ANNONS:
ANNONS:

16 december: ”Kulor, Stjärnor & Julgransfötter”

Fyra damlag i division ett.
På spänningen man kunde känna.
Oj vilket intresse det har gett.
Speciellt från de med rolig penna.Damettan

När vi öppnar lucka 16 hittar vi 2013 års kanske mest intressanta serie – Division 1 dam.

Hade någon sagt för så där tio år sedan att en damserie skulle kunna komma att bli den serie som det snackades mest om i den lokala fotbollen hade nog de flesta bara skrattat.
Men faktum är att den lokala damfotbollen har tagit rejäla kliv framåt de senaste åren och säsongen som gick tog man kanske det allra största.

Hela fyra lokala lag (LFK, Sil, Gauthiod, Vara) i Sveriges tredje högsta serie blev ett faktum efter säsongen 2012 och när serieindelningen inför året kom seglade helt plötsligt damernas division ett norra Götaland upp som den på förhand kanske mest intressanta. Gott om lokala derbyn, många på förhand heta möten mellan antagonister och mycket annat spännande gjorde att det vattnades i mun på alla lokala fotbollsälskare.

Sil dam - LFK dam

Frågan många ställde sig var dock om lagen skulle kunna leva upp till ”hajpen” som rådde och även leverera när det blev allvar?
Det frågetecknet raderades dock ut redan i seriens första omgång. LFK tvingades då ta emot Sil på Framnäs konstgräs då ordinarie hemmaarena inte var i speldugligt skick. Detta trotsade dock inte publiken och tack vare god upphaussning från lagens sida dök hela 418 betalande upp. En fantastisk siffra. Att detta sedan slogs i samband med serieavslutningen (590 betalande) lagen emellan säger det mesta. Division ett norra Götaland var het och det var just våra fyra lokala lag som drog lasset.

Tillsammans hjälpes de åt att skapa ett intresse av sällan skådat slag för damfotbollen. Matcharrangemangen höll i många fall lokal värdsklass. Det handlande om allt ifrån matchaffischer till nationalsånger och halvtidsunderhållning. Ja, lagen hade verkligen fattat det här med underhållning och slog de lokala herrlagen på fingrarna rejält.
När sedan också underhållningen på planen också överraskade den lokala publiken på ett positivt sätt så var det inte direkt konstigt att det just var LFK (242) Gauthiod (213) Sil (187) och Vara (167) som var de fyra främsta lagen i publikligan.

En annan bidragande orsak till det ökande intresset var att de fyra lagen ställde upp med tjejer som tog med läsarna på Lokalfotboll.se ”bakom kulisserna”. Med humoristiska och intressanta inlägg från Amanda Reinhardt, Agelica Bäckström, Malin Ahlstedt, Lisa Bjelkholm och deras lagkompisar var varje torsdag på sajten ett rent nöje.
Räckte bara med att ”ge dem lillfingret” så ”tog de hela handen” och gjorde ”Damettan” till grym läsning!

Ja, serien hade det mesta. Att det sedan dröjde ända tills den sista omgången innan vi fick en seriesegrare bidrog förstås lite extra till spänningen. LFK stod också som värdiga vinnare, men för seriens skull var det förstås bra att laget inte fixade kvalet och nästa år ännu en gång är ett av fyra lokala lag som återigen ska försöka göra just sin serie till den mest intressanta. Lyckas man även nästa år?

LFK dam

LIDKÖPINGS FK
Laget har som ambition att ”bli det mest intressanta damlaget i Skaraborg” och man måste säga att man redan nu är på god väg att nå sitt mål. Om man inte redan uppnått detta? LFK har en förmåga att skapa intresse kring det man håller på med och utstrålar harmoni i sin tillvaro utanför planen. Årets framgångar med serieseger visade också att man kan leverera även på planen.
Har dragit ”loket” bland de lokala lagen i serien denna säsong och blivit något både att se upp till och vilja besegra för övriga lag i serien.

Sils IF dam
SILS IF

Tog verkligen revansch efter ett tungt 2012. Trots spelartapp inför säsongen lyckades Rolf Johansson och Co. bygga upp den vinnarkultur som ligger och gror ute på Silbohof. Laget visade redan under inomhussäsongen att man skulle bli att räkna med under 2013. Efter en halvtrög start fick man ordentlig ordning på sitt försvarsspel och med detta som grund så avancerade man i serien och hamnade till sist trea i tabellen. Snuvade så när antagonisten LFK på seriesegern i den sista omgången.

Gauthiod dam
IK GAUTHIOD

Svarade verkligen för en stabil säsong i år. Om någon tvekat på om Gauthiod hörde hemma i division ett så fick de verkligen tänka om. Laget var aldrig hotat vad gäller nedflyttning, men var heller aldrig riktigt nära att störa de allra bästa lagen i serien. Till sist blev det en sjundeplats i serien för Eivon Robertssons hårt kämpande tjejer. En fullt godkänd insats som hade blivit ännu bättre om man haft ett vassare anfallsspel.

Vara SK dam
VARA SK
Har klättrat genom divisionerna de senaste säsongerna och många undrade nog om det inte gått lite väl fort för Vara? Verkligheten kom också ikapp tjejerna när man inledde riktigt uselt och var fast cementerade i bottenskiktet. Sakta men säkert växte dock Vara in i division ett-kostymen och började vinna fotbollsmatcher. Visserligen släppte man in riktigt många mål, men Vara vann under hösten de jämna matcherna och klarade faktiskt på ett imponerande sätt kontraktet med relativt god marginal.

HUR MINNS DU DAMETTAN FRÅN SÄSONGEN SOM GICK? KOMMENTERA GÄRNA NEDAN!

Hela kalendern: (Klicka här)
1: ”Real Söne”, 2: Bråket mellan United och Lundsbrunn, 3: Sandra Lagerbratt, LFK, 4: Tråvad/Larv, 5: Götene ur tvåan, 6: Zlatan-imitatören ”Selle”, 7: Dåliga gräsplaner, 8: Lokala landslagstjejer, 9: Mattias Hofling, Gauthiod, 10: Edsvära / Norra Vånga, 11: Lofa inomhusturnering, 12: SM-silver för Sil i Futsal, 13: Spelare som ”tappar motivationen”, 14: Årets kortaste tränarsejour, 15: Nossebros sorti ur femman, 16: Damettan

Lämna en kommentar