ANNONS:
ANNONS:

Midsommarveckan är igång

Nu är det full fart mot midsommarhelgen. Och vi drar igång transportsträckan dit med en Bredsida om den gångna helgen.

Jag var på plats på Gerdskenvallen i fredags för att se 90 minuters jämnt och tufft derby. Men det fick jag inte göra. För när GBK gjorde 2-0 en stund före paus var dramatiken borta och resten av matchen blev en enda lång transportsträcka mot tre gulsvarta poäng.

Hemmalaget fick matchen precis dit de ville. Ett aggressivt mittfält – Marco Stua gick in stenhårt mot André Nilsson efter två minuter och satte an tonen – gav inte HIF-spelarna möjlighet att få igång sitt rull och Berat Berishas 1-0 var frukten av en av flera bollstölder under den första halvtimman.

Ett heltaggat GBK är alltid svårt att möta. Ett heltaggat GBK i ledning är snudd på omöjligt att möta i den här serien. Elva frenetiskt jobbande sorkar bjuder inte på någonting, och i årets upplaga finns dessutom en hel del fina fötter som kan hålla i bollen och spela sig ur halvjobbiga situationer.

När de så också plockade fram Filip Larssons välsvarvade högerfot ur verktygslådan var det tillräckligt för att sätta in dödsstöten mot ett förvånansvärt blekt Holmalund. Larsson serverade först Simon Preissler till 2-0 och en liten stund efter paus gjorde han samma sak till Deniz Aydin när 3-0 ramlade in bakom Linus Krantz.

Vad var det då som gick fel i Holmalund? Det mesta skulle jag säga. Visst fanns det situationer som skulle ha kunnat skaka liv i derbyt, och jag tänker då så klart på André Nilssons eventuella straff vid ställningen 1-0 och ramträffen vid ställningen 2-0. Men jag tror i ärlighetens namn inte att det hade räckt den här fredagskvällen. Holmalund var helt enkelt inte på plats. Bolltoucherna för många, passningsspelet för långsamt och beslutsfattandet för… ja, obeslutsamt.

André Nilsson och Felix Martinsson – som ska vara rödvitts bästa offensiva vapen – var inte tillräckligt bra för att hota på allvar. Nilsson hade bollen alldeles för lite och de gånger han hade den blev han allt som oftast avväpnad av aggressiva motståndare. Martinsson hade mer boll, men lyckades inte heller han hitta några passager genom hemmalagets försvar.

…….

Jag skäms inte längre för att jag torskade en och annan duell mot Albin Andersson när han spelade med Södra Härene i sexan. Han vinner ju de flesta närkamper även i trean.

…….

Det satt en norrman bakom mig på läktaren som menade att straffen på André Nilsson var heeeelt solklar.  Jag var 50-50 när det hände, men ju mer jag landat i situationen skulle jag nog säga att det var straff.

…….

På tal om läktaren. Vilken potenshöjare det blev runt G-vallen när den kom till på bortre långsidan.

…….

André Nilsson ville inte göra någon videointervju efter slutsignalen. Det har jag förstås all respekt för när man torskat ett derby, och jag tror inte heller att Nilsson var särskild nöjd med sin insats. Att han avslutade matchen med att ramma Marco Stua tyder bara på att Nilsson hamnade i GBK:s duellspel, och i den spelformen är GBK betydligt bättre. Att få en bröstvärmare med minuten kvar av ett derby i ledning 3-0 tror jag inte Marco Stua hade särskilt ont av. Snarare tvärtom ett bevis på att slaget var vunnet.

…….

Det snackas om att Berat Berisha slet av sin korsband när han blev liggandes och haltade av före paus. Låt oss hoppas att så inte är fallet. Även Holmalunds Christoffer Ängberg tvingades kliva av redan före paus. Lika tråkigt det, även om den skadan inte såg lika allvarlig ut.

…….

705 åskådare. Det är väl en helt okej derbysiffra i konkurrens med VM och Potatisfestivalen?

…….

Under derbyt testade jag införintervjuer och en pausintervju på vår Facebooksida. Kom gärna med feedback – på Facebook eller som kommentar nedan –  på det så vi vet om det är något att jobba vidare med eller om vi ska släppa det experimentet.

…….

