ANNONS:
ANNONS:

Så slutar allsvenskan

Thomas Fransson är tillbaka med en ny text. Och lagom till den allsvenska premiären tar han tillfället i akt att tippa den högsta serien på herrsidan.

Ursäkta om jag förstör spänningen, men tänkte bara berätta hur det går i fotbollsallsvenskan 2021.  Vill du inte veta, så sluta läs här. Har du planer på att senare – med facit på hand – säga en och annan sanning till mig, så får du leta. Då har jag nämligen skrudat mig i en tomtemask i samband med säsongsavslutningen kring andra advent.

 

1. Djurgårdens IF
Sportchefen Bosse Andersson har förnyat stora delar av truppen på ett sätt som faller Kim & Tolle på läppen. Man har snabbt skapat ett lagbygge som kan räcka till en repris på 2019. Bara försvaret hittar rätt. Och kanske är det där som Jesper Löfgren och Hjalmar Ekdal blir avgörande pusselbitar för det andra SM-guldet på tre säsonger.

2. BK Häcken
Nu eller aldrig för Häcken? Truppen ser oförskämt bra ut med Jeremejeff tillbaka på topp, landslagsaktuelle Martin Olsson i försvaret och norrmannen Tobias Heintz som spindel i nätet som offensiv mittfältare. Risken finns dock att Andreas Alms manskap viker ner sig i avgörande skeden. Det har hänt förr och kan hända igen.

3. Malmö FF
Rankar ner svenska mästarna. Isaac Kiese Thelin är inte lätt att ersätta. Försäsongen har varit minst sagt skral och i sommar försvinner kanske AC och Ahmedhozic. Är de uppflyttade talangerna flygfärdiga och vad har sportchefen Daniel Andersson för ess i rockärmen inför sommarfönstret? Kan det rent av bli så att Jon Dahl Tomasson hänger löst under en längre formsvacka?

 

4. IFK Norrköping
Peking har ett av ligans främsta anfall, däremot måste nye tränaren Rickard Norling snabbt få fason på sin nya trebackslinje. Flyttrisk på Haksabanovic, Bergman Johannesson och Alle Fransson i sommarfönstret. Hoppas nigerianen Abdulrazak Ishaq får chansen. Han kan bli årets stjärnskott. Minns var du läste det först.

5. IF Elfsborg
Gulingarna har ett stabilt lag med ett genomtänkt Thelin-spel och två av allsvenskans bästa försvarare, Johan Larsson och Joseph Okumu. Hur märks flykten av Jesper Karlsson och Sivert Heltne Nilsen? Kanske mer än man tror. Nu stort ansvar på Rasmus Alm och på sikt de egna talangerna.

6. Hammarby IF
Bajen har blandat och gett de senaste säsongerna, från champagnefotboll till rent bedrövligt försvarsspel. Kan islänningen Fjóluson skapa trygghet? Framåt har Gustav Ludvigsson och nye Astrit Selmani energi att springa sönder den tätaste betongmur. Gnetade till sig en cupfinalplats mot Häcken, så det kanske blir en tung titel trots allt.

 

7. IFK Göteborg
I vinter har det varit mycket snack. Med rätta. Men nu ska Blåvitt in i verkstan. Risken är att fokus hamnar fel med hysterin kring nyförvärven och hur klarar gammelmansben allt spel på konstgräs? Försäsongens många skador bekymrar. Tuff uppgift för Roland Nilsson att svara upp på alla förväntningar.

 

8. AIK Solna
Ifjol fick Bartosz Grzelak det föga avundsvärda uppdraget att rädda kvar AIK i allsvenskan. Och det gick vägen efter Norlings äventyrliga inledning med svårbemästrat man-man-spel. Milosevic stärker upp försvaret ytterligare, men i övrigt känns inte truppen mycket starkare än ifjol.

 

9. Örebro SK
Axel Käll har ett något namnkunnigare material i år, men ändå får man nog räkna med att bli kvar som kroniskt mittenlag och inte upprepa placering sju från förra säsongen. Kevin Walker är ny från Djurgården och Skovgaard en stöttepelare, liksom lånespelarna Hümmet och Romain Gall. Allsvenskans bäste målvakt 2020, Oscar Jansson, har flyttat till Norrköping, det kan bli märkbart.

 

10. Halmstads BK
HBK har förstärkt med hemvändande Marcus Antonsson från Malmö FF. Det kan bli avgörande för att nykomlingen räddar kontraktet – med råge. Försvarsgeneralen Andreas Johansson är nog allsvenskans segaste gubbe och höll ihop sitt lag till 18 baklängesnollor i superettan. Ante kan vara skillnaden mellan en tiondeplacering och nedflyttning.

 

11. Varbergs GoIF
Man frågar inte Joe Labero hur han trollar och inte Jocke Persson hur han skrapar ihop 37 poäng för en nykomling. Med magisk fingertoppskänsla hittar skåningen oprövade och anonyma fotbollsspelare, som han slipar till med förbluffande resultat. Bli inte förvånade om han gör det i år igen.

 

12. Kalmar FF
Två år i rad har Kalmar kvalat sig kvar i högsta serien och nu är man på förhand uträknade igen. Henrik Rydström är tillbaka i hemstaden och bli inte överraskade om han fixar detta mission impossible och får lite stadga över en vingklippt trupp med många unga talanger och en förhoppningsvis skadefri Nils Fröling.

 

13. Östersunds FK
Här har vi en loser till. Efter alla märkliga, närmast osannolika, turer i Östersund vill många se ÖFK lämna finrummet snarast. Helst i går. Senaste bestraffningen är att man har transferförbud hela 2021. Med begränsade resurser ska laget försöka hanka sig kvar och jag tror de lyckas. På nåt sätt.

 

14. Degerfors IF
Nykomlingar har inte sällan en förmåga att lyfta sig själva och Degerfors med sina anor och gammal fotbollskultur kan mycket väl rädda sig via kvalplatsen. Försäsongen har varit överraskande stark resultatmässigt, inte minst i Svenska cupen. Dessutom lär många lag få erfara hur tufft det är att komma till Stora Valla, inte minst när hemmapubliken släpps in. Nån gång.

 

15. IK Sirius
Ett tag i somras spelade Uppsalalaget seriens bästa fotboll. Men mot slutet gick det totalt i stå. Är rädd att sanningen nu kommit ifatt och då hänger kontraktet på en mycket skör tråd. Fjolårets dominerande spelare, Stefano Vecchia och Elias Andersson, har försvunnit till Rosenborg respektive Djurgården, och det finns också hål att fylla efter Hjalmar Ekdal (Hammarby) och Kennedy Igboananiki (Mariehamn). Bara ett starkt sommarfönster kan rädda Sirius?

 

16. Mjällby AIF
Det känns inte på långa håll som om man lyckats täppa igen alla de hål som vidgats i fiskenätet på Listerlandet. Och därmed finns det överhängande risk för ras från den sensationella femteplatsen ifjol till jumbo i år. Batanero har gått, liksom Jesper Löfgren, Sabovic och Agardius. Lägg därtill inkastaren och målsprutan Moses Ogbu, så förstår ni  att tränaren Christian Järdler ställs inför en övermäktig uppgift. Företrädaren Marcus Lantz chockade all expertis ifjol – och fick kicken.

 

FAKTA THOMAS FRANSSON
Födelseår: 1950.
Familj: Fru, två barn och två barnbarn.
Bor: Herrljunga och sommarboende i Horla.
Klubbar i karriären: Gerdsken, Alingsås IF och Herrljunga.
Lokal favoritklubb: Herrljunga SK FK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ingen.

Lämna en kommentar