ANNONS:
ANNONS:

Vart tog fysträningen vägen?

I dag kör vi ett nytt avsnitt av Kliniken. Nu skriver Yohanna Friborg om hur viktigt det är att fortsätta med försäsongsträningen för att få vara skadefri genom hela den ”riktiga” säsongen.

Nu är det den mest härliga tiden som fotbollsspelare, när det blir grönt ute och man går på gräs och serien drar igång. Det är också nu en del får överbelastningsskador på grund av annat underlag, nya skor, “nykomlingsnerver” osv.

När vi är ute och jobbar i olika föreningar som terapeuter så ser vi alldeles för många fotbollslag som slarvar med fysen under säsong. Det är precis som att man samma vecka som säsongen drar igång, så lägger man ner “försäsongsträningen”. Min fråga är varför detta?

I ett tidigare inlägg tog vi upp att verkligen tänka igenom sitt upplägg under säsongen, både som tränare och spelare. Hur skall vi träna för att öka vår prestation/fysiologiska utveckling utan att bli överbelastade. Och där skall fysträningen komma in som en del av prehab. Prehabilitering är det man gör för att slippa rehab, rehabiliteringen.

Alldeles för många lag har enbart teknikpass, alltså rena fotbollsträningar där man övar på avslut, anfall, försvar osv. Men vart tog träningarna vägen med intervaller, rörlighet, grenspecifik styrka med mera? Det är ju dessa pass som skall hålla oss hela under hela säsongen. Det är dessa pass som också skall öka vår fysiologiska utveckling.

Jag brukar också dela in själva säsongen i tre delar, säsongsstart, mellanläget och slutfasen. Slutfasen är den delen där också mycket överbelastningsskador kommer, exempelvis vid kval upp i ny division. Det är nu kropparna är extra trötta och nervsystemet inte lika alert, för många personer.

Det är också här som många går sönder. Kan vi då lägga in “smart” träning så att vi även håller/orkar med slutfasen av säsongen, så når vi ju en fysiologisk utveckling. Förstår ni hur jag menar och tänker?

Egentligen är det inte så svårt, det gäller bara att ha en bra plan från start. Spelare skall alltså veta i november/december 2017 (efter alla övergångar och tränarbyten), hur hela 2018 skall se ut, med upplägg av teknik, fys och ledighet. Hur ser de olika faserna ut under säsong, med låg, medel och högintensiv träning.

Detta är ett ämne som så klart skiljer sig i hur djupt man går, beroende av vilken division man ligger i. Men jag skulle vilja få in tänket mer i yngre åldrar så att man redan från start får med sig så mycket som möjligt av detta tänk. Så att man inte börjar med liknande tänk först när man når seniornivå.

Alltså ännu mer förebyggande tänk. För ju mer förebyggande vi kan tänka, ju högre chans är det att vi håller i längden. Så var smarta, lägg in prehabiliterande träning även under säsong, om ni inte redan gör detta.

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar