ANNONS:
ANNONS:

”Redskap som alltid skall finnas på plats”

Det var ett tag sedan. Men i dag är Yohanna Friborg tillbaka med ett nytt avsnitt av Kliniken.

I senaste blogginlägget nämnde jag både “Foamroller” och “Flossband”. Dessa två redskap använder jag extremt mycket för att skapa bättre förutsättningar för kroppen att påfresta den utan att överbelasta, behandla befintliga överbelastningsskador, behandla akuta ligament/muskelskador eller för att till exempel få bort ödem vid stukade fötter eller svullna knän.

Enligt mig är detta redskap som alltid skall finnas på plats innan träning och match, för att alla spelare skall kunna rehabilitera, prehabilitera på ett så bra sätt som möjligt. Ett flossband (eller två) bör även ligga i medicinväskan istället för de värdelösa elastiska lindorna, så du kan få ordentligt med kompression över skadan.

Fascia eller även kallad bindväv är ett system vi har i kroppen, som finns överallt, som ett slags nät. Precis som ett muskelsystem, nervsystem, lymfsystem, skelettsystem osv, så har vi även ett så kallat bindvävssystem.

Du vet den där äckliga hinnan som ligger runt om fläskfilen som man tar bort innan man lägger den på grillen, det är bindväv. Ett segt, hållfast och elastiskt material som har som funktion att hålla saker och ting på plats i kroppen. Man har tidigare trott att detta system inte har haft någon direkt funktion alls, fram tills för cirka 10 år sedan då man började se att den troligtvis hade en funktion.

Idag vet man att den har en väldigt stor funktion. Det forskas fortfarande väldigt mycket på denna vävnad. Det är inte en vävnad som har en början eller ett stopp, utan det är en vävnad som bara fortsätter och överlappar och går vidare, runt om och emellan. Det man också har börjat förstå är att bindväven är som ett eget kommunikationssystem, då celler och grundsubstansen kommunicerar. Kommunikationen sker till och med snabbare än nervsystemet.

Sedan är ju nerver inbäddade i fascian och påverkas också av fascian omkring dem. Så man skulle kunna tänka att om man har en dysfunktionell bindväv så har vi sämre reaktionsförmåga men ser vi till att hålla den funktionell så blir vi smidigare och signalerna går snabbare. Sammanfattningsvis är detta ett system som vi skall ha i åtanke när vi tränar för att nå fysiologisk utveckling, att den påverkar mer än vad vi har trott.

Så vad är det egentligen som händer när man foamrollar eller jobbar med flossband kring ett område. Jo det har med att man hydrerar (vätskar till) bindväven för att bibehålla funktionen. Många känner ofta en direkt effekt i en ökad elasticitet eller minskad smärta efter träning/behandling av bindväven. Man kan säga att om bindväven blir torr blir den alldeles för tight och vi får svårare att röra oss som vi vill, och kan vi vätska till den med hjälp av olika redskap så får du en bättre funktion.

Återigen, kroppen hänger ihop. Knäsmärta kan bero på att foten inte rör sig som den skall. Ländryggssmärta kan komma ifrån att bröstryggen är stel pga flera timmars kontorsarbete (stillasittande) varje dag. En torr och stel fascia i ländryggen kan skapa överbelastningar i vaderna. Så se kroppen som den enhet som den är, och träna den även så. Ett symtom innebär ofta att det är fel någon annanstans i kroppen. Så stirra aldrig blint på problemet i sig utan vidga ögat och se helheten.

Till er nördar, lyssna och lär till Thomas Myers. Ta till dig det du vill och strunta i resten.

Flossband vid överbelastade knän. Utan dessa kan hon inte göra knäböj utan smärta men med dessa på under ett par minuter så kan hon göra dem helt smärtfritt.
FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar