ANNONS:
ANNONS:

Rörlighet ÄR styrka, precis som ett gummiband

I dag är det återigen dags för Yohanna Friborg att skriva här på sidan. Den här gången med fokus på rörlighet, och hur viktigt det kan vara för att undvika skador.

De idrottare och framför allt fotbollsspelare som kommer till oss med olika skador/problem, har en uttalad stelhet. Det kommer ofta i samma mening som de berättar om sin skada, att rörligheten inte är deras starkaste sida.

Idag är min uppfattning att många skador behandlas med stabiliserande träning, för att man tror att spelaren är för svag, ta exempelvis bålstabilitet. Bålstabilitet är ett ord som man ofta hör i samband med rehabilitering, men vad är egentligen bålstabilitet, och till vilken nytta?

Ta till exempel en spelare som har problem med sina ljumskar. Jag har aldrig (väldigt sällan jag använder detta ord) träffat en fotbollsspelare med ljumsksmärta som inte har en stelhetsproblematik också, alltså ingen spelare som har en funktionell rörlighet i sin höfter. Och många av dessa spelare har fått höra att de är för dåligt tränade i sin bålstabilitet och går därför på ett rehabschema med mycket bålstabiliserande övningar.

Men frågan är om detta är lösningen? För i mina ögon ligger inte problematiken i för lite stabilitet i kroppen, utan att det inte finns tillräckligt med rörelse så att kroppen och höfter/ljumskarna inte fungerar optimalt. Och finns det inte optimal rörelse i en led så mår inte leden bra vilket också involverar musklerna runt om, som inte heller får en bra miljö, och därför kan smärta uppstå.

Tänk dig att en led är som ett gummiband, ta höften som ett exempel. Säg att du skall slå en frispark tio meter utanför straffområdet, du vill slå den på mål. Kraften som skall möta bollen måste komma någonstans ifrån. Lätt förklarat, desto längre du kommer med benet bakom kroppen, alltså ju längre rörlighet du har i höften bakåt, ju mer kraft kan du hämta innan foten träffar bollen.

Prova gärna! Ställ dig en meter framför en vägg och för benet bakåt och träffa bollen (alltså en kort benpendling) kontra att du får stå fritt och föra benet bakåt för att träffa bollen (alltså en längre benpendling). Vilken utav alternativen får bollen att gå längst? Precis som ett gummiband, ju mer du kan dra ut gummibandet desto längre flyger det iväg. Ju längre du kan föra benet bakom dig (utan kompensationsmönster), desto hårdare kommer du att träff bollen. Alltså är rörlighet en styrka!

Du blir även snabbare om du har en optimal rörlighet i kroppen. Det är kanske en slump, men jag har aldrig varit skadad och mina styrkor har alltid varit min explosivitet och mitt tillslag. Min teori är att jag kombinerat två olika träningsformer. Dans och fotboll, rörlighetsträning i kombination med stabilitetsträning.

Och visste ni att tyska damlandslaget har kört yoga under flera år, kanske är det en nyckel till varför det är ett av världens bästa landslag.

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar