ANNONS:
ANNONS:

5 december: ”Kulor, Stjärnor & Julgransfötter”

Vi är kassa när det inte gäller
sa Götenes ”Ankan” och log
överlevnad finns i lagets celler.
men drömmen om tvåan den dog.

Götene1
I  den sjätte luckan av årets kalender hittar vi Götenes herrar och det faktum att de i år åkte ur division två.

Nederlagstippade sedan säsongen de tog klivet upp till division två. Men 2013 skulle bli året då Götene skulle motbevisa alla tvivlare och bli ett lag för den övre halvan av tabellen.
Under Silly Season var det också relativt lugnt i Götenelägret. Visserligen lämnade Fredrik ”G:son” Gustavsson och Oscar Hansson för Sil, men skyttekungen från Skara Jacob Söderberg hade valt att ”krita på” för de blåvitrandiga. Dessutom var övriga spelare i den befintliga truppen laddade för en fortsättning.

Försäsongen startade dock med en riktig stjärnsmäll för Götene. På konstgräset i Nossebro mötte man seriekollegan Gauthiod och när domaren blåste av matchen stod det hela 9-2 till Gauthiod.
– Vi behöver matchträning och komma in i rätt tempo. Men det är klart att det finns en del att jobba med, berättade kapten Patrik Norismaa efter matchen.
Ja, det fanns verkligen många bitar att jobba med för Götene som fortsatte att underprestera under försäsongen. Bottennappet kom mot division fem-laget Mariestads BK i DM där man med näst intill ordinarie manskap åkte på en förlust.
– Grabbarna fick höra ett och annat då. Men de tog allt på rätt sätt och efter detta har det sett bra ut, berättade tränare Patrik Thorsmyr inför seriestarten.

Trotjänaren Andreas ”Ankan” Johansson försökte sig också på att förklara varför Götene först tänder till på hösten när han fick frågan i Fredagsstafetten på Lokalfotboll.se. (Hela intervjun här)
– Vi brukar alltid säga att vi är kassa när det inte gäller något. På våren har vi problem med att se allvaret. Då tar vi inte jobbet och eftersom vårt spel bygger på att alla sliter och springer blir resultatet därefter. På hösten så inser vi att vi måste börja ta poäng och då händer det grejer. Sedan underskattar väl lagen oss också efter vår dåliga insats under vårmatchen.

Tränare Thorsmyr oroade sig dock över ”Ankans” uttalande.
– Det är livsfarligt när man får se att ”Ankan” uttalar sig i Fredagsstafetten att det mesta löser sig under hösten. Vi behöver verkligen en bra start där vi tar lite poäng. Första delmålet är sommaren där vi definitivt ska ha fler poäng än tidigare säsonger.
Och visst började det också bra för Götene. Seger i premiären mot Rynninge (2-0) följdes upp av seger borta mot Sävedalen (4-1) och 1-1 hemma mot Carlstad United. Resultaten innebar att Götene toppade tabellen och alla hyllade lagets nyfunna vårform!

Glada miner efter en bra GIF-start på serien.
Glada miner efter en bra GIF-start på serien.

Men säg den lycka som varar. Efter drömstarten gick det betydligt tyngre. Elva inspelade poäng blev det totalt under våren, men Götene hade ändå fyra poäng ner till jumboplatsen som innebar nedflyttning.
Dock var det många orosmoln på himlen för Götene. ”Super-suben” Oskar Johansson hade dragit av hälsenan just innan seriepremiär och i slutet av juni valde den förväntade skyttekungen Jacob Söderberg att återvända till Skara. (Läs här)
– Jag har inte varit bra på planen, men jag har heller inte fått spela där jag vill, menade Jacob som aldrigt riktigt kom in i laget.

När hösten kom väntade publiken på den klassiska höst-formen som brukade infinna sig på Västerby. Men när man förlorade mot Nordvärmland på hemmaplan den 10 augusti var man hastigt och mindre lustigt tabelljumbo. Prekärt läge med andra ord och som bäddat för en sedvanlig comback ”a´la Götene”.
Men med en tunn trupp, lite folk på träning och skador på fel spelare så orkade laget aldrig riktigt ladda om. Den 5 oktober (förlust 3-4 mot Sävedalen) stod det också klart att det nästa år spelas division två-fotboll på Västerby.

Det blev således fyra säsonger i division två för Götene denna gång. Om det blir fler fram över återstår att se. Men för att ge inspiration till framtida seriesegrar kommer här segerfilmen från senaste gången Götene tog klivet upp i division två. Kan man göra det nästa år igen?

HUR MINNS DU GÖTENE FRÅN SÄSONGEN SOM GICK? KOMMENTERA GÄRNA NEDAN!

Hela kalendern: (Klicka här)
1: ”Real Söne”, 2: Bråket mellan United och Lundsbrunn, 3: Sandra Lagerbratt, 4: Tråvad/Larv, 5: Götene ur tvåan

Lämna en kommentar