ANNONS:
ANNONS:

Screening kan ge optimal träning

I dag är det dags för ett nytt avsnitt i Kliniken. Yohanna Friborg skriver i dag om hur hon jobbar med att screena hela kroppen för att kunna träna skadeförebyggande på ett optimalt sätt. 

Jag brukar säga att jag screenar av någon för att se eller hitta avvikande rörelsemönster hos personer. Med detta menar jag att jag tittar efter områden i kroppen som inte rör sig som de kanske borde, och på så sätt skapar de kompensationsmönster som alltid är en mer energikrävande funktion/rörelse. Ett exempel är om man får en ruptur i baksida lår så kommer benets funktion inte vara helt optimalt vilket gör att grannarna till detta område stöttar up. I detta fall skulle man kunna tänka att insida, utsida och framsidan lår får jobba desto mera för att ändå få ett så funktionellt ben som möjligt. Och så här fungerar kroppen i allmänhet, är ett område inte tillräckligt funktionellt så kompenseras det någon annanstans i kroppen. En annan vanlig kompensation är att om ena sidan av kroppen inte fungerar som den borde så lägger man över kompensationen på andra sidan.

Så om man kan lista ut vart kompensationsmönstren kommer ifrån innan de börjat signalera exempelvis smärta eller svaghet så har man betydligt bättre förutsättningar till att jobba förebyggande, vilket alla borde vara intresserade av.

Och hur många fotbollsklubbar tror ni screenar sina spelare?

Jag har screenat av allt ifrån korplag till elitlag inom många olika idrotter och det jag ser är dessvärre väldigt mycket, alldeles för stora avvikelser, som verkligen skulle behövas optimeras.

Så när jag jobbar i lag så brukar jag screena av laget generellt och sedan gruppera det jag ser i sin helhet för att lättare kunna jobba individuellt. Det är alltid dit jag vill komma oavsett lagsport eller ej, på individnivå, för att optimera just den spelarens svagheter och kompensationsmönster för att få en bättre fysiologisk utveckling.

Så jag skapar olika grupper, beroende på vilka områden man hittar som inte fungerar. En annan gruppering som jag använder mig av är just fysiologisk status hos spelarna. Finns det skador hos några, hur är konditionen, och så vidare.

När jag grupperat in i så många grupper som jag behöver så screenar jag ytterligare för att få ned det på individnivå, för att sedan bygga ett program som baseras just på det jag ser i rörelseanalysen. Vilka svagheter finns hos spelaren och hur kan vi jobba för att få bort dessa för att minimera skador och för att öka den fysiologiska utvecklingen.

Detta är en otroligt bra början men sedan är det också viktigt att få med en progression.

Allt detta just för att skapa en grenspecifik skadeförebyggande fysträning. Denna typ av träning är ofta väldigt uppskattad då den är förbannat rolig när man väl börjar få kroppen i rullning.

Förra veckan såg jag på sociala medier att IFK Göteborgs U-lag fystränade i kroppens alla tre rörelsemönster för att optimera helheten, allt för at bli en bättre fotbollsspelare!

“Att nå framgång handlar inte alltid om att träna mest, utan om att träna smart”

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar