ANNONS:
ANNONS:

Vi går mot kvaltider

Kvalmatcher hör hösten till. Nu reder vi ut vad som gäller för de lokala lag som har möjlighet – eller riskerar – att få förlängd säsong.

På damsidan blir det inte mycket till kvalspel den här säsongen. Frisco och HIF Akademi har en mikroskopisk chans att vinna division 2, men något kval blir det inte eftersom andraplatsen betyder att säsongen är över.

Inte heller för våra division 3-lag blir det något kvalspel. De två sämst placerade lagen åker ner i fyran, men eftersom förbundet nästa år gör om division 3 till två serier istället för tre löper även åttondeplacerade lag risk att degraderas. Det kan i så fall drabba Hemsjö som just nu ligger åtta. Hur många åttor som flyttas ner är ännu inte klart, utan det vet man först senare. Men Hemsjö gör nog bäst i att plocka så många poäng som möjligt och helst klättra upp på en sjunde plats för att vara på den säkra sidan.

De två lokala damlag som kan få kvala hittar vi i division 4. Om Alingsås KIK skulle tappa sin klara serieledning på de två sista omgångarna väntar en trelagsgrupp med två andra tvåor från division 4 där endast gruppsegraren flyttas upp. Samma typ av grupp väntar Östadkulle, om de inte lyckas ta sig förbi Göta/Ljungskile/Ödsmål under de sista omgångarna.

På herrsidan har Vårgårda IK ingen möjlighet att få kvala mot division 1 och med anledning av att landets division 1-serier ska utökas till 16 lag vardera finns det ingen negativ kvalplats i årets division 2.

Det gör att kvalet mellan trean och tvåan i år endast innehåller division 3-lag. Om det blir så att Gerdsken slutar tvåa i sin serie väntar en trelagsgrupp med tvåorna från division 3 nordvästra Götaland och division 3 nordöstra Götaland. I skrivande stund skulle det innebära matcher mot Hisingsbacka och Nässjö.

I botten av trean löper både Alingsås IF och Holmalunds IF risk att behöva kvala. Där handlar det som vanligt om fyrlagsgrupper, men förutsättningarna är något bättre den här hösten. Givetvis går de tolv gruppsegrarna till division 3, men också de tre bästa grupptvåorna. Detta är också en följd av att division 1 utökas till 16 lag.

Herrljunga SK, Annelunds IF och SK Mjörn kan alla bli inblandade i kvalet mellan femman och sexan. Där handlar det om fyra trelagsgrupper, men antalet platser i femman beror på hur det går för lagen i högre divisioner. Det får vi med andra ord anledning att återkomma till.

2 svar på ”Vi går mot kvaltider”

  1. Känns som att Östadkulles damer ligger väldigt nära kval upp från sin fyra. Leder visserligen nu men har en match mer spelad. Vinner bägge topplagen resten blir det väl kval?

    Svara

Lämna en kommentar