ANNONS:
ANNONS:

”Måste visa respekt för alla lag hela säsongen”

Maja Hansson skriver i dag om de svårigheter och utmaningar som ofta dyker upp i ett fotbollslag under hösten.

Höstsäsongen är en tuff period för många lag. Det kanske är då det största provet sätts på både laget och tränaren.

Vårsäsongen är förbi och laget har kammat in poäng till kontot och fått en plats i tabellen. Sommaruppehållet har förhoppningsvis fyllt på energitanken till max och man är sugen på att fortsätta resan där man avslutade i våras.

Men som jag ser det är hösten en svår period på säsongen och den brukar för många lag vara allt annat än spikrak.

Kroppen börjar kännas sliten, flera ljumskar går och att halta runt på jobbet brukar bli en vana efter alla skavanker. Några har kommit in på högskolan och tvingas flytta då det är längre avstånd än vad som är rimligt att pendla. Detta kan leda till att flera spelare ramlar bort och lagets kvalité inte är på samma nivå som den var tidigare halvår. Har man inte en bred trupp från början är detta inte en svår ekvation att räkna ut hur det ska sluta.

Det året jag spelade i Vara SK ramlade det bort spelare varje vecka under hösten på grund av flera olika anledningar och till sista matchen fick vi till slut skrapat ihop 11 spelare plus en korsbandsskadad som fick sitta på bänken för syns skull. Det är detta jag menar med att det största provet är under höstsäsongen.

Och vad gör man när man har säkrat kontraktet och har fyra matcher kvar och ingenting att spela för varken uppåt eller nedåt? Eller att man redan har slagits ur serien och har fem matcher kvar att spela? Eller kanske har man ett sådant försprång så att man redan tagit hem guldet och har två matcher kvar att spela, hur motiverar man sig då?

I denna situation ligger mycket ansvar på tränarna. För att man som spelare ska känna att det är givande att komma ner till träningarna när den mentala biten inte är som starkast måste tränarna se till att det är roligt att komma ner. Det kanske inte är nödvändigt och det mest inspirerande att köra 15-15 när det är två veckor kvar på serien och laget inte ”har något att spela för”. Kanske är det inte heller lönt att straffa ett lag första träningen efter att de har åkt ner en division. En tränare måste ha mer känsla än så.

I min värld bör träningarna i en sådan situation innehålla extra mycket boll och övningar med mycket tävlingsmoment. Det får spelarna att tända till och ger vinnarskallen lite extra bränsle.

Det kan ju också vara så att man som lag har satt upp ett mål inför säsongen, och då menar jag inte att hänga kvar eller vinna serien. I vårt fall, i Friscos damlag, var det topp 3. Det gäller då att tränare, ledare och spelare hjälps åt att påminna varandra om ett sådant mål när det återstår tre-fyra matcher .

Det är också viktigt att avsluta säsongen på ett positivt sätt om man inte ”har något att spela för”. För när man kör igång nästkommande försäsong är det en stor skillnad på att ha avslutat säsongen på ett värdigt sätt än med fyra raka förluster på grund av dålig inställning.

Något som ibland glöms av lag som inte ”har något att spela för” är att deras inställning till sådana matcher och eventuella dåliga resultat kan få konsekvenser för andra lag än de lag man möter just den matchen. Vissa lag kanske sätter in sin andremålvakt när de ”inte har något att spela för” för att hen också ska få stå några a-lagsmatcher, men här kanske det glöms av att konsekvenserna kan bli stora för andra lag. Man måste visa respekt för alla lag hela säsongen.

Även om det ligger mycket ansvar på tränaren att få till roliga och givande avslutande träningar ligger självklart också ett stort ansvar på spelaren. Det man sagt och lovat klubben och gruppen när säsongen drog igång ska naturligtvis gälla hela säsongen – inte bara så länge det ”är något att spela för”.

Vi avslutar med en lika som bär:

Rasmus Arnoldsson?
Samir Badran?

FAKTA MAJA HANSSON
Födelseår: 1994.
Familj: Pappa Börje, mamma Gunilla, syskonen Lisa, Sanna & Kalle, sambo Anton.
Bor: Ljurhalla.
Klubbar i karriären: Vårgårda IK, IK Frisco, Vara SK, Holmalunds IF.
Lokal favoritklubb: IK Frisco.
Nuvarande roll I den lokala fotbollen: Spelare i IK Frisco.

2 svar på ””Måste visa respekt för alla lag hela säsongen””

Lämna en kommentar