ANNONS:
ANNONS:

Man "får" inga poäng av oss

Så var det återigen dags för Anthon Gustavsson att dela med sig av sina tankar. I dag skriver han bland annat om Holmalunds fina start, hans tankar om matchförberedande träning och en kommande text här på sidan.

Vinjett_Anthon

15-04-26

Smash and grab. Vi åkte till Sävedalen helgen som var och fick med oss tre poäng hem. För motståndet stod, inte helt oväntat, Sävedalens IF. Ett motstånd jag aldrig varit med och vunnit mot tidigare (tror jag). Det har historiskt varit oerhört tuffa matcher mot Sävedalen, ett lag som haft en blandning av fysik och duktiga bollspelare. Inte sällan har det funnits spelare med erfarenhet från högre divisioner. Helt enkelt har det varit tuffa och jobbiga matcher som oftast slutat med förlust.

Denna matchen innebar ett bollskickligt men mindre fysiskt Sävedalen, en generationsväxling har ägt rum. Vi hade en tydlig matchplan, stå lite lägre och gå på omställningar. Resultatet, 1-3, visade att det fungerade bra. En riktigt go seger, ännu goare blir det när man under en träningsvecka fokuserar på ett speciellt sätt att spela och sedan lyckas med det. Och sedan segersång på det. Fantastiskt.

Vi har fått en bra start, även om det bara gått två matcher och för tidigt att uttala sig om hur vi står oss i konkurrensen. Men en sen kvittering i premiären och sedan en stabil bortaseger mot ett förmodat topplag. Det är bra. Så länge vi jobbar hårt, har tydliga idéer och är fullt fokuserade tror jag vi är ett jobbigt lag att möta. Man ”får” inga poäng av oss.

Vi har hittills spelat väldigt bra defensivt, offensivt finns mer att önska. Men vi jobbar hårt och att det egna spelet kan bli bättre innebär att det finns mer att hämta. Positivt. Nästa match, den 1 maj, möter vi Gunnilse på Brogårdsvallen. Ännu en match mot ett Göteborgslag och ett förmodat topplag. Jag tror det kommer bli en sevärd match.

*******

Att under en träningsvecka innan en match träna på olika taktiska moment som man tror kommer vara avgörande för matchens utgång är i min värld självklart. Här har tränare en oerhört viktig roll att spela. Att inte göra det, att inte ge ens lag möjligheten att ha gemensamma idéer och praktiskt öva på dessa innan en match är underkänt. Det är inte engagemang nog. När en tränare kommer till matchsamlingen med ett helt nytt sätt att agera på planen, suck. Om man som tränare har en idé kring en match, kommunicera det senast träningen innan. Väv in det i träningen, då får spelarna möjlighet att testa och ta till sig de taktiska idéerna. Några kommentarer precis innan en match, verkningslöst. Att låta en träningsvecka bara tuffa på med slentrianträningar, det är bortkastad tid. Utan gemensamma idéer får man lita på individuella prestationer. Men ensam är inte stark, inte när det kommer till fotboll. Inte i något annat sammanhang heller för den delen.

*******

Det var en härlig inramning på vår hemmapremiär, kul med mycket folk runt planen. Det kändes som mer folk än vanligt. Daniel Svensson, Rasmus Leo och Marcus Heed tog ett initiativ och fotade alla spelare i vårt lag och med hjälp av övriga spelare gjordes en gemensam insats på sociala medier. Utöver detta klippte grabbarna ihop en film inför premiären. Jag tycker det var ett kul initiativ och snyggt genomfört. Tror absolut det bidrog till den fina inramning vi hade i premiären.

Märkte att några andra lag tog efter, syftet verkar varit att driva? med initiativet. Om nu så är fallet, den ängsligheten…

*******

Ser att många lokala lag har börjat bra. Kul. Något som sticker ut är Gerdskens BK:s start, uddamålssegrar är sånt topplag sysslar med.

Har genomfört en intervju med Teddy Lucic, det kommer bli kul läsning här på sidan inom kort. Bland annat kommer ni få läsa om när Teddy med sitt Bologna borta mot AC Milan på San Siro skulle punktmarkera den brasilianske stjärnan Leonardo. Om känslan att gå in på Old Trafford för att möta David Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs och alla andra stjärnor i Manchester United. Han berättar öppet om tiden i landslaget, sina tankar om journalister, supporterskap och massa annat intressant. Historierna är många.

Fotbollens start innebär också att ljuset är tillbaka. Solljuset. Vi har en magisk tid framför oss. Försommaren. Sommaren. Sensommaren. Det märkliga nordiska ljuset. Fantastiskt.

Jag var och såg Thåström i Karlstad för någon vecka sedan som uppvärmning till sommarens alla konserter. Thåström var satans bra. Satans bra. Konserter är ett enastående sätt att njuta av tillvaron. Ett band från Alingsås, Tennsoldaterna, spelar Eldkvarn-covers och jag har förstått att de spelar i Alingsås någon gång i maj. Jag har aldrig sett dem men nu får bli ett besök. Hoppas innerligt få höra Ett fall av kärlek.

När en spelare i egna laget ropar ”snacka med honom” då en annan medspelare inte fått något snack. Ja men, SNACKA med honom själv istället för att ropa att någon annan ska snacka med honom.

Andreas Benjaminsson har köpt nya fotbollsskor, dock tyckte han att de var lite stora när han skulle inviga dom på träningen i måndags. Benja berättade då att han normalt sett har storleken 41 2/3 på fotbollsskor varpå han fick frågan om vilken storlek det var på de nya skorna, ”det är storlek 42”. Han är fantastisk.

Ungdomsfotbollen har börjat, ungdomsfotboll döms oftast av andra ungdomar. Jag är fullständigt allergisk mot föräldrar och ledare som gapar och kritiserar en ung domare. Vet hut, era djävlar! Nyligen meddelade Västergötlands fotbollsförbund att det råder domarbrist i distriktet och att damernas division två blir utan linjemän som följd av detta. En inte alltför vågad gissning är att många unga domare väljer att sluta på grund av det negativa bemötande från ledare och föräldrar. En ung domare måste precis som unga spelare få göra misstag och lära sig av dessa, men ingenstans i det resonemanget behöver skäll ingå. Vet hut, era djävlar!

På lördag gifter sig den förre Holmalund-spelaren Roger ”Milla” Jonsson, stort! Vi spelade ihop under ett halvår i Holmalunds IF, Milla var på väg utför på planen men vid sidan höll han fortfarande hög nivå. Jag fick en plats i omklädningsrummet på samma bänk som Milla, stort tyckte jag. Milla var inte lika imponerad över min närvaro, ”det här var ingen potenshöjare direkt” sa Milla och lämnade omklädningsrummet.

Tre sköna låtar:
Lämna lampan på – Anders Wendin
Sunday Mornin´ Comin´ Down – Kris Kristofferson
Because the night – Patti Smith

Fakta Anthon Gustavsson
Ålder: 27.
Bor: Alingsås.
Familj: Sambon Sandra och två katter.
Klubbar i karriären: Stora Mellby SK, Holmalunds IF, FC Trollhättan.
Lokal favoritklubb: Stora Mellby SK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Spelare i Holmalunds IF.

Lämna en kommentar