ANNONS:
ANNONS:

Vikten av akutbehandling

Nu är det dags för en ny del av Kliniken. Yohanna Friborg skriver i dag om vikten vid snabb och rätt behandling om oturen skulle vara framme under träning eller match.

Vi har tidigare pratat mycket om förebyggande arbete för att sänka risken för skada. Men vad gör vi när skadan ändå inträffar?

Vi kan dela in idrottsskador i två grupper, överbelastningsskador och traumaskador. Det vi kommer att ta upp i dagens blogginlägg är skador där trauma har varit med i bilden. Traumaskador kan till exempel vara närkampssituationer, nickdueller eller direktionsförändring ihop med en yttre påverkan.

Jag har jobbat mer just bredvid fotbollsplanen för några år sedan (och jag hoppas att jag kommer tillbaka mer till denna miljö under 2018), som medicinansvarig. Detta innebär bland annat att man är med och coachar spelarnas fysik under match. Allt ifrån “känningar”, skoskavsplåster till behandling, men också att hantera och bedöma traumaskador om det inträffar. Allt man kan göra i akutbehandling när skadan väl inträffar, underlättar otroligt mycket för evenetuell kommande rehabperiod. Vissa studier säger att man kan minska rehabtiden upp till 80 procent vid exempelvis muskelbristning, OM man akutbehandlar som man skall.

Idag märker jag dessvärre att det inte alltid finns denna kunskap. Man vet inte alltid hur rutinerna ser ut vid olika skador som sker på planen. Och då är det svårare att agera snabbt och effektivt. När jag ansvarar för denna bit under matcher så har man andra glasögon på än vad en tränare har. Tränare har koll på spelteknik och de bitarna, medan mina glasögon jobbar med olika riskbedömningar. Vilket innebär att hela tiden ha ögon på eventuella skador som kommer att ske. Då har jag även lättare för att bedöma hur kraftigt våldet varit, samt att jag på vägen ut till spelaren kan tänka i vilken omfattning skadan är.

Så fort man kommit fram stämmer man av med spelaren hur allvarligt det är, allt ifrån allmäntillstånd till smärta. Vid kramp, muskelbristningar, vrickningar, vridningar och så vidare ska man snabbt på med kompression (gärna ett flossband istället för elastisk linda), för att sedan lyfta av spelare för vidare dialog. Vid exempelvis medvetslöshet, frakturer, luxationer (ur led), så handlar det också om dialog med ambulans.

För detta krävs så klart både utbildning och erfarenhet men många fler kan göra mycket mer än vad man tror. Att bara vara snabb ut på planen och snabbt börja behandla (se till att det finns bra saker i sjukvårdsväskan), är en bra bit på vägen. Det är alltid bättre att komprimera en gång för mycket, än en gång för lite.

Det där med kylspray och ispåse, är enbart för smärtlindring (du kan lika gärna sätta bamseplåster ;), det har inget med vidare funktion att göra. Det har däremot kompressionen!

FAKTA YOHANNA FRIBORG
Födelseår: 1986.
Bor: Alingsås.
Familj: Sönerna Elliot och Oliver, min man Anders.
Utbildning: Femårig utbildning inom avancerad manuell medicin med vidareutbildning inom idrottsmedicin. Även flertalet andra vidareutbildningar.
Yrke: Leg. Naprapat, driver Alingsås Idrottsklinik.
Fotbollsbakgrund: Började spela vid 7 års ålder, då i Alingsås KIK. Sedan vidare till klubbar som Holmalunds IF, Huddinge IF, Tyresö och Bollstanäs.

Lämna en kommentar