ANNONS:
ANNONS:

”Nu finns allt att vinna”

Hanna Emanuelsson är veckans gästskribent. Hon fokuserar fullt ut på det brinnande mästerskapet som pågår i Ryssland.

Sommarens bästa månad är här, åtminstone sett med fotbollsögon. VM har startat och Sverige har gått in i turneringen. I Sveriges grupp F ingår länderna Mexiko, Tyskland och Sydkorea, en för övrigt ganska jämn grupp förutom att Tyskland ses som överlägsna favoriter. Inledningsvis skrällde Mexiko och tog 3 poäng emot Tyskarna vilket ställde högre krav på de blågula.

Matchen emot Sydkorea skulle bli en ”måstematch” enligt många ögon och annat än 3 poäng fanns inte om VM drömmen skulle leva kvar. Sverige gick in i matchen som på förhand en ganska klar favorit och självklart var pressen hård. Sverige skapade i första halvlek några jättelägen som Berg bara måste sätta, där bör han bli betydligt kyligare. Chanserna gavs men inga mål i första halvlek.

I den andra halvleken kom så till slut 1-0 målet i den 65:e minuten på straff, efter en aning dramatik och videogranskning. Andreas Granqvist blev Sveriges matchhjälte efter att ha slagit in straffen otagbart för den sydkoreanska målvakten. Jag tror hela Sverige höll andan resterande matchtid. Sverige lyckades vinna ödesmatchen emot Sydkorea och har skaffat sig en drömstart i VM. Detta var dessutom första premiärsegern för Sverige i ett VM-sammanhang på 60 år, och sist det hände vann man en silvermedalj hörde jag. Kan det upprepas?.

Jag citerar kapten Granqvist om Sveriges kommande förutsättningar:

”Vinner vi emot Tyskland på lördag är vi klara, pressen är på dem”.

Visst ligger det mycket i vad han säger, men jag tror Tyskarna bara är ännu mer taggade efter förlusten emot Mexiko. Man har ju bevittnat maskinen Tyskland förut. Skulle det dock bli förlust på lördag så har man givetvis en sista chans emot Mexiko, självklart är det en stor trygghet att första matchen inkasserades med tre poäng. Nu finns bara allt att vinna, men jobbet måste göras, hårt och noggrant. Det står två bra lag på andra sidan kommande matcher.

Man hör många prata ner Sverige och tror att resan kommer avslutas ganska så snabbt, men låt oss inte glömma hur vi tog oss till VM. Sverige lottades in en svår grupp mot två storlag i Frankrike och Nederländerna. Man spelade stundtals fantastisk fotboll och lyckades knipa en andraplats i gruppen och som senare innebar en playoff mot Italien. Där Sverige med en otroligt stark defensiv, kontringar och möjligen lite flyt tog sig vidare till VM. Sverige slog alltså ut Italien, en stormakt som Italien som inte missat VM på 60(!!) år. Det måste man ändå kalla för bragd.

I de senaste matcherna har det dock sett dystrare ut, två mållösa matcher emot Danmark och Peru samt att man gjort två mål på de senaste sex matcherna. I offensiv bemärkelse är det inga ljusa siffror. Jag tror dock att Sveriges nyckel till framgång i detta VM handlar om just det spel de levererade i kvalet. Man bör fokusera på ett hårt defensvit jobb, kontringar där Emil Forsberg håller i taktpinnen och stänker in ett par bollar samt ett betydligt bättre samarbete mellan Toivonen och Berg. Jag tror också att fasta situationer kan vara till Sveriges fördel, det har vi i alla fall bevittnat tidigare. I Sverige har man heller inga stora världsnamn som Messi eller Ronaldo, man har ingen stor stjärna att lägga över allt ansvar på utan istället har man ett magiskt kollektiv som riktmärke. Vilket jag tror kan bidra till skrällar. Jag menar, kolla bara på Island i det senaste mästerskapet.

Det roliga och det spännande med ett VM handlar ju också om att man som lag enbart har tre matcher som skall avgör ödet om ett vidare avancemang. Det kan handla om så små marginaler som bidrar till att man går vidare eller åker ur turneringen. En straff, en onödig frispark eller en målvaktstavla kan få förödande konsekvenser, men det är också det som är charmen med ett mästerskap och sporten i sig.

Jag är i alla fall otroligt taggad på att få följa vårt Sverige vidare i turneringen och alla andra länder i detta mästerskap. Världen är inbjuden till en stor fest, inte bara en fotbollsfest utan en världsfest. Hade VM inte gått av stapeln i Ryssland i år hade jag absolut velat vara på plats. Det hade vart mäktigt att få vara en del av där olika kulturer möts med ett och samma intresse, Fotboll! Nu håller vi alla tummar för BLÅGULT framöver.

FAKTA HANNA EMANUELSSON
Födelseår: 1993.
Familj:  Mamma Mia och pappa Hans ’’Gubben’’.
Bor: Alingsås.
Klubbar i karriären: Alingsås KIK.
Lokal favoritklubb: Alingsås KIK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Anfallare i Alingsås KIK.

Lämna en kommentar