Sverige föll i gruppfinalen

Sverige och Belgien gjorde på lördagen upp om gruppsegern i VM-kvalet. Inför 2034 personer i Estrad Alingsås vann Belgien med 8-5 (3-3) och Sverige fick därmed finna sig i att gå vidare som grupptvåa.

Det var seger som krävdes för att Sverige skulle vinna gruppen då Belgien hade klart bättre målskillnad med sig från de två första matcherna mot Armenien och Malta.

Men det tog bara tolv sekunder innan Petrit Zhubi slet sig loss och tåade in det svenska ledningsmålet inför en kokande hemmapublik. Några minuter senare var det dags igen när Sverige bröt på mittplan och Zhubi fick tag på bollen. Han avancerade framåt och placerade in 2-0 i krysset.

Efter det jämnade Belgien ut spelet och reduceringen kom också på ett skott utifrån efter knappt sju minuter spel. Ett par minuter senare satt även kvitteringen i nät för ett Belgien som styrde allt mer på Estrads blå matta.

Men så stack Sverige upp i en kontring och Albert Hisenis skott letade sig något turligt in bakom Belgiens målvakt. Det såg också ut att bli halvlekens sista balja, men med sex sekunder kvar laddade en belgare på volley och då kunde inte ens en storspelande svensk målvakt i Robin Armandt stå emot. Således 3-3 efter halva matchen.

Efter pausen tog det bara 27 sekunder innan – i mitt tycke – en av planens bästa spelare Ibrahim Adane gjorde 4-3 till Belgien. 40 sekunder small det bakom Robin Armandt på nytt nu krävdes det tre svenska mål för att vinna matchen och därmed också gruppen.

Men med dryga kvarten kvar klev lagkaptenen Kristian Legiec fram och smällde in viktiga 4-5 och gjöt nytt mod i de blågula lirarna. Petrit Zhubi hade den bästa kvitteringschansen i en bra period för Sverige men med åtta minuter kvar var de Belgien som fick till ett fint anfall som avslutades med att 6-4 satt i nättaket. När sedan en kontring resulterade i 7-4 var det början till slutet för Sverige, som trots en time out inte lyckades ta sig tillbaka in i matchen. Fredrik Söderqvist reducerade visserligen till 7-5, men med knappt två minuter kvar dundrade en belgare in en frispark till 8-5.