ANNONS:
ANNONS:

"Jag vill lyfta Vårgårda som ort"

Stefan Strind bjuder den här onsdagen på lite av varje. Dels en tillbakablick på våren och dels en reflektion av de två avverkade mästerskapen. Bland annat.

Vinjett_strind

HALVTID
… är en viktig del av fotbollen och ett tillfälle där vi har en möjlighet att kunna förbättra vår matchplan så att andra halvlek skall ge oss de bästa möjligheterna till att uppnå det önskade resultat man vill ha.

Jag har inte tänkt gå in så mycket på hur en halvtid kan se ut, utan alla vet i stort sett var det innebär. Jag vill istället beröra min egen halvlek som gästskribent och reflektera över olika teman vad som hänt under min första halvlek!

Först vill jag göra en återblick på mina tidigare texter där jag förmedlat ut lite tankar kring tränaryrket, ledarskap och en del användbart material kring spelsystem, matchanalyser mm. Jag hoppas ni har fått en inblick i vad som sker och krävs hos oss tränare och att läsningen varit till någon nytta. För er som är ny som gästläsare på denna sida så tänker jag länka mina tidigare texter som ni kan ta del av och för er som inte hunnit med att läsa tidigare inslag så kan ni också passa på om ni vill.

Tränaryrket-Vägen mot elittränaryrket  

Jag var nyfiken på ambitionerna hos de lokala tränarna. 

Vad förväntar sig spelarna av en tränare?

Matchanalys.

Vad är ett gynnsamt ledarskap?

Under min första halvlek så vill jag passa på att hylla lokalfotbollen för en fantastisk sida, där vi fotbollsnördar kan ta del av all info om vad som händer kring den lokala fotbollen. Väl gjorda reportage och all respekt för den tid ni lägger ner Jonas och Jesper! Läsningen är som en välgjord matchplan som man bara njuter av.

För er som gillar fotboll och är lite nyfikna på vad som händer i närheten av vårt närområde så rekommenderar jag även att ta del av ttelas fotbollsblogg (Trollhättan området), där Martin Ahlin skriver tänkvärda artiklar kring den runda bollen. Vill även nämna NLT:s fotbollsblogg och twittrarnas Gascoigne Mr PP (Pontus Pettersson) där man även kan få en inblick i fotbollens nattliv i Lidköping ;). Fyra riktigt bra skribenter och alltid mycket läsvärt! Fortsätt leverera vristpass som sitter på plösen gubbar det gör ni bra!

Hur har den lokala första halvleken nu varit då?

Först vill jag lyfta Vårgårda som ort! De har skapat en fantastisk miljö för att ge sig själva en möjlighet att utveckla sig inom fotbollen. Inomhushall, konstgräs och flera gräsplaner att träna på. Utöver detta så har de jobbat långsiktigt och målinriktat för att få en träningskultur där min gode vän tillika arbetskamrat Peo Häggström skapat. Under hans period som tränare så har VIK blivit lokalfotbollens bästa lag och även deras farmalag börjar skörda framgångar. Bakgrunden är bra förutsättningar och en välutbildad ledare och en förening som vågar satsa. Skall bli mycket spännande att se VIK:s andra halvlek! Nämnde jag att Peo var min arbetskollega?……Ja, då vet ni var han fått sina kunskaper ifrån ;).

På damsidan så krigar Holmalund på och slåss verkligen om att vinna sin serie. Men för deras del så väntar först ett eventuellt kval till Elitettan om man nu står som segrare i serien och väl där kan allt hända! Men att ta klivet upp till Eliettan är ett stort stort stort steg. Vad jag grundar det på är LFK:s satsning där de haft en mycket tuff inledning och kämpar för fullt för att behålla sin Elitettanplats. Kul att se att de vågar satsa i alla fall! Har Holmalund råd med denna satsning om vårt bästa lokala damlag skulle lyckas ta sig till finrummet? Det återstår att se!

Vad har då varit trist under denna tid?

