ANNONS:
ANNONS:

”Inser hur mycket tur jag haft”

I dag är Peo Häggström tillbaka med en ny text. I dag summerar han sina år som tränare och utvecklar vad som varit framgångsfaktorer i de klubbar han arbetat.

Hej på er!

Tiden går fort och nu ska ni få stå ut med mig några rader igen:-)

Den här gången har jag valt att göra en tillbakablick på min tid här i Västergötland sedan jag landade år 2000.

Tack för resan och alla upplevelser!

Jag har haft den stora förmånen att få vara med om mycket framgång och träffat många härliga, passionerade spelare och ledare och andra runt lagen sedan jag kom hit till trakterna.  Jag tänkte ta med er på en snabb tillbakablick på min tid här, för att sedan reflektera lite kring vad jag tror var de viktigaste nycklarna till allt det fina vi fick vara med om tillsammans.

När jag gör den här summeringen så inser jag vad mycket tur jag haft:

Herrljunga SK, serievinst i divison 4 och en historisk första säsong i division 3!

Holmalunds IF dam, spel i gamla division 1 och ett SM-silver inomhus!

Annelunds IF, serievinst i division 3 och en historisk första säsong i division 2!

Södra Härene IF, serievinst i division 5 och en historisk första säsong i division 4!

Vårgårda IK, serievinster i divison 5, 4, 3 och en historisk första säsong i division 2!

Det här ser ju givetvis lite bättre ut än vad det är. Exempelvis så ramlade vi egentligen ur division 3 mitt första år i Annelund, men vi hade tur och fick en gratisplats i trean igen. Året därpå kunde framgångssagan börja. Första året i Vårgårda handlade mycket om att sätta värderingar och normer och börja träna mer innan vi fick fart där.

Men summa summarum så inser jag som jag skrivit ovan vilken otrolig tur jag haft som fått uppleva allt det här. Jag vill också poängtera vad viktiga alla ungdomsledare varit i alla de här klubbarna som serverat mig som tränare fina spelare och människor på planen. Exempelvis Bengt Mökander i Annelund som utbildade spelarna under lång tid innan jag kom dit och som verkligen gav oss som kom efter ett klassiskt ”smörgåsbord” att jobba med. Men även alla goa människor i föreningarna och runt lagen. Alla ni som jobbar ideellt och är passionerade för er förening. Jag vill inte nämna namn med rädsla för att inte nämna alla, men oj vad viktiga ni är och varit och ni vet vad jag uppskattat och uppskattar er då och nu.

Nycklarna till framgång

När jag ser tillbaka på den här tiden och funderar på om jag kan hitta några gemensamma nämnare i de lag jag tränat så hittar jag några punkter jag vill ta upp:

Värderingar
En central del i alla lagen har varit våra gemensamma värderingar. Våra värderingar på träning, match och vid sidan om. Hur vill vi vara när vi tränar för att bli bättre? Hur hanterar vi matcher som grupp och hur vill vi representera vår klubb vid sidan om. Hur mycket offrar via oss för att det ska gå så bra som möjligt för gruppen? Alla är lika mycket värda som människor och alla ska behandlas lika vad det gäller våra värderingar, startspelare eller ej.

Gruppen
Att vi har ett styrkefokus. Det vill säga att vi fokuserar på det vi gör bra och lyfter det så mycket som möjligt. Vad vill vi och vad krävs för att nå våra mål? Det vill säga hur mycket behöver vi träna? Hur ska vi äta? Ska vi offra lördagsfyllan? Med mera. Vilka roller har vi i gruppen? Att klimatet präglas av en vinnarmentalitet och att vi har ett prestationsfokus och ett gruppfokus i det. Att alltid göra allt så bra som möjligt för det gör dig själv och dina medspelare bättre.

Överenskommelser
Vilka krav har vi på varandra? Spelare som ledare. Och att vi alltid påminner varandra om de kraven. Exemplevis att vi är ”gnällintoleranta”. Det vill säga att vi inte gnäller på missade pass eller avslut utan bara på om någon inte jobbar stenhårt för gruppen.

