ANNONS:
ANNONS:

En domare i fokus

Stefan Strind har den här gången valt att lyfta en domares vardag. Han följde Christer Hallén en dag i hans uppdrag som huvuddomare i division 3.

Vinjett_strind

Ett nedslag hos en domare

För att en fotbollsmatch skall kunna spelas så behövs givetvis 2 lag som skall kämpa om den åtråvärda segern. Men för att dessa 2 lag skall få spela på lika villkor så behövs en domare! Och det är just domaryrket som jag tänker lägga min nästa gästskribenttext på. Jag tog kontakt med en lokal domare som har stor potential och som är på väg uppåt i seriesystemet. Mitt syfte med denna text är att belysa hur en domare ser på sitt yrke och samtidigt ge oss ledare, förening, publik, sponsorer mm en inblick i hur en domare tänker/jobbar kring sitt yrke. Vi är trots allt inom samma familj, ”fotbollsfamiljen”.

Innan jag fortsätter skriva så släpper jag 5 frågor som domaren gav mig och som ni kan fundera på under tiden. Hur det gick för mig återkommer jag med i slutet av artikeln, då ni även får reda på svaren =)

  1. Vänsterbacken i lag A trixar upp bollen med sina fötter och nickar sedan bollen till sin målvakt, som inne i sitt eget straffområde väljer att ta emot bollen med fötterna och spelar därefter ut den till högerbacken. Domslut?
  2. Anfallande laget har fått en indirekt frispark strax utanför straffområdet. Nr 7 har ett bra skott och skjuter mot målet. På mållinjen står en försvarsspelare och hoppar upp och tar ner bollen med händerna. Skulle inte försvarsspelaren ha tagit bollen med händerna skulle bollen ha gått direkt i mål utan att ha vidrört någon annan spelare. Domslut?
  3. En spelare som varit skadad och behandlats bakom det egna målet återinträder i spelet utan att ha fått domarens klartecken. Han räddar då ett givet mål genom att sparka bollen över sidlinjen. Domslut?
  4. En anfallare i lag A kommer springande längs sidlinjen där backen i lag B försöker glidtackla utan att vara vårdslös. För att inte bli träffad springer anfallaren av plan för att försöka runda backen. Backen tar tag i anfallaren en dryg meter utanför sidlinjen under det att bollen fortfarande är i spel. Domslut?
  5. En spelare kommer fri mot öppet mål och skjuter bollen mot målet. En försvarsspelare som just tappat sin sko utanför straffområdet tar då skon och kastar den så att den träffar bollen som befinner sig i straffområdet. Bollen ändrar riktning och går utanför målet. Domslut? Vad skulle domslutet bli om målvakten gör samma sak tror du? Han får ju ta med hand?

Domaren jag tog kontakt med heter Christer Hallén och är ifrån Alingsås. Jag gjorde en intervju med honom och passade sedan på att följa honom under hans resa 90 minuter innan en matchstart för att själv skapa mig en bild hur en domare förbereder sig. Dagens match blev Vara SK vs Gunnilse IF. Vill bara börjamed att förtydliga att jag fick ett mycket gott bemötande både från domartrion (Christer tillsammans med Ibro Tucakovic & Mikael Östh) och värdföreningen Vara SK. TACK!

Domartrion möttes av en förening som enligt dem har en hög standard när man kommer på besök. Jag är beredd att hålla med! En bricka full med smörgåsar, choklad, kakor och olika sorters dricka. När jag själv var i Vara på besök med Skövde AIK i DM så saknade jag denna bricka i vårt omklädningsrum =).

