklubbar som Holmalunds IF och Alingsås IF ska mötas i en helt avgörande match i sista omgången. Inte ens den bästa manusskribent hade kunnat författa en sådan här upplösning. Bara att derbyt lottas i sista omgången är inte särskilt sannolikt. Att det då också skiljer en ynka poäng mellan lagen och att nedflyttningsstrecket löper mellan samma lag är helt otroligt.

Min känsla är att just AIF och HIF är de två klubbar som har mest rivalitet mellan sig. Självklart inte som förr, men de äldre generationerna finns ändå kvar och de tror jag skulle njuta lite extra av att sparka ner rivalen i fyran. Det ger så klart ytterligare krydda till de 90 minuterna som ska spelas på söndag.

……………..

På förhand är Holmlaunds utgångsläge något bättre. En poäng mer har de samlat ihop, och det gör att de har mer att vinna på ett kryss än vad AIF har. De gröna måste gå framåt på ett annat sätt, men det skulle kunna passa laget ganska bra. Det är framåt de har sina mest framträdande spelare, och AIF har till skillnad från Holmalund visat bra form de sista veckorna.

Något annat som skulle kunna tala till AIF:s fördel är rutinen på tränarbänken. Per Krantz har varit med förr, och har inte sällan visat att han är en vinnare. Är det något han kan så är det att få en grupp att må bra och gilla den utmaning man står inför. En egenskap väl så viktig i ett sånt här läge. Johan Nilsson är ett mer oskrivet blad. Jag säger inte att han inte kan få sina mannar att tackla matchen på rätt sätt, men fakta är att detta är hans första säsong som tränare för ett A-lag.

……………..

Holmalunds offensiv har hela året handlat mest om Anton Stenseke, André Nilsson och Felix Martinsson. Nu har Stenseke slutat, Nilsson har en skadelista längre än Jonas Olssons Djurgårdsben och Martinsson riskerar att missa matchen. HIF överklagar domen efter hans röda kort, så vi får avvakta definitivt besked om Martinssons medverkan. Visst kan Oscar Karlsson Widéns snabbhet eller Tobias Nordgrens ständiga löpande leda till något och visst kan en fast situation tryckas i nät, men saknas Felix och André saknas också en stor del av den offensiva kreativiteten. Nu är jag dock ganska övertygad om att André satsar allt på ett kort, trär på sig alla vulkanskydd han kan hitta och kör så länge det håller. Någon annat finns inte i en sådan här match.

Men att Nilsson ska visa upp gammal storform är nog för mycket begärt. Det blir istället lagmaskinen Holmalund som ska greja det här. Namn som Adam Axede, Robert Kovacevic och Christoffer Ängberg (tillbaka efter avstängning) måste styra skutan rätt och helt enkelt ha kontroll på AIF:s individuellt sett skickliga spelare. Och som alltid när Oliver Östlind lirar i motståndarlaget gäller det att undvika bolltapp i fel läge högt upp i banan.

……………..

Det är oerhört svårt att sia om matchbilden på söndag. Risken är att det blir en mer avvaktande struktur än när AIF och GBK bjöd på dicso i lördags. Holmalund vill nog gärna ha ett lägre tempo och sedan slå till när tillfälle ges.  De har ju också tryggheten i att ett kryss inte är någon katastrof. Men kan AIF driva upp tempot och få fram ett mer böljande spel tror jag det gynnar de gröna.

……………..

DERBYFAKTA

Senaste seriemöten
2017:
AIF – HIF 1-3

2016:
HIF i trean, AIF i fyran.

2015
HIF i trean, AIF i fyran.

2014
AIF i trean, HIF i fyran.

2013:
HIF – AIF 0-0
AIF – HIF 2-1

2012
HIF – AIF 1-1
AIF – HIF 1-4

Formkurva

HIF (F-V-F-X-F-X)
Skövde 2-6
Ulricehamn 2-1
Tidaholm 0-1
Götene 1-1
Råslätt 1-4
Gerdsken 1-1

AIF (V-V-X-F-F-F)
Gerdsken 5-2
Habo 2-0
Gnosjö 2-2
Hestrafors 2-0
Falköping 0-4
Råslätt 4-1

Möjliga startelvor

HIF
Linus Krantz

Sebastian Bülow
Robert Kovacevic
Christoffer Ängberg
Marcus Heed

Tobias Nordgren
Jamy Makindu
Adam Axede
Sebastian Sannestål
André Nilsson

Oscar Karlsson Widén

FOTNOT
Gustav Öman är avstängd efter tre gula kort. Om Felix Martinsson är spelbar gissar jag att han ersätter Sebastian Sannestål.

AIF
James Clark

Ludvig Andersson
Adam Borhammar Wahlin
Andreas Glännbro
Amil Durmic

Chris Balkerud
David Johansson
Johan Eriksson
Oliver Östlind

Andreas Johansson
Rickard Hedberg

Bästa målskyttar

HIF
11) André Nilsson
4) Anton Stenseke

AIF
12) Andreas Johansson
10) Oliver Östlind
5) Chris Balkerud

Tre matcher i matchen

Sebastian Bülow vs Oliver Östlind
En snabb högerback mot en ännu snabbare vänsterytter. Det kommer gå undan på den här kanten och just den här duellen kan avgöra utgången av derbyt. De båda känner så klart varandra väl efter flera säsonger i samma omklädningsrum.

André Nilsson vs Ludvig Andersson
Nilsson utgår ofta från vänsterkanten även om han har en ganska fri roll i offensiven. Andersson spelar sannolikt högerback i derbyt och lär så ställas en del mot HIF.s fixstjärna. En intressant duell där jag absolut inte ser Ludde slagen på förhand. Men ett visst understöd från sina gröna kollegor skulle jag ändå rekommendera.

Christoffer Ängberg vs Andreas Johansson
De här Bjärkegrabbarna känner varandra väl och den här kampen blir så klart viktig. Nu vet vi inte med säkerhet vem som spelar mittback bredvid Robert Kovacevic när Gustav Öman är avstängd, men jag gissar att det står mellan Christoffer Ängberg och Adam Axede. Jag sätter mina stålar på Ängberg, och då blir det en delikat uppgift att försöka kontrollera Anderas Johansson.

Allt om de resultatmässiga förutsättningarna läser du här.

Lämna en kommentar