Ledarskapet
Självklart är ledarskapet också viktigt, och då tänker jag på alla ledare runt laget, inte bara huvudtränaren. Att man är passionerad. ”Passion is contagious” sa en känd tränare en gång. Jag föreläste på tränarsymposiet i Skövde för en tid sedan och kallade presentationen för ”proffsighet på lingonnivå”. Vi spelade i division 4 i Vårgårda då. Proffsighet innebär för mig inte bara att vara genomtänkt och jobba med bland annat videoanalys och taktik, utan också att man ser människan bakom spelaren och alltid försöker ställa krav för gruppens bästa. Kan man dessutom få spelare att alltid prata utifrån tanken att det ska gynna gruppen så har man mycket vunnet. Att skapa en utvecklande miljö för spelarna är centralt. Det innebär inte bara i övningar utan också teoretiskt.

Klubben
Att ha en gemensam syn tillsammans med styrelse och sektion kring hur vi jobbar tillsammans för att nå framgång känns viktigt. Att man upprättar handlingsplaner för hur man vill jobba i föreningen så att det inte bara hänger på vilken tränare man får in för stunden. Tränare kommer och går men klubben består.(avdelningen för bevingade ord..) Viktigt också med stöttningen från alla individer i klubben kring träningar och matcher för att skapa den där härliga ”vi-känslan”.

Drivande individer i spelargruppen
Att det finns spelare i gruppen som är något jag kallar ”värderings- och kravväktare”. Spelare som alltid påminner de andra om det vi kommit överens om som grupp. Som alltid gör allt för gruppens bästa och berömmer så fort de kan. Här finns många goda exempel från min tid i alla klubbar. Tittar jag på Vårgårda kan jag inte låta bli att nämna Joakim Berg där. Ett föredöme på alla sätt sin tid i VIK. Men det finns flera exempel på den här typen av spelare från min tid ovan. Jag tror ni vet vilka ni är och jag tror alla som spelar eller spelat med er förstår vad jag menar när jag säger att de här spelarna är enormt viktiga.

”Vi gör vår grej”
Till sist vill jag nämna vikten av att det är viktigt att känna att vi som grupp och förening är speciella. Från tiden i VIK kan jag ta exemplet att vi, eller kanske jag då (störd plus), alltid varit noga att göra det på ”vårt sätt”. Exempel på det är enkla saker som att vi alltid gör allt i planens längdrikting. Vi gör övningar i planens längdriktning, spelar likaså, joggar i planens längdriktning på matchuppvärmningen mot motståndarna. Alla är med på ngt sätt i uppvärmningsspelet, alla går ned i paus och pratar och lyssnar gemensamt. Med mera, med mera. 

Allt för att känna att vi gör vår grej och att vi har en tanke med det. Låter kanske väldigt basic men ger en skön känsla för gruppen. Även på klubb- och organisationsnivå görs detta medvetet för att skapa känslan av att vi är speciella.

Finns så mycket att skriva om men ni ska ju orka läsa allt också:-)

Hoppas de här tankarna ger något. För mig har de varit avgörande i en tid då jag fick uppleva så mycket fantastiskt ihop med fantastiska människor. Dessutom har jag förmånen att få fortsätta uppleva mycket av detta fortfarande fast i en annan roll som utvecklar mig som människa och min syn på allt det fantastiska jobb som görs i alla föreningar av ideella människor.

Passningar
PeO

FAKTA PEO HÄGGSTRÖM
Födelseår: 1974
Familj: Fru Jennie och barnen William, Isak, Ida och Freyja.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Filipstads FF, Simlångsdalens IK, Alets IK, Laholms FK, Herrljunga SK, Holmalunds IF Dam, Södra Härene IF, Annelunds IF, Vårgårda IK.
Lokal favoritklubb: Vårgårda IK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Sportchef i Vårgårda IK Fotboll.

Lämna en kommentar