ANNONS:
ANNONS:

Motivationen väger tyngst i alla lägen

I dag skriver Maja Hansson om sommaruppehållets för- och nackdelar. Och om hur hon brukar ladda batterierna under ledigheten. 

Sommaren är här och många delar nog åsikten med mig att det är den bästa årstiden på året. Dagar vid stranden, varma sommarkvällar vid grillen och Sveriges gröna natur, det är inte mycket som slår det. Men på fotbollsspråk betyder även sommar att det är sommaruppehåll. Och det behövs för att motivationen ska vara på topp säsongen ut.

Själv har jag varit med om flera möjliga varianter av sommaruppehåll. Ett år kördes det på som vanligt med träningarna under sommaruppehållet, vilket jag tror är det sämsta alternativet om man ser till motivationen. Träningsmässigt är det säkert det bästa alternativet.

Andra år har det vart någon/några frivilliga träningar. På något sätt känns det som att ordet ”frivillig” står inom parentes framför ordet ”träning”. Missar jag en frivillig träning känner jag mig precis lika dum som när jag missar en obligatorisk träning.

I år har vi det helt träningsledigt och coach Hindström förlitar sig på att vi ska klara av att underhålla vår fysik själva. Jag själv har väldigt lätt för att ge mig själv ledigt från den individuella sommarträningen och genast ha betydligt viktigare saker att göra, som att kolla på ”halv åtta hos mig” eller storstäda duschen. Så nu, den sista träningslediga veckan, är det dags att sätta igång med hårdträningen om jag inte vill ha en ny definition på blod, svett och tårar av coach Hindström.

Även om jag kanske går ner i det fysiska, så föredrar jag helt träningsledigt under sommaren på grund av att motivationen inte ska dala i slutet av säsongen. Som en del av ett lag måste man någon gång få känna sig ”fri” och prioritera annat för en gång skull. Alla andra veckor under året bör laget, träningar och matcher prioriteras högt eller till och med högst, och därför bör annat få lov att lyftas upp på prioriteringslistan under sommaren.

Jag tror också att man behöver komma ifrån laget, matcher, träningar och fotbollen i sig ett tag mitt under säsongen. Man får då ett annat perspektiv på saker och ting och kan analysera i lugn och ro. Spelare får tid att tänka på vad man själv kan bidra till och utveckla för att laget ska gå bättre under höstsäsongen. Tränarna får chans att analysera vad laget behöver lägga fokus på och kanske till och med kan leta fram/komma på nya övningar nu när tiden finns och pressen på att prestera på träningarna inte finns för tillfället.

Ett sommaruppehåll tror jag även är bra ur tävlingsperspektiv. I vår serie är det utan tvivel Sjömarken som har gått bäst. De har det starkaste facit man kan ha när man går på sommaruppehåll – inte en enda tappad poäng! De har en rätt hyfsad målskillnad också med otroliga 62-6. Enormt imponerande. Sjömarken, och många andra lag som har en bra period, hade säkert önskat att det inte fanns något sommaruppehåll för att inte förstöra den positiva trenden. Men jag tänker att det kan vara bra om man ser det långsiktigt, för om ett lag förtjänar att vinna en serie och ta ett kliv upp i seriesystemet bör inte ett sommaruppehåll kunna förstöra.

För ett lag som har det tungt är det förmodligen ännu viktigare med ett brejk. Att försöka ta sig ur den onda cirkeln medan man har tid har tänka. Jag kan väl inte påstå att det har gått dåligt för oss under säsongen med tanke på att vi ligger trea i tabellen, men sommaruppehållet tror jag kom lägligt för vår del.

Som jag har skrivit i tidigare inlägg har vi haft en helt annan trupp att jobba med jämfört med förra året vilket gör att lagsammanhållningen inte gick att ta för givet. Träningslägret gjorde mycket gott och laget hade en positiv känsla inför seriestarten. Men därefter glömdes det tyvärr av att jobba kring lagsammanhållningen då endast fotbollen stod i fokus och jag tror att det bidrog mycket till vår dåliga period strax innan sommaruppehållet. En god lagsammanhållning medför att man jobbar för varandra på planen och min personliga känsla vad att det var precis det som saknades under vår svacka. Så för vår del kom nog sommaruppehållet väldigt passande.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, motivation slår klass. Därför vill jag ha ett helt ledigt sommaruppehåll där energin kan fyllas på och motivationen nå upp till maxgränsen igen. Jag vill känna när jag kör in på Katebos grusväg att det här, det här har jag verkligen saknat, då är motivationen som allra högst.

Vi avslutar som vanligt med en lika som bär:

VIK FK: Mathias Berg.
Niklas Ekberg?

FAKTA MAJA HANSSON
Födelseår: 1994.
Familj: Pappa Börje, mamma Gunilla, syskonen Lisa, Sanna & Kalle, sambo Anton.
Bor: Ljurhalla.
Klubbar i karriären: Vårgårda IK, IK Frisco, Vara SK, Holmalunds IF.
Lokal favoritklubb: IK Frisco.
Nuvarande roll I den lokala fotbollen: Spelare i IK Frisco.

Lämna en kommentar