ANNONS:
ANNONS:

”Jag ser faktiskt logiken i besluten”

En liten Bredsida om det stålbad som idrottsrörelsen nu går igenom.

I veckan gav Regeringen beskedet att den tilltänkta publiklättnaden för evenemang med sittande publik från 50 till 500 personer skjuts på framtiden. Anledningen är en oroväckande kurva på smittspridningen där ingen riktigt vet vilken riktning pandemin tänker ta i Sverige. Som ett brev på posten kom åsikterna, krönikorna och i många fall raljeringen över hur fel det är att idrotten får ta en orimligt hög smäll från beslutsfattarna kring coronakrisen.

Självfallet finns det inga vinnare i den här historien. Och just nu är kanske kultur- och idrottsbranschen en av de största förlorarna om man enbart ser till möjligheten att sälja sin produkt på ett smittsäkert sätt. Men – trots att jag brinner för idrott på alla nivåer – ser jag faktiskt logiken i både besluten och i hur Sverige som land drar upp sin strategi.

Det är tydligt att vi inte kan leva som vanligt i dessa tider. När det inte går är det fullt rimligt att man börjar med att skala bort det minst nödvändiga i samhället. Den kategorin innehåller bland annat konserter och SHL-hockey. Det är inte en nödvändighet för någon att sitta på en läktare och heja på sitt lag, och går således inte att jämföra med att handla mat och mediciner eller med att ta bussen till ett sjukhusbesök.

Baksidan är givetvis att föreningar och andra som lever på evenemang blöder kraftigt ekonomiskt. Jättetråkigt, och oberoende av hur lång tid pandemin härjar står det redan klart att det kommer ta lång tid för alla enskilda aktörer att återhämta sig. En del gör det sannolikt aldrig. Men då är det tyvärr så det får vara. I min värld ska vi inte ta risken att offra ett enda människoliv för att rädda en konkurs för exempelvis Halmstad BK eller Örebro Hockey. Den prioriteringen görs också av beslutsfattarna.

Med det sagt ska vi inte förringa idrottens betydelse i samhället. Även om den är sekundär i jämförelse med liv och hälsa ska problemen tas på allvar. Att släppa på något mer publik när läget ur smittspridningssynpunkt är det rätta är självklart ett måste, och så kommer också att ske. I väntan på det är den fortsatta lösningen ytterligare stödpaket och ytterligare anpassningar i respektive förening. Såväl staten som klubbarna måste vända på varenda krona för att så många föreningar som möjligt överlever den här krisen. Det är en tråkig lösning. Förbannat tråkig rentav. Men det är den enda rimliga som finns att tillgå. Min bild är också att dialogen mellan Regeringen och Idrottssverige varit för svag och otydlig genom hela pandemin. Delvis därför har det blivit kollision och pajkastning istället för samverkan och förståelse.

En annan del av kritiken mot Regeringen och Folkhälsomyndigheten handlar inte sällan om jämförelser. Om hur i herrans namn badstränder kunde vara överfulla i somras och hur nöjesshopping – med Gekås i spetsen – kan få hålla öppet utan styrning av lagen.

För mig finns det logiska svar även på det. Folkhälsomyndighetens rekommendationer – som ska ses som skallkrav mer än rekommendationer – visar tydligt att det vilar på varje verksamhets ansvar att säkerställa en smittsäker miljö. Dessutom har det varje dag pratats om det personliga ansvaret som alla har för att hålla avstånd, undvika större sociala sammanhang och att stanna hemma om man har milda symptom.

Sverige har med andra ord valt att ge svenskarna ett förtroende. Ett förtroende som innebär att alla måste ta sitt ansvar. Det är gjort för att vi alla ska få behålla möjligheten att handla mat när den är slut, köpa nya skor om barnen vuxit ur de gamla eller ta sig till vårdcentralen om man behöver det. Att lagstifta om ett visst antal personer i varje typ av butik i varje storleksordning vore praktiskt ogenomförbart. Därför är det enda andra alternativet till Sveriges strategi en övergripande lockdown, och den hade då självklart även innefattat idrotts- och kulturrörelsen. Så av två dåliga alternativ är det valda ändå det bästa.

Om det nu är så att Gekås inte erbjuder en smittsäker miljö där besökarna kan hålla avstånd eller om gemene man väljer att strunta i rekommendationerna och tar tåget till den privata festen är det inget gott tecken. Och det är absolut inget tecken på att Sverige är redo för lättade restriktioner.

………..

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar