ANNONS:
ANNONS:

"Viktigare än alla lagets målskyttar"

Nu är det onsdag igen och dags för ännu en gästkrönika här på sidan. I dag levererar Jessica Pettersson en tänkvärd krönika, där hon funderar över vilka som är fotbollens verkliga nyckelspelare.

Vinjett_JP

I helgen drog flera serier igång och under fyra dagar avlöste premiärmatcherna varandra. Mitt fokus i denna veckas krönika kommer dock inte ligga på seriestart utan jag vill ägna mina fria rader åt att lyfta något viktigare. Några personer som inte får ens hälften av den uppmärksamhet en målskytt eller tränare någonsin får.

I de flesta idrottsföreningar, inte bara i vårt lokala område, utan i hela vårt avlånga land finns det personer som lägger ner mer tid än både spelare, tränare och ledare men som aldrig drar på sig varken träningskläder eller matchkläder. Däremot är det inte allt för sällan man stöter på personerna jag skriver om vid just träningar och allra helst matcher. Jag har till dagens krönika valt att istället för att skriva om fotbollen, hylla de personer som lägger ner tid, energi och många gånger sin själ i att ideellt se till att idrottsföreningar fungerar och går runt.

Jag syftar på personer som ser till att spelarna får sina kläder tvättade, som kritar och klipper alla fotbollsplaner inför helgens matcher. Ser till att det finns frukt efter träning och att korven till kiosken är inhandlad. De som tar betalt när du entrar en arena, eller fotbollsplan med tillhörande bänkar runt omkring, om vi ska vara mer korrekta. Alla dessa personer i olika åldrar som frivilligt spenderar den mesta av sin lediga tid i favoritföreningens klubbstuga.

Väljer att inte nämna några namn med risk för att lämna någon utanför eller glömma av någon som är mer eldsjäl än någon annan. Däremot tror jag att ni är många där ute som direkt riktar tankarna på just någon i er förening. En person ni allt som oftast stöter på nere på träningen, vid matcher eller bara allmänt när ni cyklar förbi klubbstugan. De är alltid där. Ställer alltid upp och bemöter alltid besökare, publik, spelare och ledare med ett leende.

Är inte dessa människor helt fantastiska!? I mina ögon är denna typ av människor minst lika viktiga för föreningen som den spelare som skjuter laget upp i högre divisioner eller tränaren som plockar in nya ”stjärnspelare” varje säsong.

Jag väljer att hylla och lyfta dessa personer för jag tycker det pratas för lite om dem och deras insatser i föreningslivet. Nu menar jag givetvis inte att vi alltid ska lägga fokus på dessa personer eller att de ska skrivas mer om materialaren än målskytten i matchreferaten, men jag vill en gång för alla tacka alla dessa fantastiska människor. De som i helgen såg till att alla gräsmattor var klippta och kritade, matchkläder var tvättade och bollar pumpade. De personer som kommer se till att det finns korv i kiosken hela säsongen och att resultatlotter säljs till publiken. Dessa föreningsmänniskor som tömmer papperskorgar och sopar bort gräset från omklädningsrummen, när spelarna trots stora lappar om att skorna ska tas av utanför, klampar in efter träning på en nyklippt och vattendränkt plan. Tack till alla er som får ideella föreningar att gå runt. Tack till er som mer era insatser ser till att publik, spelare och tränare trivs på arenorna runt om.

Hoppet är väl det sista som överger människan och jag hoppas därför att någon där ute kanske inte får ett lika stort utbrott nästa gång en boll inte är pumpad eller västarna luktar lite äckligt. Personen som sköter dessa uppgifter kanske faktiskt har ägnat någon extra timme till att vränga era matchstrumpor innan tvätt eller sopat undan gräset ni dragit in i omklädningsrummet. Kanske var kaffet slut och cykeln därför fick trampas till affären för att införskaffa nytt. Möjligen kan du tänka en gång extra nästa gång eller varför inte tacka så mycket för allt arbete personen i fråga lägger ner. Förhoppningsvis får personen uppskattning från styrelsen men det är väl de oväntade komplimangerna som är de bästa, tycker i alla fall jag.

Fakta Jessica Pettersson
Ålder: 25.
Bor: Alingsås.
Familj: Sambo Jonathan. Mamma, pappa och lillasyster.
Klubbar i karriären: Alingsås KIK.
Lokal favoritklubb: Alingsås KIK.
Nuvarande roll i den lokala fotbollen: Ledare för F04 och webbansvarig i Alingsås KIK.

Lämna en kommentar