Inledningsvis pratade vi allmänt medan de bytte om för en uppvärmning samt en kontakt med tränarna. Efter uppvärmning så kliver trion in för att förbereda sig med headset, klockor, flaggor mm. Jag fick då reda på att domarna själva får stå för allt material till sitt yrke. Headset är inte obligatoriskt men Christer tycker det är ett bra hjälpredskap och har införskaffat sig 3 st som han har till sig själv och till sina assisterande. I halvtid är trion mycket avslappnad men trötta efter att solen stått i zenit. Vi pratar igenom några situationer som jag hade lite synpunkter på, men Christer hade grundliga, utförliga svar som jag köper till 100 % (vilket man som tränare inte alltid gör =) ). Lika så efter matchen ger Christer sin syn på matchen och några situationer som uppstått. Jag vill påpeka att matchen var en välspelad match mellan två bollskickliga lag och det var en lugn tillställning för trion. Pratade lite snabbt med båda tränarna efter matchen och båda gav Christer OK för hans insats men givetvis så tycker de båda coacherna att vissa situationer kunde man hantert lite annorlunda. Personligen vill jag ge Christer många plus för sin insats. Hans rörelsemönster (vilket han lärde mig kort innan match, om hur man skall röra sig) och sin pondus på plan samt hans kunskap och professionalitet som domare kommer garanterat ta honom en nivå till inom kort. Vem är då Christer Hallén?

1, Ålder och hur länge du varit domare?
Just fyllda 30 år, började döma fotboll på allvar vid ca 20 års ålder.

2, Varför ville du bli domare?
Det klassiska domarsvaret på denna fråga är ju att när man inser att man är för dålig på att spela fotboll så får man bli domare =), mer troliga svaret för egen del är nog dock att min 6 år äldre bror Daniel började döma och då testade sedan jag själv på detta genom att börja döma ungdomsfotboll.

3, Dina ambitioner inom domaryrket?
Att göra karriär inom dömningen är nog relativt likt att göra karriär som spelare eller tränare. Man avancerar genom att bli nominerad till olika steg, för egen del så blev jag 2012 nominerad att gå Steg 4 som innebar att jag hade blivit behörig att döma som huvuddomare i div.1-2. Jag skadade dock mitt knä i april 2012 vilket gjorde att jag missade hela den säsongen och givetvis då även stegutbildningen. Efter två år i div. 4 så är jag i år återigen med som Regiondomare som innebär att jag är behörig att döma div.2-3. Jag dömer idag uteslutande div.3 herrar men min ambition är att i framtiden få provmatcher och sedan bli ordinarie div.2 domare.

4, Hur mycket tid lägger du på fotbollen?
Som regiondomare så omfattas vår region av Dalsland, Bohuslän. Halland och Västergötland. Under aktiv seriesäsong så snittar jag på ca 1,5 uppdrag/vecka, detta innefattar då div.3 fotboll, fjärdedomaruppdrag i superettan samt DM-matcher. Många i vår regiondomargrupp går även som assisterande domare i div.1 men det är inget som jag behärskar än på den nivån. Ett exempel på uppdrag för min del skulle kunna vara följande: Match lördag i Mellerud 15:00, avresa 11:45 ankomst 13:30. Matchgenomgång och förberedelse till 15:00, matchslut 17:00. Genomgång med matchkontrollant till 17:30 för att sedan vara hemma 19:15.

5, Hur tränar ni? Hur ofta?
Jag skulle tro att detta är väldigt individuellt från domare till domare men min inställning är att jag vet hur mycket spelarna tränar i div.3 och för min del så handlar det om att hänga med i deras tempo. Jag måste kunna ta samma löpningar i minut 1 som i minut 90 och som domare är det svårt att ta ett ”krampbyte” i minut 70. =) Vi måste även likt spelarna kunna ta de tuffaste och svåraste besluten under maximal påfrestning och puls. En domare springer ca 1 mil/match så det gäller att kombinera konditionsträning med snabbhetsträning.

6,Hur ofta har ni domarträffar och tester fys/teori och hur kan de träffarna se ut?
Vi har en årlig tredagars fortbildning innan säsong där vi går igenom tidigare säsong, vad som varit bra och dåligt samt kollar på eventuella nya tolkningar och regler inför kommande säsong. Vi har även regelprov, löptest samt fyspass under dessa tre dagarna. Ett regelprov består av 13 frågor där man måste ha minst 11 rätt. Det kan låta enkelt men jag skulle nog vilja påstå att en genomsnittlig spelare i div.3 inte skulle lösa mer än 4-5 rätt. Vårt löptest utförs som ett intervalltest där man ska springa 150 meter på 30 sekunder för att sedan gå 50 meter på 40 sekunder. Detta utförs sedan 24 intervaller i rad där man måste vara godkänd på minst 20 (inofficiellt 24 st). Vi har sedan en mitträff i augusti varje år där ett löptest återigen görs och att vi även går igenom våren som gått samt kommande höst. Utöver detta så har vi minst två träffar/år med vår fyscoach, han hanterar allt från träningstips, löpteknik, stretching samt kost.

