ANNONS:
ANNONS:

Förutsättningar inför dramat

Allt hänger på sista omgången. För alla Alingsåslag. Tala om avgörande söndag i mellersta trean.

Efter en höst där AIF till slut hittat tillbaka till formen, HIF sakta men säkert dalat i tabellen och GBK krigat sig kvar i toppen ska det nu avgöras. I båda ändarna av tabellen blir det en högdramatisk sista omgång. Det enda som är klart är att Råslätt vinner serien och att både Habo och Ulricehamn ramlar ur. Resten avgörs på söndag.

Så här ser tabellen ut:

Så här ser sista omgången ut:

TOPPSTRIDEN
Kvalplatsen mot division 2 innehas just nu av Gerdsken. Förutsättningarna för att behålla den är glasklara. GBK måste ta lika många eller fler poäng hemma mot Falköping som trean Tidaholm gör mot Ulricehamn. Vinner Tidaholm sin match måste även GBK vinna sin. Den svaga gulsvarta målskillnaden – som varit lite av en snackis under året – fäller laget om GBK kryssar och Tidaholm vinner sin match.

I nuläget väntar IK Virgo och Myresjö/Vetlanda FK i en trelagsgrupp för Tidaholm eller Gerdsken. Men även de andra två serierna avgörs först i sista omgången.

BOTTENSTRIDEN
Den mest intressanta matchen är helt klart derbyt mellan Holmalunds IF och Alingsås IF. De tre möjliga resultaten i den matchen får följande följder:

Rödvit seger
Då åker AIF ur serien oavsett andra resultat. Om Gnosjö samtidigt förlorar sin match får de kvala medan HIF klarar kontraktet. Om även Gnosjö vinner sin match måste HIF vinna mot AIF med minst sex mål större marginal än vad Gnosjö slår Råslätt med för att gå förbi smålänningarna. Vinner Gnosjö med exempelvis 1-0 måste HIF vinna med 7-0 för att få en bättre målskillnad. Men även Götene och Hestrafors kan bli inblandade. Vinner både HIF och Gnosjö sina matcher (oavsett vilka siffror) måste även Götene och Hestrafors vinna sina för att inte passeras av båda två. Hestrafors har sämre målskillnad än Götene, så om de båda tappar poäng medan Gnosjö och HIF vinner tvingas Hestrafors att kvala. Hestrafors målkvot fäller även laget i händelse av att Holmalund slår AIF och Gnosjö tar en poäng av Råslätt samtidigt som Hestrafors förlorar.

Oavgjort
Vid oavgjort behåller HIF avståndet till AIF och därmed kan HIF inte ramla ur direkt.  Men i övrigt är både HIF och AIF helt beroende av resultatet mellan Gnosjö och Råslätt. Tar Gnosjö poäng får HIF kvala medan AIF ryker. Får däremot Gnosjö stryk klarar sig Holmalund och vi hamnar på en målskillnadsaffär mellan Gnosjö och AIF om kvalplatsen. I det läget måste Gnosjö få stryk med minst två måls marginal för att AIF ska få chansen att kvala sig kvar.

Grönvit seger
Då ska det mycket till om Holmalund inte ramlar ur direkt. Vinner AIF med 1-0 måste Gnosjö förlora med 7-0 mot Råslätt, annars ryker HIF. Det är dock långt ifrån säkert att AIF slipper kvala även om det blir seger mot HIF. I det läget måste Hestrafors och/eller Gnosjö tappa poäng alternativt Götene förlora (vinner AIF med 6-0 räcker det att Götene kryssar) för att AIF:s tre poäng ska räcka till att säkra nytt kontrakt redan på söndag.

Sammanfattning
Den som förlorar derbyt åker med största säkerhet ner i division 4 och vid kryss hänger AIF på en skör tråd. En seger innebär att man slipper omedelbar degradering, men man kan ändå tvingas kvala sig kvar.

Lämna en kommentar