ANNONS:
ANNONS:

Yohanna går sin livs match

Full av energi som företagare, mamma och fotbollsspelare i Östadkulle SK fick Yohanna Friborg beskedet alla fruktar. Nu går hon sin livs match för att bli av med den cancer som hon brottats med i några månader.
– Man kan säga att jag laddar för andra halvlek, säger Yohanna om hennes tillstånd just nu.

Här på sajten känner vi Yohanna Friborg som skribent i inslaget Kliniken. Den som läst skytteligan vet också att hon öser in mål i Östadkulle SK och den som varit skadad kanske har kommit i kontakt med henne på hennes företag, Alingsås Rygg & Idrottsklinik.

Även om hon fortsatt att arbeta, lira fotboll och leva sitt liv ungefär som vanligt har hon sedan i våras haft en annan typ av vardag än tidigare. Då visade nämligen ett rutinmässigt gynekologiskt cellprov på en cellförändring. Det blev naturligtvis startskottet till en vardag full av prover, väntan på provsvar, fler prover och ännu mera väntan.

– Jag reagerade redan när jag fick brevet hem på posten. Det var så tjockt, tidigare har det bara varit ett papper där det stått att allt varit bra. Jag insåg också allvaret när jag fick en remiss till läkaren istället för till barnmorskan, berättar Yohanna om de omtumlande dagarna i slutet av maj när beskedet kom.

Efter omfattande provtagning fick hon till slut reda på av läkaren att det fanns celler som nått ett förstadie till cancer. I juli månad väntade därför operation för att ta bort stora delar av livmoderhalstappen.

– Varje år åker jag till USA på utbildning och där har jag lagt många timmar på att undersöka avlidna kroppar. Därför valde jag lokalbedövning under operationen för att kunna vara med och titta och vara medveten om det som händer, säger Yohanna, som berättar att det blev ett större ingrepp än vad som var tanken.

– Det brukar ta mellan fem och femton minuter. Men min operation tog över en halvtimme, och jag kan säga att det som togs bort inte såg friskt ut. Det kände jag direkt.

Efter ännu en tuff väntan på besked från analysen kom så äntligen telefonsamtalet. Yohanna blev först ombedd att åka in till mottagningen, men då hon var på semester gjordes ett undantag och några timmar senare kom ännu ett samtal där hon fick ta del av provsvaren.

– De timmarna mellan samtalen var väldigt långa. Mentalt hann jag dö flera gånger under den tiden.

När väl samtalet kom besannades Yohannas farhågor. Det som opererats bort var inte något förstadie till cancer, utan en fullt utvecklad cancertumör som var sju millimeter hög och tolv millimeter bred. Det resulterade i fortsatt vård på Sahlgrenska där hon trots allt fått en del positiva besked – om det nu finns sådana att få i en sådan här situation?

Någon strålning eller cellgifter är i nuläget inte aktuellt. Istället väntar ett nytt kirurgiskt ingrepp i slutet av september.

– Cancertumören är redan borta men det kan finnas skadliga tentakler kvar. Därför ska vi skaffa oss lite större marginal genom att ta bort delar av livmoderhalsen. Även lymfkörtlarna tas bort och analyseras för att risken att det sprids dit är så pass stor.

I samband med den operationen ersätts också delar av det som tagits bort med en så kallad cerklage. Den gör att Yohanna har möjlighet att bli mamma – i så fall för tredje gången – i framtiden.

– Familjen har betytt så oerhört mycket för mig de här månaderna. Så det känns väldigt bra att vi kan få fler barn för det tror jag att vi vill.

Om operationen går bra och inga prover visar på en spridning väntar flera år av täta efterkontroller för Yohanna.

– I Sverige blir man friskförklarad efter fem år om man inte har hittat någonting på efterkontrollerna. Sen kan cancern komma tillbaka även senare än så, så det är en liten sanning med modifikation.

Utöver familjen har även Östadkulle SK stöttat Yohanna genom hela processen. Något som hon uppskattat mycket.

– Både laget och föreningen har varit helt fantastiska, jag har känt så mycket kärlek och stöttning. Jag har fått komma ner och träna och spela så mycket jag kunnat och orkat, jag har kunnat gråta och verkligen fått vara mig själv. Den hjälpen kommer jag aldrig att glömma.

Trots ett prekärt sjukdomsläge har hon i möjligaste mån försökt behålla sitt positiva och sprudlande sätt att vara. Något hon verkligen har lyckats med.

– Klart att jag har sämre dagar där det är väldigt jobbigt. Men forskning visar att positiva tankar hjälper och jag har hela tiden känt att jag måste klara det här. Med stöttning av familj, vänner och fotbollskompisar har jag kommit en bra bit på väg, säger Yohanna, som inte kan låta bli att dra en liknelse till fotbollen.

– Jag ser det som att jag laddar för andra halvlek i matchen mot sjukdomen. Men jag har ledningen med 3-0 i paus.

2 svar på ”Yohanna går sin livs match”

Lämna en kommentar