ANNONS:
ANNONS:

HELGENS HETASTE – DERBYSPECIAL

I morgon smäller det på Tånga hed. Derby och seriefinal i division 3, och därför väljer vi att enbart fokusera på den högoktaniga matchen i Helgens Hetaste.

Superderby

Derbyt med stort D. Det var länge sedan vi hade en match av den här digniteten mellan två lokala lag. Det jag kommer att tänka på är mötena mellan Annelund och Holmalund när de båda spelade i division 2, och ett antal Alingsåsderbyn i trean. Men en ren seriefinal mellan två lag som var uppsnackade på förhand och dessutom levererat storskaligt hittills under 2016 är så klart något alldeles extra.

Rent fotbollsmässigt tror jag att det finns alla möjligheter att det blir en bra match. Sedan jag började följa den lokala fotbollen på allvar tror jag faktiskt inte att vi haft 22 så individuellt skickliga spelare på en plan samtidigt som vi kommer att ha i morgon. De rena grovjobbarna är få, och därför är chanserna goda att det blir fin fotboll med både kombinationer, dribblingar och en portion nerv i det hela. Med det inte sagt att det blir massor av mål. Holmalund och Vårgårda har släppt in minst antal mål av alla lag i serien, endast nio stycken totalt.

Visst är försvarsspelet det primära när det handlar om att undvika att släppa in  mål. Men man ska heller inte glömma av vikten av duktiga bollspelare för att underlätta i det defensiva arbetet. Minimeras misstagen i det egna passningsspelet minimeras också antalet omställningar man får emot sig, och det är just där en stor del av alla mål görs. Städar man undan alla sådana situationer och dessutom håller rent på defensiva fasta bäddar det för få insläppta mål.

Vad ska man då tro om den här seriefinalen? När jag gissade startelvorna och betygsatte lagdelarna (se nedan) blev resultatet en knapp fördel för Vårgårda. Jag håller också hemmalaget som en liten favorit, men jag är inte dummare än att jag förstår att Holmalund mycket väl kan ta både en och tre poäng. Mittfältskampen tror jag blir avgörande. Kan Holmalund vinna boll och ställa om kommer det skapas chanser, medan jag tror att gästerna får svårare att spela sig igenom ett organiserat VIK-försvar. Dessutom har VIK ett äss i rockärmen i form av sina offensiva fasta situationer om det hela skulle mynna ut i ett chansfattigt ställningskrig.

TÄNKBAR STARTELVA VIK
Niklas Eriksson
Mattias Martinsson, Adam Hägg, Jocke Berg, Anton Vilstrup
Tobias Bayard, Karl-Anton Pettersson, Daniel Olafsson, David Lager
Benjamin Hacker, Jonas Aronsson
Coach: Peo Häggström och Stefan Strind

TÄNKBAR STARTELVA HIF
Calle Skoglöf
Sebastian Bülow, Gustav Öman, Sebastian Mårtensson, Marcus Heed
Christoffer Ängberg, Anthon Gustavsson, André Nilsson
Oliver Östlind, Dejvid Hasan, Tobias Nordgren
Coach: Teddy Lucic och Andreas Nilsson.

BETYG PÅ LAGDELAR
MÅLVAKT
VIK: 4.
HIF: 4.
Kommentar: Både Eriksson och Skoglöw håller hög division 3-klass och här krävs det oftast riktigt bra chanser för att det ska bli mål. Jag håller på förhand Eriksson som aningen mer komplett, men det är så tätt att även Skoglöf får en fyra.

BACKLINJE
VIK: 4.
HIF: 3.
Kommentar: Adam Hägg har varit en smärre succé som mittback och Anton Vilstrup har tillfört kreativitet och offensiv skicklighet. Samtidigt har även HIF imponerat, där Mårtensson och Öman hittat ett bra samarbete. Heed har likt Vilstrup en fin vänstertass men VIK:aren är något rappare i steget vilket genererar ett större offensivt hot.

MITTFÄLT
VIK: 5.
HIF: 4.
Kommentar: Ett antal oerhört duktiga fotbollsspelare huserar på Vårgårdas mittfält. Olafsson, Lager och Pettersson är inte lätta att stoppa när de får rull på lädret så det gäller för HIF att ligga rätt och tätt. Holmalund har å sin sida tvåvägsspelaren Anthon Gustavsson och klasspelaren André, så detta är lite av giganternas kamp med lokala fotbollsmått mätt.

ANFALL
VIK: 3.
HIF: 3.
Kommentar: Holmlund har snabbhet i massor men saknar lite styrka utan skadade Anton Stenseke. I VIK har Aronsson överraskat positivt och kanske är han redo att avgöra även ett derby? Platsen jämte Aronsson har det roterats en del på, men jag väljer att tro att Häggström/Strind satsar på Hacker där. Han är smålurig att möta och har ett bra skott, och bör betraktas som en joker i vilken match som helst.

TRÄNARE
VIK: 5.
HIF: 4.
Kommentar: Två olika tränartyper möts. Häggström och Strind har gått vägen via utbildningsstegen medan Lucic och Nilsson kommer från elitkarriärer som spelare. Det går inte att bortse från VIK:duons framgångar i de klubbar de representerat som tränare tidigare, framför allt i Annelund och Gauthiod, och därför får också de ett något högre betyg inför derbyt.

TOTALT
VIK: 21.
HIF: 18.

AVSTÄNGNINGAR
VIK: Inga.
HIF: Inga.

SKADOR
VIK: Joel Hallenbert, (stukad fot).
HIF: Anton Stenseke (låret) plus några frågetecken, bland annat Adam Axede och Oscar Karlsson Widén.

BÄSTA MÅLSKYTT
VIK: Jonas Aronsson, 6 mål.
HIF: André Nilsson, 4 mål.

KLICKA FÖR AKTUELL TABELL

FJOLÅRSMÖTEN
Holmalund – Vårgårda 0-3.
Vårgårda – Holmalund 1-2.

MATCHTIPS
2-1 till Vårgårda.

Lämna en kommentar