ANNONS:
ANNONS:

”Så när vänder det?”

Calle Skoglöf är tillbaka med en ny text.I dag med mycket fokus på inskolning av unga målvakter.

Nu är det inte långt kvar av säsongen. 4 matcher återstår och även om jag givetvis hade velat säga att vi slogs om att gå upp så ligger fokus på att plocka så många poäng vi kan för att vara säkra inför nästa år.
Division 3 är en förrädisk division på de sett att 3 lag åker direkt ur och 1 lag kvalar för att hålla sig kvar. Så är man inte med bland de 3-4 topplagen ligger man alltid i riskzonen att trilla dit. Vi har nu 6 poäng ner till kvalplatsen så jag tänker att vi kniper ett par treor till i nästkommande matcher så är det klart sen.

Det har varit ett händelserikt år och likt förra året (och för de flesta lag på denna nivå) har de droppat av spelare av olika anledningar vilket gör att det alltid är svårt att avgöra vilken trupp du slutar säsongen med. Jobb, skola och långtidsskador är anledningar som gör att det som började med en trupp på 20 disponibla nu är nere på 14. Drabbas du också av några små känningar och avstängningar på detta så åker du på match med en tränare i mål och fem 15-16-åriga killar på bänken. Trots osäkerheter på spelare valde vi i år att ha en tunnare trupp av just den anledningen att vi har väldigt duktiga ungdomar, så detta är inget scenario vi inte varit beredda på. I år har vi tre 03:or som spelat från start och ytterligare fem-sex som gjort inhopp. I träning varje vecka har vi killar födda -02, -03 och det senaste till och med både -04 och -05. Så framtiden ser inte så illa ut då dessa lag även kryllar av fler fina killar som knackar på dörren.

Tyvärr är det lite tunnare på målvaktssidan, det kryllar alltså inte direkt av målvakter. Vi har några riktiga råämnen som i år börjat komma upp och känna på det i träning, och kör dom på kan dom bli superduktiga. Men tyvärr är de inte lika charmant att komma in som målvakt i ett seniorlag som det är för en utespelare där man lättare kan ”gömma” sig. Just den här biten tycker jag är extra svår, och är något jag brinner för då jag är en av dårarna som ska stoppa bollen. Men erfarenhet och självförtroende är två väldigt viktiga egenskaper hos en målvakt. Så – för att dra en målvaktsutläggning som ni instruktörer kan ta med er, för ni kommer stå inför detta vareviga säsong.

Man vill alltid ha minst 2 målvakter i truppen för att kunna bedriva en så bra träning som möjligt.  Du har oftast bara ett lag som båda dessa spelarna vill stå i – en av dessa får spela och får erfarenhet och självförtroende – den andra får inget av det och om det inte är en ung kille/tjej som ser en chans att utvecklas i träning och får stimulans i bra matchning (seriöst B-lag/DM) för att kunna ta förstaplatsen så kan du inte räkna med att hen sitter mer än 1 säsong.

Jag tycker att nyckeln är att börja spela in unga målvakter tidigt i träning. Vid 15 års ålder tycker jag mig se att killarna (eftersom jag jobbar med killar, tyvärr inte lika stor erfarenhet av tjejer) börjar bli tillräckligt stabila i kroppen för att kunna träna med ett seniorlag som målvakt.
De kommer vina bollar förbi dom till höger och vänster under flera år eftersom de inte är vana vid att de skjuts hårdare och bättre. Hur ska detta då inbringa självförtroende?  Det gör det inte… tro mig. Du mår skit de första månaderna. De gör ont eftersom vissa skott faktiskt skjuts på dig, du gör misstag och du får en eller fler utskällningar av vinnarskallarna, men så kommer det alltid att vara som målvakt. Man kommer alltid släppa in mål, man gör misstag, man får tacklingar och folk kommer klaga på dig, varenda träning – så det är lika bra att lära sig tidigt. Den psykologiska delen i målvaktsspelet är nästan viktigare än den fysiska. Så du som instruktör måste finnas där och pusha de unga målvakterna att orka fortsätta.

Så när vänder det?

Som det mesta du tar dig för, ju mer du gör det, ju bättre blir du. Det är ingen skillnad här. Du kommer jobba upp din erfarenhet, dina reflexer och sinnet. Även om du kanske inte är snabb nog för att rädda ett hårt skott kan du med erfarenheten du skaffat dig faktiskt rädda bollen ändå. När dessa räddningar börjar komma, kommer ditt självförtroende också att skjuta i höjden av bara farten. Det är också i denna vevan som ditt självförtroende är på väg uppåt och ditt hårda slit börjar bära frukt. Nu när ”du kommer ner”, matchar och blir en ledare för killarna och tjejerna i din egen ålder kan dessa matcher och träningar verka lätta, och du får ytterligare bekräftelse på att du gör saker rätt.

Du som tränare kommer alltså alltid ha ett huvudbry i hur du ska lyckas ha konkurrens mellan målvakterna samtidigt som alla är nöjda och du bygger för framtiden. Så även fast ni kanske har två målisar så rekommenderar jag er att flytta upp unga målvakter tidigt för att delta i träning. På detta sätt får dom erfarenhet och ni har alltid minst två målvakter. Eftersom jag själv är målvakt och har upplevt många olika lag och tränare, har jag ännu inte hittat någon som lyckats att tillfredsställa alla. Så lycka till 😊

När det kommer till att ha en tränare i mål är de varken Niklas eller Samuel jag pratar om utan undertecknad. Efter ledbandsskador och långtidssjukdom på våra målvakter har jag spelat fyra matcher hittills. Visst har jag varit ute och vevat i luften här och där, men överlag har det gått fint då jag tycker mig ha ganska mycket erfarenhet och en lite för stor dos självförtroende.

Eftersom jag alltid pratar efter egna erfarenheter så vet jag att det finns många föräldrar och ledare som inte håller med mig i allt jag skriver och tycker, och jag har säkert inte alltid rätt heller. Men målvakter har en utsatt roll. Vi anses ofta vara märkliga, och det blir man. Vi är ändå dom som aktivt försöker få bollen på oss och gör vi misstag förstör vi för hela laget. Ju snabbare du lär dig att skaka av dig misstag och klagande medspelare, ju snabbare kan du fokusera på dig själv och din utveckling, så att leva i en ”trygg miljö” som målvakt kan lika mycket vara en björntjänst som man tror att det är omtanke.

Nästa vecka tar vi emot HIF på fina Mjörnvallen. Jag hoppas vi ses där!

FAKTA CALLE SKOGLÖF
Födelseår: 1989.
Familj: Fru – mor, far, två systrar.
Bor: Ängabo.
Klubbar i karriären: Alingsås IF, IF Elfsborg, Gerdskens BK, Holmalunds IF, Sollefteå GIF.
Lokal favoritklubb: Alingsås IF.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Tränare i AIF.

2 tankar på “”Så när vänder det?””

Lämna en kommentar