ANNONS:
ANNONS:

Tränaryrket – vägen mot elittränare

Dags för tredje delen i serien Gästskribenterna. Den här veckan är det Stefan Strind som delar med sig av sina tankar om vägen mot att bli elittränare. 

Vinjett_strind

Efter avslutad UEFA PRO utbildning så har jag fått otroligt många frågor om när jag skall träna ett elitlag. Berättigad fråga? O ja! Man har ju en vision och en dröm om att försöka livnära sig som fotbollstränare när man ändå fått möjligheten att få gå en mycket eftertraktad utbildning (12 platser per år).

Jag tvekade aldrig att tacka ja till platsen, men inget är självklart att man får stå på de stora scenerna. Men efter att ha varit tränare på division I-nivå i några år så ser jag utbildningen som en kompetensutveckling inom mitt yrke som idrottslärare/fotbollsinstruktör, samtidigt som det var ett måste om man nu vill ta nästa steg i karriären. Nu krävs det en PRO-utbildning om man skall träna minst ett superettanlag.

Under utbildningen så har jag haft en fantastisk tid att få lära känna en massa människor som har spelat fotboll på en mycket hög internationell nivå och många av dem är redan nu tränare på elitnivå. Skapat mig ett kontaktnät vilket är viktigt nog. Jag har fått en inblick om vad som krävs inom tränaryrket.

Strind 1
Stefan med sina kurskamrater i den nyligen avslutade UEFA Pro Diploma.

 

Hur blir man då elittränare?

När jag studerade Coaching and Sport Management på Växjö universitet 2004 (nu mera Linné Universitetet) så skrev jag en B-uppsats tillsammans med två kompisar om ”vägen till elittränaryrket inom fotboll och hockey”. Vi var aktiva och väldigt intresserade av tränarskapet/ledarskapet. Den som lyckades snabbast av oss att ta sig till elittränaryrket är Robert Ohlsson som numera är assisterande tränare i Frölunda Indians.

Vårt övergripande syfte med denna studie var att ta reda på hur dagens elittränare nått den position de då hade. Efter uppsatsskrivningen så kom vi fram till att snabbaste vägen till tränaryrket på elitnivå var om man spelat på elitnivå, varit lagkapten, skadat sig under karriären och föreningen ville behålla spelarens ledaregenskaper. Helt enkelt att befinna sig i en elitmiljö. Det som även kom fram i vår diskussion i uppsatsen, var att vi trodde att en hel del beror också på att många av tränarna har införskaffat sig ett så kallat ”namn” genom att varit duktiga som aktiva. Givetvis har de ledaregenskaper som klubbarna varit ute efter samt att de har ett namn som kan lyfta föreningen både mediamässigt och marknadsmässigt. Utbildningsmässigt ställdes inte samma krav på tränarna 2004 som det gör nu.

Det intressanta i dagsläget hade varit att ta reda på hur det ser ut nu 11 år senare? Kommer man fram till samma slutsats? Eller finner man något annat som föreningarna söker?

Så är det någon som funderar på att göra en uppsats inom tränaryrket så vet ni vad ni kan skriva om och vår uppsats står till förfogande! (även för övriga, om intresse för läsning finns)

Oavsett bakgrund och cirka tio år efter vårt uppsatsskrivande så vet jag att det krävs ett riktigt hårt arbete för att lyckas med tränaryrket oavsett nivå. Som tränare lägger man ner otroligt mycket tid för att få verksamheten att fungera, vilket inte många reflekterar över! Med de erfarenheter jag har fått med mig under min tränarkarriär så handlar mycket om tränarnas ledaregenskaper till att få ihop en grupp fotbollsspelare! Har man sedan en gedigen bakgrund som fotbollsspelare så gör inte det saken sämre. Det gäller att vara lyhörd, ödmjuk, tro på det man gör och promota sig. Jobben kommer inte av sig själv!

Eftersom jag själv brinner för tränaryrket så är jag nyfiken på hur ambitionerna ser ut bland våra lokala tränare angående tränaryrket. Vad vill de uppnå? Hur tänker de kring tränarutbildningar med mera? Detta är något jag vill undersöka och presentera för er nästa gång vi möts här på sidan. Håll till godo!

Själv så kommer jag att fortsätta jobba hårt för att försöka nå mina visioner och drömmar om ett tränaryrke. Om det är via den lokala fotbollen återstår att se! Jag har fått med mig några tänkvärda ord från en kurskamrat som man bör ta del av och tänka på…

strind 2

Med sportsliga hälsningar

Stefan Strind
Twitter: Coachstrind
stefanstrind17@hotmail.com

 

Fakta Stefan Strind
Ålder: 42.
Bor: Herrljunga.
Familj: Gift med Emma och tillsammans har vi Vilmer 4,5 år & Tyra 2,5 år.
Klubbar i karriären: 
Herrljunga SK 92-93, 97-01 (spelare).
Skövde AIK 94-96 (spelare), 2013-14 (assisterande tränare).
Floby IF 2002 (spelande tränare).
Sandsbro AIK 2003-05 (spelande tränare).
Öster IF dam 2006 (tränare).
Gerdskens BK 2007-08 (spelande tränare).
Annelunds IF 2009-10 (tränare).
IK Gauthiod 2011-12 (tränare).
Lokal favoritklubb: Är man uppfostrad i Herrljunga så klappar givetvis hjärtat för HSK!
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: För tillfället utan tränaruppdrag 2015. Närmast lokalfotbollen jag kommer är mina gymnasielever på specialidrott fotboll då de representerar några klubbar i kommunen. Men nu som gästskribent kommer man dyka ner ännu mer i den lokala fotbollen, vilket skall bli riktigt skoj!

Lämna en kommentar