ANNONS:
ANNONS:

23 December: ”Kulor, Stjärnor & Julgransfötter”

Kvalet ifjol blev rena rama skiten.
I år serieseger ännu en gång.
Och äntligen tog man klivet till Eliten.
Och fick fira med skumpasprut och sång.

Dan före Dopparedagen och det är hög tid att öppna den näst sista luckan i årets Julkalender. En lucka där vi hittar LFK dam och lagets avancemang till Elitettan.

Det blev en tung avslutning för LFK förra året.
Det blev en tung avslutning för LFK förra året.

Efter att gjort en storstilad insats under 2013 föll LFK dam pladask i kvalet mot Halmia och trots att man fått fira serieseger så smakade nog den där champagnen ganska så surt efteråt.
Därför var det knappast något annat än serieseger som gällde när 2014 års fotbollssäsong skulle sparka igång. Som vanligt försökte tränare Kjell Larsson ta ner förväntningarna på sitt lag, men inte ens den hårigare Kjell lyckades lura någon kring LFK:s målsättning.

LFK via sin ”puppet master” Calle Wellner skötte som vanligt ”haussandet” av lagets matcher på ett utmärkt sätt, men fick även denna säsong draghjälp av trion Gauthiod, Sil och Vara som alla bidrog starkt till att öka intresset för division ett norra Götaland. Eller ”Damettan” som vi på Lokalfotboll.se valt att kalla den.

Så här tyckte lagen själva inför seriestarten:

När serien väl kickade igång visade LFK med en gång att man var att räkna med. Två raka segrar och inte ett enda insläppt mål tog laget upp i topp inför hemmamötet i den tredje omgången mot nykomlingen Holmalund. Även gästerna hade börjat serien bra, men att resultatet i denna match skulle vara helt avgörande för hela serien var det knappast någon som kunde tro i början av maj. Matchen slutade 1-1 efter att Sandra Lagerbratt kvitterat i den 80:e minuten. Ett i efterhand superviktigt mål…

Sandra och Maria på topp var ett giftigt anfallspar.
Sandra och Maria på topp var ett giftigt anfallspar.

Våren var annars inte riktigt vad LFK hade hade hoppats på. Visserligen var man stabila bakåt, men framåt ville inte målskyttet lossna på samma sätt som under 2013. Sandra Lagerbratt var långt ifrån samma ”zon” som tidigare och istället var det nyförvärvet Maria Johansson som skapade de farligaste lägena – men utan att ha den riktiga skärpan i avsluten.
Men tack vare ett bra försvarsspel kom LFK undan med nöd och näppe och ända fram till den 23:e maj var man obesegrade i serien.
Då väntade Gauthiod på bortaplan och även här fick man inte spelet att lossna och tack vare en riktig ”vinnarskalle” av hemmalagets Evelina Willhelmsson i slutskedet av matchen inkasserade LFK sin första förlust för året.

Evelina Willhelmsson

Med detta i bagaget hamnade LFK allt längre efter Holmalund i toppen av serien, men när man via en ”mirakelvänding” borta mot Sil i nästa omgång lyckades ta tre poäng verkade det vända. Inte bara för laget, utan också för ”Marre” Johansson som satte avgörande 3-2 på övertid.
För efter Silmatchen var det verkligen ”proppen ur” och laget körde över motståndet i de efterföljande matcherna och började ta upp jakten på Holmalund.
Alingsåslagets tränare var emellertid inte orolig för LFK utan gick ut i media och på Twitter och hävdade ”att LFK inte hade de rätta verktygen i sin verktygslåda” för att vinna division ett.

I år satt styrkan i håret hos Kjell.
I år satt styrkan i håret hos Kjell.

Mannen bakom uttalanden hette Mikael Rosén och dennes ordkrig med LFK-tränaren Kjell Larsson blev en följetong resten av säsongen. En mycket underhållande sådan.
För det skulle när hösten drog igång visa sig att det skulle stå mellan dessa båda lag. Inget lag annat var egentligen i närheten av samma klass.
Därför blev det förstås en extra spännande match i omgång 14 när LFK skulle ner till Alingsås för en seriefinal. Vid den tidpunkten ledde Holmalund serien med hela fem poäng och ”experterna” var överens om att LFK inte fick förlora om chansen till serieseger skulle finnas kvar. 2-2 slutade matchen och läget var oförändrat.
Det var det dock inte efter nästa omgång när Sil skulle sparka LFK närmre toppen via en seger hemma mot Holmalund.

Två poäng skiljde då lagen i toppen åt och detta avstånd skulle trots poängtapp för båda lagen stå sig ända till seriens nästa sista omgång. Då tog nämligen Stångens mycket överraskande poäng av Holmalund och via en klar seger (4-0) mot Vallen var LFK hastigt och lustigt i serieledning. På samma poäng som ”Holmen” men med två måls bättre målskillnad.

LFK dam

Sista omgången blev alltså helt avgörande och hela 560 personer hade tagit sig till Framnäs för att se LFK möta Skövde KIK och eventuellt få fira serieseger. Skövde som inte hade något att spela för försökte stå emot, men LFK fick maximal utdelning och via klara 7-0 fick man fira seriesegern. Om än ett något lugnare firande än för ett år sedan.

För var det något LFK lärt sig sedan 2013 var det att ingenting var klart trots serieseger. Nu väntade kvalspel och på andra sidan stod Kungsbacka som vunnit division ett västa Götaland på ett mycket övertygande sätt. LFK skulle börja borta och man var helt klart optimistiska då även ”den sämsta förloraren” i kvalet (av tre matcher) skulle ta klivet upp till Damettan.

Men väl nere i Kungsbacka skulle det bli ännu en kalldusch för LFK. (läs här) Man höll visserligen länge jämna steg med de ”ill-orangea” men när domaren blåste av matchen stod det hela 3-0 på resultattavlan och det var en enorm besvikelse i LFK-lägret. Skulle ännu en serieseger i division ett vara förgäves…

Foto: Jan Andersson
Foto: Jan Andersson

Förutsättningarna var dock ganska gynnsamma för LFK tack vare resultaten i de andra kvalmatcherna. Seger räckte för avancemang. När sedan Sandra Lagerbratt och Ebba Handfast ordande en drömstart för LFK i returen hemma på Framnäs såg det riktigt bra ut. Lägg där till mål från Stina Axén och Marina Zirdum i den andra halvleken och avancemanget var klart. Visserligen reducerade Kungsbacka och vann matchserien totalt, men LFK blev ”lucky looser” och tog äntligen klivet upp till Elitettan efter en fantastisk säsong. (läs här)

LFK dam

Glädjen på Framnäs IP visste inga gränser och det var en mycket stolt och rörd avgående tränare i form av Kjell Larsson som hyllande sina spelare efter matchen.


—————————————
VAD MINNS DU AV LFK DAM OCH LAGETS AVANCEMANG TILL ELITETTAN ? KOMMENTERA GÄRNA!

Hela Julkalendern 2014 (läs alla inlägg här)
1. Årets fotbollsväder, 2. De bästa nyförvärven, 3. Det stora publikintresset, 4. Framgångar i Futsal-SM, 5. Vimpelbråket 2014, 6. Domarkåren, 7. Varas fantastiska avslutning, 8. Årets hetaste lokala serier, 9. Axvall Skares överlägsna serieseger, 10. Lidköpings nya konstgräsplan, 11. Nossebros jogg genom Vårgårdasexan, 12. Måltjuvarna, 13. Framgångssagan slut för Vara dam?, 14. ÖSIK:s succéstart, 15. Lofas inomhusturnering, 16. Seriesegern förgäves för Sil U, 17: FC Gauthiod, 18: Årets lokala fotbollsmustasch, 19: Varaalliansen – en publikfest, 20: Våra allsvenska lirare, 21: Guldskon 2014, 22: Klubbarna på webben, 23: LFK dam till Elitettan

Lämna en kommentar