ANNONS:
ANNONS:

Med fokus på stundande derby

I morgon smäller det på Gerdskenvallen. Den här Bredsidan tillägnas uteslutande vårens stora Alingsåsderby. 

Så är det då dags. Potatisfestivalen ska invigas med ett smaskigt division 3-derby där Gerdsken har chansen att haka på toppen och Holmalund har chansen att skaka av sig botten något. Vid bortaseger skiljer det också bara en poäng mellan lagen, och kampen om ”bäst i stan” ligger i så fall vidöppen inför fortsättningen.

I mina ögon har båda lagen inlett säsongen med att ta något färre poäng än vad jag hade hoppats och trott. GBK inledde strålande men har efter det planat ut och har under den perioden samlat på sig tre uddamålsförluster. Det gör att man tappat mark i tabellen och slagläget är inte lika delikat som för en månad sedan. Men vid derbyseger är man tillbaka i leken på allvar och känslan är – liksom den jag hade inför premiären – att det kan utvecklas till ett getingbo i toppen. Vårsäsongen har hittills vittnat om att inget lag är oslagbart i den här serien utan det gäller att göra jobbet varje match och ha det rätta flytet för att gå hela vägen.

Holmalund har haft en annan trend än Gerdsken. Starten var poängmässigt katastrofal, men den senaste månaden har segrarna kommit. Det gör att att HIF-lägret troligen kommer till derbyt i bättre mental harmoni än sina motståndare. Holmalund har arbetat sig upp från jumboplatsen och har nu möjligheten att flåsa övre halvan i nacken, medan GBK riskerar att tappa ytterligare positionering i toppen. Det är inte sällan den som fått vittring på något slår ut den som har något att förlora när det blir skarpt läge, och det skulle kunna tala för HIF i morgon.

Något annat som talar för HIF är att André Nilsson har varvat upp. Han sänkte Åsarp/Trädet med ett hattrick innan han låg bakom det mesta i islossningen mot Götene så är det någon kan luckra upp ett försvar på den här nivån så är det André Nilsson.

Det som talar för GBK är bland annat den fysiska biten. De har fler ”rejäla” spelare och också i löpstyrka och truppens bredd håller jag gulsvart något bättre. Man har dessutom bara släppt in åtta mål på nio matcher, så det defensiva arbetet går som helhet inte att klaga särskilt mycket på. Problemet – om man kan kalla det ett problem – är att det den här säsongen kommit mål i stim. I fjol gjorde man ett eller två i varje match och det räckte ofta till seger. Nu har GBK vunnit med både 4-0 och 6-0, men då har man å andra sidan blivit nollat tre gånger och då förlorat med 1-0.

Vad ska man då tro om matchbilden? Eftersom båda lagen uttalat vill försöka hålla i bollen kan det säkert vara så att det blir en del rullande på egen planhalva. Risken finns att det utvecklas till en temposvag match med lågt försvarsspel där bollinnehav blir viktigare än att hota motståndet på allvar. Därför tror jag att det offensiva försvarsspelet kommer bli avgörande. Det mittfält som lyckas erövra mest boll och därifrån kunna ställa om mot ett lag i obalans tror jag kommer vinna matchen. Både GBK och HIF har vassa kontringsspelare som det gäller att få använda när ytor finns och motståndet inte är etablerat.

Ska det bli mål på annat sätt än en omställning krävs det troligen en individuell prestation, ett individuellt misstag eller en fast situation. Misstag vill jag inte prata om, men på fasta håller jag GBK ett par klasser bättre medan André Nilsson är matchens individuellt sett bästa spelare. Så även där är det jämt skägg på förhand.

En annan detalj jag funderat på är om GBK kommer att överge sin trebackslinje i den här matchen. Med Holmalunds offensiva kanter – troligen i form av Tobias Nordgren och André Nilsson – är risken att GBK hamnar med en fembacklinje alltför mycket om man försöker täppa till de breda ytorna som Holmalund gärna opererar i. Det problemet försvinner om man väljer en rak fyrbackslinje, men nedan väljer jag ändå att gissa på att GBK väljer att ligga kvar med sin trebackslinje men stärker upp med förhållandevis defensiva kanter i Filip Larsson och Simon Preissler.

SNABBFAKTA

GBK:s senaste
Lidköping – GBK 1-0
Falköping – GBK 0-4
GBK – Mellerud 6-0
GBK – Tidaholms GoIF 0-1
IFK Tidaholm – GBK 1-0
Haga – GBK 1-1

Facit: 7 poäng på 6 matcher.

HIF:s senaste
HIF – Götene 6-1
Åsarp/Trädet – HIF 2-3
HIF – Trollhättans BoIS 2-3
IFK Skövde – Holmalund 2-3
HIF – Haga 3-1
HIF – Lidköping 1-2

Facit: 12 poäng på 6 matcher.

Skytteliga
6 mål: André Nilsson, HIF.
5 mål: Deniz Aydin, GBK.
5 mål: Jacob Borg, GBK.
3 mål: William Drake, GBK.
3 mål: Fredrik Johansson, GBK.

Fjolårsmöten
Holmalund – Gerdsken 1-2
Gerdsken – Holmalund 1-1

Vi gissar startelvor
GBK (3-4-3)
Erik Andersson

Fredrik Gustafsson
Adam Hägg
Elias Andersson

Filip Larsson
Marco Stua

Jacob Borg
Simon Preissler

William Drake
Berat Berisha
Fredrik ”Fronken” Johansson

Skador/avstängningar
Inga avstängda. Viggo Svensson skadad. Joel Hallenbert och Jacob Borg tveksamma. Adam Kjellson naturlig ersättare för Borg i min gissade elva.

HIF (4-5-1)
Linus Krantz

Sebastian Bülow Andersson
Daniel Svensson
Adam Axede
Gustav Öman

Tobias Nordgren
Sebastian Sannestål
Christoffer Ängberg
Felix Martinsson
André Nilsson

Joel Yosef

Skador/avstängningar
Inga avstängda. Marcus Heed och Jonathan Tedeborg skadade.

Lämna en kommentar