ANNONS:
ANNONS:

Om Friscos morsor

Julia Gillqvist är veckans gästskribent. I dag skriver hon om gänget som går under namnet Friscos morsor.

När man är i tonåren eller tjugoårsåldern kanske det inte känns så men faktum är att det finns annat i livet än fotboll. Förutom exempelvis studier och en eventuell karriär är också familj något som många någon gång skaffar. Självklart förändrar något sådant förutsättningarna att fortsätta med fotbollen, men innebär familj att fotbollskarriären är över? En liten inblick i Friscos damlag visar att så inte är fallet.

För några veckor sedan kunde vi läsa en intervju med Emma Bengtsson här på lokalfotboll. Där berättade hon om försäsongen hittills men vi fick också läsa lite om hennes fotbollsvardag, som är lite annorlunda jämfört med många andras. Emma har nämligen två barn – och en fotbollsspelande sambo – att ta hänsyn till.

I Frisco dam finns ytterligare fem spelare som har fått ett eller flera barn, men som fortfarande spelar fotboll. Friscos morsor (som de till och med själva kallar sig ibland) består, förutom Bengtsson, av Linda Philipsson (fd Börjesson), Cecilia Jonsson, Hanna Svärd, Elena Petersson och den senaste medlemmen i gänget Maja Hansson. Icke heller att förglömma Katti Ölvebo, men hon sällar sig just nu till ledarstaben. Hur som helst är de tvåbarnsmammor hela bunten, förutom Maja som hittills “bara” kan stoltsera med en bebis. Det som alla dock har gemensamt är glöden för fotbollen, som knappast har blivit mindre efter att de har fått barn. Jag har ställt lite frågor till tjejerna – för ja, de är fortfarande tjejer på fotbollsplanen – och lustigt nog har alla gett ganska liknande svar på mina frågor.

Något som jag frågade var om det var en självklarhet att fortsätta med fotbollen även efter att ha fått barn, vilket de flesta var rörande överens om att det var. En av dem uttryckte visserligen att det inte alls var givet efter första barnet, men att såväl fotbollen som gemenskapen till slut gjorde att hon inte kunde hålla sig borta. I övrigt är det ständigt återkommande svaret att lagsporten eller fotbollen är oerhört svår att släppa eftersom den har varit en så pass stor del av ens liv. Även om vissa av mammorna också har förklarat att tiden såklart är ett bekymmer, speciellt efter barn nummer två, tror jag att fördelarna väger över. Skillnaden blir kanske att man får hoppa över någon träning emellanåt för att hinna med.

En sak som jag verkligen berördes av var när en av tjejerna berättade att det var så viktigt för henne som en egen person att fortsätta spela fotboll. Att inte “bara” bli mamma är så viktigt för att hålla fast vid sig själv. Hur mycket man än älskar sitt eller sina barn så är man fortfarande en individ med egna behov och intressen. Dessa ska naturligtvis aldrig prioriteras framför barnen, men fotbollen blir då en väldigt viktig del för att inte tappa sig själv. Under några timmar får man fokusera på sig själv och slippa tänka på blöjor, mat och städning – en lyx som kanske inte alla nyblivna mammor får eller har råd med.

Rent fotbollsmässigt upplever jag personligen att det här är en riktig guldgruva. Även om vissa av tjejerna uttryckte att de exempelvis inte är lika snabba längre, eller att man inte hinner med i sidled på samma sätt, så spelar de med ett annat tänk. Deras rutin är ett vapen som är ruskigt underskattat. De står alltid rätt, bedömer situationer på ett helt annat sätt än deras yngre lagkamrater och spelar med ett lugn som kanske de yngre spelarna inte har hittat ännu. Därför tror jag att kombinationen: äldre, rutinerade och yngre, hungriga är väldigt bra. Givetvis är jag oerhört partisk, men jag som själv har upplevt det som spelare ser detta som ett fantastiskt sätt att bygga ett lag på, precis som en godispåse ska innehålla både sött och salt.

Kanske är det legenden Camilla Petersson som har inspirerat tjejerna – hon, med inte mindre än fyra barn, som egentligen aldrig har slutat spela fotboll. Till och med nu när barnen börjar närma sig vuxen ålder dyker hon upp på någon träning ibland. Där har vi det yttersta beviset på att fotbollskarriären knappast tar slut efter att man har skaffat barn.

FAKTA JULIA GILLQVIST
Födelseår:
 1991.
Familj: Mamma Marie, pappa Sune, systrarna Jennie och Sofia, sambo Gustav och hunden Charlie.
Bor: Vårgårda.
Klubbar i karriären: Södra Härene IF, Vårgårda IK, IK Frisco.
Lokal favoritklubb: Frisco, såklart!
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Representant i Friscos fotbollssektion.

Lämna en kommentar