ANNONS:
ANNONS:

Varför skall vi ha så bråttom?

I dag är det dags för ett nytt avsnitt av Kliniken. Nu skriver Yohanna Friborg om skador på unga, och hur viktigt det är med allsidig träning i unga år för att slippa överbelastningsskador.

En av världens bästa fotbollsspelare, Zlatan Ibrahimovic, höll på med taekwondo som ung. Vi på Alingsås Idrottsklinik försöker alltid att förespråka förebyggande insatser för att slippa ta hand om de akuta skadorna, det har vi skrivit om tidigare. Detta inlägg är för att förstärka hur viktigt det är att få in ett förebyggande tänk i föreningslivet. Det är viktigt att tänka på hur man vinner saker över tid, inte enbart säsong för säsong. I Sverige har vi med åren ökat vår träningsdos hos våra fotbollsspelare och vi har börjat “toppa” lagen mycket tidigare i åldrarna. Är detta verkligen att tänka långsiktigt, eller tappar vi fler spelare (proffs) genom att göra så här. Forskningen verka visa att det kanske inte är så smart att träna alldeles för mycket och ensidigt, som tyvärr många inom fotbollen gör.

En undersökning från Karolinska Institutet visar att tre av tio unga elitidrottare går skadade varje vecka. Detta är en statistik vi har makt över att förändra! Ingen vill ta det här riktigt på allvar, utan man fokuserar hela tiden på de akuta skadorna, men det är de kroniska överbelastningsskadorna som är de dominerande och det är ett stort problem att det inte finns något register över dem.

Många ungdomar tränar för ensidigt med målet att komma in på riksidrottsgymnasierna och drar på sig svåra skador för att de är mindre allsidigt tränade än tidigare generationer. Det
säger före detta SOK-läkaren Klas Östberg, en av dem som reagerat på larmet om det stora antalet skador bland landets unga elitidrottare.

– Jag har sett många elever på skidgymnasierna, och framför allt alpina åkare, som inte kan böja ordentligt på ryggen. Man blir skrämd, säger Östberg.

Han säger också:
– Varför har vi så bråttom? För den som ska bli elitidrottare är det viktigaste att man är skadefri och blir allsidigt tränad.

Läs mer om tidigare SOK-läkaren Klas Östbergs ställning i frågan här.

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar