ANNONS:
ANNONS:

22 December: ”Kulor, Stjärnor & Julgransfötter”

Bevakningen av fotbollen verkligen lyser.
När man vid dator och mobil sitter.
Men en del klubbar sitter bara och myser.
Och bryr sig varken om webben eller Twitter.

Danföredanföre Dopparedagen är här och då är det dags för ännu en lucka i vår Julkalender. Och denna gång fokuserar vi på våra lokala lags förmåga att göra sig synliga på de digitala kanaler som idag är möjliga.

För är det något vi kan säga om bevakningen av den lokala fotbollen så är det att den verkligen har gått framåt. Lokalfotboll.se gör sitt bästa för att bevaka de lokala lagen, men det finns många aktörer som verkligen har tagit stora kliv framåt – även om en del negativa fotbollsröster påstår ”att det var bättre förr”.

Nej, den lokala fotbollsbevakningen har i år varit bättre än någonsin. NLT-sporten har gjort ett storstilat jobb att bevaka de senaste händelserna och tidningens fotbollsexpert Pontus Pettersson har verkligen tagit fotbollsbevakningen framåt och fått med sig övriga medarbetare.

Lägg där till Lidköpingsextra som under året varit med sin kamera på de allra flesta matcher och levererat både bild och text och ni förstår att lagen i Lidköpingstrakten knappast kan klaga på bevakningen.

I Skara sedan fortsätter Stefan Albertsson på Sklt att slita vidare och under året har man också så sakteliga börjat att visa rörligt material på sin webbplats. Något som har varit riktigt roligt.
Fortsätter den här utvecklingen så kommer den lokala fotbollen snart varje kväll ha sitt eget ”Sportnytt”…

Hur som helst så kommer inte alla nyheter från ”ingenstans” och det krävs att de lokala fotbollsklubbarna själva bidrar med tips. Då kanske framför allt via sina egna hemsidor och via sociala medier. Men hur bra har egentligen klubbarna varit under året på detta. Här har ni svaren svart på vitt!

LIDKÖPING

FC Corner
Har under året levererat matchreferat efter de flesta matcher. Har haft en uppdaterad trupp och skrivit en del nyheter på en lättnavigerad webbsida. Också relativt aktiva på Twitter och Instagram i perioder. Bra klass!

Corner har en bra webb när man orkar hålla i uppdateringen.
Corner har en bra webb när man orkar hålla i uppdateringen.

Järpås IS
Bytte under året webbsideleverantör efter att haft en sida som mer eller mindre var obefintlig. Bättre struktur nu med ett försök till uppdaterade trupper för både herrar och damer. Fortfarande väldigt knapphändigt med nyheter, bilder m.m och osynliga på sociala medier.

Kållandsö GoIF
Lättare att hitta info om campingen och Läckövarvet än om fotbollslagen. Om man väl har orkat leta vidare efter fotbollsinfo har det funnits ett par matchreferat och en intern ”Gulingliga” som varit kul läsning. Men överlag en undermålig sida och dessutom osynliga på sociala medier.

Lidköpings FK
Fräschade upp sin sida ordentligt inför året och har den snyggaste layouten i den lokala fotbollen. Håller också en bra nivå på matchreferat och nyheter på en sida som är snabbt uppdaterad. Minus dock för det inte alltid är superlätt att navigera på sidan och hitta info om lagen plus att det fortfarande saknas bilder och information om seniortrupperna. Något man kan kräva av en klubb i LFK-storlek. På sociala medier är man dock fantastiska. Speciellt på damsidan där ingen info saknas.

Lidköping United
Började säsongen starkt på både hemsida och Facebook, men när resultaten uteblev, uteblev också uppdateringen och den andra halvan på säsongen var den obefintlig. Det samma gällde närvaron på exempelvis Twitter.

Mellby IK
Lättnavigerad hemsida där både herrar och damer skött uppdateringen bra. Dock mest interna nyheter och matchreferat och bilder har saknats helt. På sociala medier har man dock gjort ett försök och uppdaterat helt ok. Mellby får godkänt. Inte mer.

Norra Härene BK
Precis som spelet på planen under våren var uppdateringen på webb och sociala medier obefintlig. Det är först efter säsong man tagit sig i kragen och bland annat presenterat nyförvärv m.m. Något att bygga vidare på för nästa år…

Rackeby IK
Bra uppdateringar, men mycket info är bara av det interna slaget. Damerna har dock skrivit ett och annat matchreferat och skött det bättre än herrarna. Annars inte mycket kul läsning.

Råda BK
En riktigt besvikelse. Inga trupper, inga bilder och dessutom svårt att navigera och hitta vettig information. Det enda av läsvärde under 2014 har varit herrlagets tränare David Milos matchreferat efter varje match. Imponerande. Annars en usel sida för en utomstående. Har dock börjat lite smått på Twitter vilket är lovande.

Saleby IF
Herrarna har under året bjudit på matchreferat och en uppdaterad trupp. Klart godkänt. Sämre på damsidan då det mest varit intern information. Knappt godkänt.

Trässbergs BK
Ingen avancerad hemsida, men den mesta informationen finns och TBK har uppdaterat på ett bra sätt. Dessutom en aktiv gästbok med läsvärde. Det som saknats har varit matchreferat och ett kontinuerligt jobb på Twitter där man mest har varit ”periodare”

Vinninga AIF
Finns bra möjligheter för en snygg och lättnavigerad hemsida, men under 2014 har det inte funnits något av läsvärde på denna sida. Skärpning! På Twitter gör dock både damer och herrar ett fullgott jobb med uppdateringar kring de senaste händelserna.

Örslösa/Söne IK
Uppdaterad trupp med bilder, nyheter och alltid matchreferat. ÖSIK har under första året som förening visat vart skåpet ska stå. Inget extravagant på något sätt, men en hemsida som alltid varit värt ett besök. Hög klass!
——————————

VARA

Arentorp / Helås FK
Under våren uppdaterade såväl herrar som damer sidan på ett godkänt sätt med framför allt matchreferat, men annars är detta en usel sida för besökare där man främst får stifta bekantskap med herrarnas trupp från 2013 och dylikt.
Krutet verkar istället läggas på sociala medier där man gör ett bättre jobb på såväl Twitter som Instagram.

Edsvära Norra Vånga
Damernas sida får inte godkänt, men det får herrarnas. Detta tack vare tränare Sörstrand som uppdaterat denna hela säsongen med såväl egna tankar, som matchreferat och andra nyheter. Sidan är lite rörig, men information om laget finns och den är läsvärd.

IFK Emtunga
Nej, Emtungas hemsida lockar inte ens den mest luttrade fotbollsnörden. Hade något bra på gång under våren när man skrev matchreferat, men sidan är annars riktigt tråkig och saknar läsvärde. Inget man med glädje surfar in på direkt. Dessutom är man osynliga på sociala medier.

JK10 IF
Ett föredöme när det kommer till fylliga matchreferat som dessutom innehåller bilder. JK10 håller hög klass på både webb och Twitter. Tyvärr lite för dåliga på annan uppdatering som lagnyheter vilket hade gett laget ett toppbetyg.

JK10 håller hög klass på webben.
JK10 håller hög klass på webben.

Levene / Skogslunds IF
Positivt: Herrarna har skrivit matchreferat efter samtliga matcher denna säsong. I övrigt finns det tyvärr inte så mycket roligt att säga om ”Skörs” insats på webb och sociala medier. En av anledningarna till att föreningen är så anonym.

Tråvad / Larv
En av lokalfotbollens mest läsvärda sidor. Alltid uppdaterat och med rolig läsning om såväl spelare som matcher. Tråvad/Larv har till och med en egen blogg som man hållit hög klass på hela säsongen. Dessutom aktiva på Twitter på ett föredömligt sätt. Toppklass!

Vara SK
Vara SK har koll på det mesta och har levererat en fullt godkänd sida under året. Men man saknar matchreferat, lite bilder och lite mer rolig läsning. Förväntningarna är högre på schlättas bästa klubb. Dags att ta nästa steg? På Twitter gör man dock ett finfint jobb och är aktiva. Bra!

Vedums AIS
I
ngen sida man jublar över, men Vedums herrar har allt skrivit ett par korta rader efter varje match och det är förstås bra. Annars gör man inget större väsen av sig och har mest intern information på sin sida.
——————————

GÖTENE

Götene IF
Aktiva på Twitter. En Facebooksida med mycket bilder från såväl matcher som fester. Lägg där till en uppdaterad hemsida och matchreferat tätt inpå avslutad match. Götene har hållit en mycket hög klass på alla sina plattformar. Kul att se!

Hangelösa IF
Laget har en unik design på sin hemsida och den är både trevlig och lättnavigerad. Matchreferat efter spelad match och uppdaterad statistik har gjort att man hittar det man söker på lagets webb. En jämn och bra klass, men utan att glänsa.

Trolmen/Hällekis IF
Trollen och Hällekis seniorer har gjort sitt bästa för att ha en gemensam information utåt och man lyckas väl sådär. Uppdateringarna kommer då och då, men utan riktigt läsvärde för någon utifrån. Hällekis är dock duktiga på Twitter vilket höjer helhetsbetyget.

Kinne Vedums IF
Lite rörig hemsida vid första intrycket och lite lurigt att hitta nyheter. Men när man väl gjort detta har det allt funnits lite matnyttig information att ta del av. Skrev matchreferat under våren och under höstens kval, men inget där emellan. Även aktiva på Twitter där man gör det bra.

Källby IF
Källby höll under framför allt våren en otroligt hög klass på webben. Uppdaterat med statistik och trupp och med Petter Georgssons fantastiska matchreferat som grädden på moset. Fantastiskt! Orken tröt dock under hösten och sidan blev sämre. Källby gör dock även ett bra jobb på Twitter. Något som gäller även herrar som damer.

Källbys matchreferat var lysande i våras.
Källbys matchreferat var lysande i våras.

Lundsbrunns IF
Lundsbrunn håller en ganska låg profil i media och hemsidan är ingen direkt informationskälla för den fotbollstörstande. Men den håller nåd en helt OK nivå, även om man hade önskat mer saker som fler nyheter och matchreferat. Bättre klass då på sitt Twitterkonto där man lättare kan följa lagets framfart.

Sils IF
Både Sil herr- och dam håller hög klass på Twitter och det mesta kring laget har man kunnat följa där. Under våren var även tjejernas webbplats innehållsrik, men under hösten var det sämre. Herrarnas webb då? Ja, den är kass.
——————————

SKARA

Ardala GoIF
Truppen på sidan är uppdaterad och under våren höll Carl Hassellöf en Ardalablogg uppdaterad som var mycket läsvärd. Men det var ungefär allt. Visst kan man se vilka som gjorde mål i matcherna, men när översta nyheten på herrarnas sida är laget inför seriepremiären mot Råda… Ja, då suger det rejält.

Axvalls IF
Axvall hade en tung avslutning på 2013, men hade ändå kraft att mobilisera på både webb och sociala medier. Herrarna har skrivit matchreferat efter alla matcher och uppdaterar flitigt. Även damerna har hållit hög klass och bjuder även på bilder från matcherna. Ett av de lokala klubbar som håller högst nivå.

Man hade önskat mer från Johan Perssons Skara.
Man hade önskat mer från Johan Perssons Skara.

Skara FC
Twitterkontot för klubben är ”inofficiellt” och drivs av en supporter, men det är både bra och informativt. Samma kan man säga om damernas webbplats som har innehållit matchreferat och bra uppdateringar. Herrarnas uppdateringar har det varit lite si och så med och från en klubb som Skara hade man hoppats på lite mer. Bättring på webben tack!