7,Hur förbereder du dig inför en match? Scoutar du lagen, ledarna, föreningarna?
Allt handlar ju om att komma väl förberedd!  Om jag t.ex. på förhand vet om att bortalaget ”helst” spelar i en färg som jag vet kan krocka med hemmalagets färg så ringer jag gärna minst dagen innan och meddelar dem att i alla fall ta med sitt reservställ så får vi sedan avgöra på plats. Exempelfärger är ju lila mot blå, orange mot röd o.s.v. Strumpfärger får inte heller detta krocka så det är också något jag helst påminner om dagen innan istället för att börja med irritation när man sedan möts på arenan. Vad gäller matchdagen så planerar jag alltid min resa så att jag är där minst 90 min innan match som är kravet för oss som div.2-3 domare. Vad gäller scouting av lag, ledare och föreningar så gillar jag personligen att ha koll på lagens ungefärliga tabellposition samt hur det gått den senaste tiden. För mig så visar detta på intresse när man pratar med matchvärdar, ledare och föreningsfolk. Precis som vi domare har förberedelser så har ju lagen och ledarna detta.

8, Hur upplever du bemötandet från tränare, förening, spelare, publik? Skiljer det sig från förening till förening?
Generellt sett väldigt bra, att bli bjuden på kaffe är standard och väldigt uppskattat. Vad gäller övrigt såsom, frukt, kaffebröd, dricka m.m. så ser jag detta som ren bonus och detta skiljer sig givetvis väldigt mycket från förening till förening. Jag vet ledare som är i sin bubbla på matchdagen och således inte är så noga med att ens hälsa innan match. Jag vet domare som är i sin bubbla på matchdagen och inte söker upp ledare heller. Summa summarum, jag personligen vill ALLTID hälsa i hand på åtminstone huvudtränaren för vardera lagen innan match. Om ledaren sedan vill stå och tjöta i 10 minuter om väder och vind och ojämna planer =) så anpassar jag mig och gör det! Om ledaren vill säga hej och sedan vända sig om för att t.ex. leda uppvärmningen så anpassar jag mig efter det.

Vad gäller efter match så vill jag tro att jag har en väldigt lugn personlighet vilket gör att jag alltid välkomnar tränaren in efter match för att eventuellt ställa någon fråga. Om de sedan kommer in och ställer frågan i lugn ton så svarar jag med samma lugna ton på hur jag ser på det, om det så är att erkänna att man kan ha haft fel eller om man står på sig stenhårt och känner sig säker beror ju på från fall till fall. Om istället ledaren kommer in med hög puls och frågar ställer sin fråga/påstående aggressivt så svarar jag också kort. Dessa diskussioner slutar sällan bra och det har givetvis hänt att jag fått be ledaren att lämna rummet.

9, Vad förväntar du dig av en förening när du kommer till dem för att döma?
Jag förväntar mig bra bemötande såsom att någon tar emot en vid ankomst, att man bemöts med respekt för sitt yrke från ankomst till det att man lämnar arenan efter match.

10, Hur tänker du kring ett lag du skall döma som har betett sig illa i en tidigare omgång du dömt?
Jag ser det bara som en utmaning! Det är bara att hoppa upp på hästen igen. Sedan så har man ju förhoppningsvis lärt sig ett och annat som man kan ha användning av i match två.

11, Vad är det bästa med yrket och vad är det värsta med yrket?
Det bästa med yrket är att man får hålla på med något som både är oerhört hälsosamt och roligt. Det sämsta med yrket är de matcherna där man inte får respekten för den yrkesrollen man har.

12, Hur ser du på den assisterandes roll under en match?
En assisterande domares roll är så oerhört mycket större än vad många tror. Förutom att assistera oss huvuddomare kring inkast, inspark/hörna samt med frisparkar så bistår dem med följande:
Före match: Att vara mottagliga för en genomgång om dagens förutsättningar och mina egenheter.
Under match: Att med sitt engagemang och mod hjälpa mig med att få matchen dit vi vill.
Efter match: Genom öppenhet blir vi bättre som domare, vi analyserar matchen i korta drag och sammanfattar om det är något som vi hade kunnat göra annorlunda.
Man är ett team från start till mål, detta innebär absolut inte att man måste hålla med om alla beslut som den ene eller andre tar!

