ANNONS:
ANNONS:

Gristräning och jag

I dag inleder Henrik Järåsen andra varvet bland våra gästskribenter. Han gör det med sin syn på försäsong och gristräning.

Februari. Klingar gött i hårda gommen. Svenska rallyt, sportlov och säsongskort på Hovfjället. Det var förr det. Nu snackas det mest om snor, spya och skärmtid. Snön som till slut även föll över vårt Västra Götaland var omedvetet efterlängtad för egen del. Ljuset som snön medför alltså (klichéjanne ringde och ville ha sin mening tillbaka). Mildvädret och slasket då? Som sen fryser fast och bryter lårbenshalsen av alla som har mer än 30 betalda semesterdagar per år. Glädje upphör, manöver! Jag gillar snön när den ligger kvar.

Försäsong, den är igång! Vi har som minst varit 18 pers på gräspassen i SK Mjörn. Men så har det i princip varit tidigare säsonger också, med skillnaden att det är ungefär samma spelare på varje träning hittills i år. Vi har fått en stabilare kärntrupp. Hoppas att det håller i sig hela säsongen! Klyscha incoming: det är på hösten serien avgörs.

De första åren som seniorspelare var psykiskt tuffa när det kom till försäsongsträningen. Jag hade en tendens att innan träningen föreställa mig hur otroligt jobbigt det skulle bli just denna kväll, i synnerhet eftersom tränarna hade aviserat ”medtag endast löparskor”. Det är lite oklart vad det var som framkallade den där olustiga känslan men jag tror att jag målade upp ett skräckscenario. Vad var egentligen det värsta som kunde hända? Att jag tog ut mig fullständigt, kräktes och somnade i ett fritidsområde, frös ihjäl och fick se dagens ljus som Jack Nicholson i den där blå-isiga scenen från The Shining? Nja.

Med åren har jag utvecklat mer än mina ardennerlår. Försäsongen har blivit något annat. Under min första säsong i Nyköpingstrakten träffade jag på en tränare vars uttalade mål var att spelarna skulle spy efter fyspassen. Challenge accepted, och två fyspass senare så kröntes jag till årets första kräkjanne.

I SK Mjörn kör vi löpträning i Västra Bodarna med efterföljande styrka i Dala (klubbstugan). Det finns ingen ångest, ingen olustkänsla. Jag känner snarare en lust att få slita ut mig totalt och sen slänga lite käft med grabbarna efteråt. Jag försöker tänka på känslan efter ett riktigt grispass, det är då det är som skönast. Vi gör det tillsammans, vi svetsar ihop ett lag!

Tänkte avsluta med min topp tre lista över riktigt vidriga försäsongsövningar.

  • Idioten
  • Håll bollen – en mot en där den ena ska ta bollen och den andra ska täcka. Regler? Hunger games, typ. 
  • 70/20 – gärna på obestämd tid, psykiskt nedbrytande.

Bubblare:

* Fällkniven. Hade kvalat in om jag bara klarat av att göra EN.

Vilken är din favorit?

Håll höjd!

FAKTA HENRIK JÄRÅSEN
Födelseår: 1988.
Familj: Fästmö, en son.
Bor: Western Ängabo.
Klubbar i karriären: Lysviks IF, IK Östria Lambohov, Rinns AIK, Torsby IF, Tallboda IF, Stigtomta IF, SK Mjörn.
Lokal favoritklubb: Mjörn.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Subjektivt: Destruktiv mittback i SK Mjörn. Objektivt: Näst bäst i Mjörn 2018 enligt spelartruppen. Olle Hedlund är kung!

Lämna en kommentar