Jag har aldrig varit med om maken till så många tränaravhopp! Att man kan få sparken på elitnivå av olika anledningar det kan jag köpa (vilket man själv fått erfara) men att det kryper allt lägre ner i divisionerna är skrämmande och tråkigt. Att även många tränare väljer att hoppa av sina uppdrag av frivilja där ambitionerna varit högre än spelarnas, resultaten har inte gått ens väg, man får inte tiden att gå ihop mm. Det får inte hända! Hur ser föreningarnas rekrytering av tränare ut? Är föreningens ambitioner förankrade med spelarna och tvärtom? Vet att det kan vara svårt att hitta tränare på lägre nivåer men man måste alltid ha en klar bild vad man vill uppnå med sin tränare som man skall rekrytera och tränaren måste också veta vad föreningen/spelarna förväntar sig av en tränare! Att vara tränare (vilket jag nämnt i tidigare texter) tar tid och det är inte bara att åka ner till ett träningspass och slänga ihop lite övningar och sedan köra. Man skall absolut vara ambitiös men ibland får man lägga sig på den nivå där förening/spelare befinner sig på.

Dubbla mästerskap
Två mästerskap med två olika ansikten! Ett där huvud och läppar hängde som tunga julgranskulor och en där svenska fanan vaggade så vackert! Jag syftar på dam-VM respektive herrarnas U21-EM.

Svenska folket hade stora förväntningar på våra svenska damer och alla ville se en framgång med Pia, men detta år så fungerade helt enkelt inte lagbygget och våra stora stjärnor klarade inte av att leverera när det som bäst gällde. Vill även tillägga att övriga nationer var helt enkelt bättre i detta VM! Vad som händer kring damlandslaget är bara vänta och se och önska dem lycka till inför OS-kvalet!

U21-herrarna!! Helt magiskt vad de kan åstadkomma. Här kan vi prata om bäst när det gäller. Från ett kval som gjorde att vi precis kom till Tjeckien. Sedan en EM-grupp som enligt mig skulle bli riktigt svårt att ta sig vidare ifrån, men U 21 gör som tidigare och levererar med spänning. Att de sedan tog sig till final efter en lätt semifinal mot Danmark (enligt Guidetti =)) så var nog alla nöjjda vad U21-herrarna hade åstadkommit. Men grabbarna ville mer och det glädjer mig! Vilken final! Att sen vinna på straffar var helt sagolik. Bara att hoppas att dessa unga grabbar fortsätter att leverera när det gäller som bäst! Vårt landslag behöver unga nya friska tag och en vinnarmentalitet som förhoppningsvis ger oss svenskar mer att glädjas åt! Vi vill till EM med A-landslaget och vi har ett bra utgångsläge inför hösten! Hoppas på klyschan att framgång föder framgång!

Nu skall jag inte störa er läsare längre utan låta er sköta sommarträningen så ni alla är så väl förberedda inför höstens avslutande matcher, läsning mm. Ha en fortsatt trevlig sommar och njut så hörs vi längre fram med nya inslag och tankar!

Med sportsliga hälsningar
Stefan Strind
Twitter: Coachstrind
stefanstrind17@hotmail.com

Fakta Stefan Strind
Ålder: 42.
Bor: Herrljunga.
Familj: Gift med Emma och tillsammans har vi Vilmer 5 år & Tyra 3 år.
Klubbar i karriären: 
Herrljunga SK 92-93, 97-01 (spelare).
Skövde AIK 94-96 (spelare), 2013-14 (assisterande tränare).
Floby IF 2002 (spelande tränare).
Sandsbro AIK 2003-05 (spelande tränare).
Öster IF dam 2006 (tränare).
Gerdskens BK 2007-08 (spelande tränare).
Annelunds IF 2009-10 (tränare).
IK Gauthiod 2011-12 (tränare).
Lokal favoritklubb: Är man uppfostrad i Herrljunga så klappar givetvis hjärtat för HSK!
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: För tillfället utan tränaruppdrag 2015. Närmast lokalfotbollen jag kommer är mina gymnasielever på specialidrott fotboll då de representerar några klubbar i kommunen. Men nu som gästskribent kommer man dyka ner ännu mer i den lokala fotbollen, vilket skall bli riktigt skoj!

1 tanke på “"Jag vill lyfta Vårgårda som ort"”

Lämna en kommentar