Varnhems IF
Fotbollen slåss med alla andra sporter som föreningen har och bollsparkarna är inte de som får mest uppmärksamhet (eller tar sig det) av sporterna. Inte det enklaste att navigera rätt och väl på plats är informationen för en utomstående undermålig. I år har vi fått reda på att klubben vill spela i femman om ett par år, men av matcher i Lidköpingssexan eller truppinfo är det dåligt. Har också synts på Twitter, men bara då och då.
——————————

ESSUNGA

Elmer / Fåglum
Ligger ofta i ”medieskugga” tack vare sin geografiska position och behöver göra mycket för att stärka sitt varumärke. Gjorde också ett helt OK jobb via sin hemsida i år. Bra med statistik och under våren hängde man i med sina matchreferat. Sämre med det senare på säsongen. Uppdaterar relativt flitigt på Twitter, men skulle behöva ta nästa steg för att bli intressantare.

Främmestads IK
Vid första anblicken inte någon ”fancy” hemsida, men när man väl hittat rätt så har Främmestad levererat både snabba matchreferat och bra truppinformation. Kanske framför allt på herrsidan, men damerna gör det helt OK. Trist att se att man dock tappat suget på Twitter där man inte varit lika aktiva i år.

Främmestad har ordning på sin webb.
Främmestad har ordning på sin webb.Nossebro IF
H
ar under året haft en ganska rörig hemsida (precis bytt leverantör) där det varit relativt lurigt att hitta bra information om Nossebros seniorer i fotboll.   Har man väl vant sig att navigera rätt så har man upplevt att Nossebro i år varit ”periodare” och blandat intressant läsning med dålig uppdatering. På Twitter har man dock en intressant löning där ett konto levererar nyheter och ett annat ”Nossebro IF – Live” som uppdaterar direkt från matcherna. Bra!
——————————

GRÄSTORP

IK Gauthiod
G
rästorpslaget håller en mycket proffsig nivå på sin hemsida och har jobbat med nyheter och matchreferat på ett föredömligt sätt. Dessutom har man ett guldkorn i Bibbi Dahlström som levererat högklassiga bilder från både herr- och dammatcher under hela säsongen. Saknas fortfarande full information och bilder på seniortrupperna och även ett ”officiellt” IK Gauthiod-konto på Twitter för att få högsta betyg. Känns som IKG skulle kunna ta nästa kliv – om man vill.

—————————————
VAD TYCKER DU OM KVALITÉN PÅ DE LOKALA LAGENS HEMSIDOR OCH KONTON PÅ SOCIALA MEDIER ? KOMMENTERA GÄRNA!

Hela Julkalendern 2014 (läs alla inlägg här)
1. Årets fotbollsväder, 2. De bästa nyförvärven, 3. Det stora publikintresset, 4. Framgångar i Futsal-SM, 5. Vimpelbråket 2014, 6. Domarkåren, 7. Varas fantastiska avslutning, 8. Årets hetaste lokala serier, 9. Axvall Skares överlägsna serieseger, 10. Lidköpings nya konstgräsplan, 11. Nossebros jogg genom Vårgårdasexan, 12. Måltjuvarna, 13. Framgångssagan slut för Vara dam?, 14. ÖSIK:s succéstart, 15. Lofas inomhusturnering, 16. Seriesegern förgäves för Sil U, 17: FC Gauthiod, 18: Årets lokala fotbollsmustasch, 19: Varaalliansen – en publikfest, 20: Våra allsvenska lirare, 21: Guldskon 2014, 22: Klubbarna på webben

3 tankar på “22 December: ”Kulor, Stjärnor & Julgransfötter”

 1. Tjena Jesper!

  Bra att vi får lite tips om hur vi kan utveckla vår hemsida! Det finns alltid behov av förbättring! Jag måste ändå stå upp för vår herrfotbollsordförande Magnus Thilén som via sin laptop nästan alltid levererar herrarnas matchreferat i samband med slutsignalen! Så att vi skulle sakna matchreferat vill vi inte riktigt gå med på 🙂

  God Jul på dig!

  Kristoffer Hjelm, Vara SK

  • Tjenare!
   Bra att ni är på mig. Var bara det att jag inte hittade dessa när jag surfade runt i veckan och tittade tillbaka. Men jag tar dig på orden och ser fram emot att läsa sköna referat från herr Thilén nästa säsong i division tre. God Jul!

Lämna en kommentar