13, Under din tid som domare vad har förändrats tycker du?
Den väldigt snabba utvecklingen av sociala medier. Facebook, twitter, hemsidor m.m. allt sprids så fort. Sedan är det nog väldigt olika hur mycket en domare tar till sig och läser. För oss domare så står det ju väldigt sällan något positivt. Om det däremot inte står något så har vi troligtvis inte synts så mycket och då är det ju bra.

14, Hur kan vi rekrytera nya domare till fotbollsfamiljen?
Jag tror på att tidigt hitta fotbollsintresserade killar och tjejer genom föreningslivet. Väldigt många avslutar sin egen fotbollskarriär i unga år, introducera dem då till dömningen och charmen med det! För att återfå bredden så tror jag även på det omvända, att knyta sig an spelare som slutar spela fotboll. Som domare kan man ju döma i betydligt högre ålder än vad man kan spela.

Till sist vill jag åter tacka Christer och för mig personligen var det riktigt kul att se med andra ögon hur en domare tar sig igenom en fotbollsmatch. Det är ta mig sjutton inte ett lätt uppdrag de har, men utan dem så blir det inga matcher!

Ang. frågorna vi släppte tidigare så är det bara att förlita sig på domarens profession för dessa svar är inget jag själv hade förväntat mig =). Om jag fick godkänt? Knappast!

Svaren från frågorna!

  1. Felet begås av försvararen som försöker kringgå regeln och således kvittar det vad hur målvakten väl agerar i detta fall. Rätt svar: Indirekt frispark, där förseelsen begicks samt varning till försvaren.
  2. Då frisparken är indirekt och således inte får gå direkt i mål så hindrar ju således inte backen sitt lag från ett baklängesmål. Rätt svar: Straff för hands men bara varning då han inte kan dömas för målchansutvisning.
  3. Rätt svar: Indirekt frispark där bollen befann sig och varning för att han beträdde spelplanen utan domarens tillåtelse. Således ingen målchansutvisning.
  4. Om spelarna hamnar utanför spelplanen naturligt genom en kampsituation så kan det aldrig bli frispark. Rätt svar: Nedsläpp där bollen befann sig och varning.
  5. Skon i detta fall räknas som en förlängd arm. Rätt svar: Målchansutvisning, straff. Rätt svar: Vad gäller målvakten som slänger skon så behandlas han annorlunda då han ju får ta med hand i sitt eget straffområde, domslutet blir således målchansutvisning + indirekt frispark där förseelsen begicks. Han kan alltså inte dömas för hands och således ingen straff!

Länkar en sida ifall ni vill ta del av fler domarfrågor! 

Med sportsliga hälsningar
Stefan Strind
Twitter: Coachstrind
stefanstrind17@hotmail.com

Fakta Stefan Strind
Ålder: 42.
Bor: Herrljunga.
Familj: Gift med Emma och tillsammans har vi Vilmer 5 år & Tyra 3 år.
Klubbar i karriären: 
Herrljunga SK 92-93, 97-01 (spelare).
Skövde AIK 94-96 (spelare), 2013-14 (assisterande tränare).
Floby IF 2002 (spelande tränare).
Sandsbro AIK 2003-05 (spelande tränare).
Öster IF dam 2006 (tränare).
Gerdskens BK 2007-08 (spelande tränare).
Annelunds IF 2009-10 (tränare).
IK Gauthiod 2011-12 (tränare).
Lokal favoritklubb: Är man uppfostrad i Herrljunga så klappar givetvis hjärtat för HSK!
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: För tillfället utan tränaruppdrag 2015. Närmast lokalfotbollen jag kommer är mina gymnasielever på specialidrott fotboll då de representerar några klubbar i kommunen. Men nu som gästskribent kommer man dyka ner ännu mer i den lokala fotbollen, vilket skall bli riktigt skoj!

Lämna en kommentar