ANNONS:
ANNONS:

"Du halkar efter i tempo och träningsmängd"

Klas Rubendahl skriver i dag om träningsmängd och hur han tror att Alingsåsfotbollen skulle kunna höja sin högstanivå. 

Ruben

Jag tänkte delge lite av mina åsikter om Alingsåsfotbollen (herrsidan) och rulla vidare in på träningsmängd mm.

När jag växte upp och närmade mig seniorfotboll var det inget snack om vilket som var det bästa laget i stan. Holmalund var topplag i gamla div 2 vilket var en bra nivå att utvecklas i som ung lirare. Holmen kunde plocka de bästa spelarna i närområdet utan problem. Alla som satsade på sin fotboll blev smickrade när Holmen hörde av sig. De bästa spelarna samlades således i samma lag. Nivån på Gerdsken och AIF var också bra på den tiden med spel i gamla 3:an.

Problemet nu är att de tre lokala lagen håller ungefär samma klass och spelarna är utspridda över stan. Lagen har samma status. Resultatet har blivit att fotbollen i Alingsås de senaste åren ligger på för lite för låg nivå.

Jag tror det blir svårt att höja standarden på Alingsåsfotbollen om vi fortsätter i samma stil som nu. En bra lösning skulle vara att bilda en ny förening där de bästa seniorerna och juniorerna spelade. Med bra sponsorer och avancemang uppåt i seriesystemet tror jag fotbollen i stan skulle få ett uppsving. Just nu är det faktiskt ganska beiget.

Ett annat problem är att behålla talangerna. Om du är ca 14-17 år och lovande så behöver du träna mycket för att inte halka efter elitklubbarnas talanger.

Träningsmängden i elitklubbarna har ökat markant de senaste åren. Det är inte som för 20 år sedan då det inte skilde så många pass per månad mellan div 3 och allsvenskan.

Om du är lovande och satsar på att spela elitfotboll är det inte tillräckligt utvecklande att som 17-åring träna och spela på div4-nivå 3 gånger/vecka då dina jämnåriga i exempelvis Elfsborg ligger på 7-8 pass/vecka. Du halkar efter i tempo och träningsmängd.

Det har faktiskt gått så långt att många elitklubbar inte ens tittar på lovande spelare i mindre klubbar som börjar närma sig 20 år. De ligger redan för långt efter och skulle inte klara av den enorma ökningen i träningsmängd…

I Homalund har vi för ett drygt år sedan startat en spelarutbildning för de som är ambitiösa med sin fotboll. De som vill träna mycket ska ha möjligheten även i en mindre klubb som Holmalund. Varje fredag året om drillas våra 10-16-åringar i fotbollens viktigaste tekniska moment. Detta gör att de ungdomar som tycker fotboll är livet får möjligheten att lira 4-5 gånger/vecka med bra instruktörer.

Sen finns det förstås undantag. Vissa mår kanske bättre av en mindre träningsmängd och utvecklas i lugn och ro. Tyvärr tror jag det blir mer och mer sällsynt med oslipade diamanter som blomstrar sent…

Men jag kanske har helt fel?

Klas

FAKTA KLAS RUBENDAHL
Födelseår: 1977.
Familj: Fantastiska Linda, William, Emilia, Isabelle och Leonella.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Holmalund, Västra Frölunda, Husqvarna, GAIS, Skärhamn, Alingsås, Norrby.
Lokal favoritklubb: Holmalund P05.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Tränare för Holmalund P05 och förälder i Alingsås KIK F07.

Lämna en kommentar