Vilken tur att Simon Preissler lämnade BK Spark och sexan för att göra en nysatsning i trean. Vältränad som få och en av de bättre i derbyt.

…….

Hur många assist har Filip Larsson i år? Jag har sett två matcher med GBK och bara där har han samlat på sig fyra.

…….

Jacob Borg var ett stort frågetecken inför matchen. Men hans vad höll tills det hela var avgjort och Jacco visade än en gång vilken duktig bollspelare han är.

…….

Efter derbyresultatet är Holmalund farligt nära det nedre kvalstrecket och Gerdsken är kittlande nära det övre. På ett sätt roligare än om vi hade haft två lag i ingenmansland.

………………………

Alingsås FC infriade förväntningarna när man körde över Torsby med 4-0. Fjärde raka segern, men blott andra nollan bakåt. Skönt för AFC och nya målvakten Mara Åkesson Lecic att hålla helt rent, och nu ligger vägen mot topp tre vidöppen.

………………………

Vårgårda IK hade ingen vidare fredagkväll. Stenungsund vann på Tånga hed och nu är det inte några stora marginaler nedåt för VIK. Noterbart är att David Lager gjorde comeback när Vårgårda hade tunt med folk. Till och med så tunt att Tobias Edenvik bytte in sig själv i den andra halvleken. Det gästspelet blev dock kortvarigt då tränaren skadade axeln ganska omgående och tvingades gå av igen.

………………………

Alingsås IF tycks vara i en svacka. 2-2 mot Göta imponerar inte, särskilt inte när den grönvita kvitteringen kom i slutminuterna. Det snackas också om att det var infekterat på planen med både spottloskor och beska kommentarer efter Oliver Östlinds 2-2-mål.

………………………

Frisco har nio raka segrar och fyra insläppta på de nio efter 2-2 i premiären mot Falköpings KIK. Nästa vecka drabbar de lagen samman igen och jag tror att Frisco kommer vinna serien om de vinner den matchen. Om de inte lyckas vinna matchen så tror jag att de vinner serien i alla fall.

………………………

Alingsås KIK bröt sin trend när man slog Brämhult med matchens enda mål. Jennie Wennergren blev matchvinnare, och noterbart är att Jessica Julin gjorde debut i KIK-tröjan. Har ingen information om matchbild och annat, men man kan anta att SM-vinnare och Champions League-vinnare sprider ett lugn på planen i division 3.

………………………

SAIK/SMSK i samma serie hade en tyngre söndag. Hemska 7-1 i baken borta mot Södra Ving/Timmele.

………………………

I 0322-femman överraskade Sollebrunn på mig när de hemmaslog VIK FK i onsdags. SAIK är fortfarande jumbo, men nu med lagen framför inom klart räckhåll. Att VIK FK torskade bekräftar nog att inget lokalt lag har kraften och jämnheten att vara med i racet om andraplatsen. Förstaplatsen är nu vigd åt Sandared/Sjömarken som har tio raka segrar så här långt.

………………………

I samma serie tog Östadkulle en tung 2-1-seger mot Vedum medan Herrljunga torskade mot Bergdalen. Det betyder att ÖSK smet förbi och petade ner HSK under strecket, och som extra krydda möta de båda på Skoghälla i nästa runda. Tala om viktig match.

………………………

SMSK tog inte chansen i toppmötet med Trollhättans IF. Gästerna vann på Brynet med 3-1 och är nu fortfarande obesegrat. Jag såg större delen av matchen och kan konstatera att Pontus Ahlin var den som kunde luckra upp serieledarens försvar. Någon motsvarighet till bolltrygg spelare finns nog inte i sexan när det handlar om att hitta kreativa lösningar på små ytor i hög fart.

………………………

Frisco och Södra Härene hade en bra kväll när de tog var sin storseger mot var sin bottenkollega, och tog då också var sitt skutt i tabellen. I samma serie ska Annelund åka och hämta tre poäng mot Elmer/Fåglum i kvällens enda lokala match.

………………………

I eftermiddag spelar Sverige VM-premiär mot Sydkorea. Mitt tips: Blågul seger med 1-0.

………………………

Håller du med om ovanstående? Eller tycker du att den här Bredsidan är en riktig snedspark från min sida? Kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar