GBK numret större i derbyt

TV: Gerdskens BK var vassare än Holmalunds IF i fredagens derby. På G-vallen vann hemmalaget med klara 3-0.

Det märktes att det var två laddade lag som drabbade samman på Gerdskenvallen på fredagskvällen. Hemmalagets Marco Stua gick stenhårt i en närkamp mot André Nilsson redan efter ett par minuter, och den senare svarade med en skarp kommentar.

Men det var också hemmalaget som skapade matchens två första målchanser. Den första fick Deniz Aydin, men han fick inte träff på inlägget från högerkanten. Ett ännu bättre läge fick Berat Berisha efter tio minuter när GBK återerövrade bollen högt upp i plan och hittade en fristående Berisha, och en behärskad bredsida senare var det 1-0 till GBK. Tråkigt nog fick Berisha lämna planen en stund senare med ett hårt lindat knä.

Bara minuten efter 1-0 kom André Nilsson loss på vänsterkanten och gick omkull i straffområdet. Bortaspelarna ropade på straff, men domaren valde att fria upphakningen. Annars hade Nilsson svårt att komma till i första halvlek. Närmast var det efter dryga halvtimman, men Albin Andersson – som startade när Fredrik Gustafssons revben inte höll –  svarade för en klockren glidtackling och avstyrde i sista stund.

Annars hade båda lagen ett par fasta situationer som skapade viss oro. Och det var just en fast situation som gav hemmalaget 2-0 knappt tio minuter föra pausvilan. Filip Larssons högerhörna hittade en helt ensam Simon Preissler som helt utan bevakning mycket snyggt nickade in bollen i nät. Det blev också halvlekens sista farlighet och det var 2-o efter 45 minuter.

Andra halvlek var bara några minuter gammal när HIF skapade sin bästa chans i matchen, men Gustav Ömans nick tog i målramen. Även GBK hade ett par hörnor där det hettade till men det dröjde till timman spelad innan nästa stora möjlighet kom. Det var Fronken Johansson som hittade Filip Larsson, men Linus Krantz räddade Larssons skott till hörna. Men vad hjälpte det för HIF när Deniz Aydin nickade in hörnan och gjorde ställningen till 3-0.

Holmalund satte direkt in Alfred Johansson i hopp om att spetsa till offensiven något. Men det draget blev fruktlöst då GBK försvarade sig med samma hårda jobb och organisation som tog dem till kvalspel mot division 2 i fjol och som endast kostat åtta baklängesmål på nio matcher inför derbyt. Holmalund försökte och försökte, men kom egentligen ingenstans. André Nilsson hade bollen för lite. Felix Martinsson hade bollen men hittade inga luckor. Därför tog majoriteten av gästernas anfall slut strax utanför GBK:s straffområde.

Sista kvarten blev tämligen odramatisk. GBK hade ett par kontringslägen som slutade med en höjd offsideflagga och i övrigt var det oerhört kontrollerat av hemmalaget. I och med seger är nu gulsvart sju poäng före Holmalund i tabellen och har dessutom rejält häng på topp två.