ANNONS:
ANNONS:

7 december: ”Kulor, Stjärnor & Julgransfötter”

Seg var vintern. Sent blev det tö
ingen höjdare för en grön matta.
Överallt en massa mögel av snö
hur få bort det verkade ingen fatta.

Eolsborg


I  Julkalenderns sjunde lucka av minns vi tillbaka på våra fotbollsplaner och den skiftande kvalité dessa haft under året som gick.

Vi börjar denna gång med att glädjas
över att två nya konstgräsplaner i vår region har sett dagens ljus och att en tredje är på gång. Jag talar förstås om Bendersvallen i Vara samt den nya konstgräsplanen i Skara. Dessutom är som bekant en andra konstgräsplan på gång i Lidköpings kommun uppe i Råda.
Nödvändiga investeringar för en bättre lokal fotboll. Inte minst med tanke på hur det såg ut denna säsong! 

Ja, vintern tog ett rejält grepp om Skaraborg redan i början av december 2012. Snön kom i rikliga mängder lagom till advent. Långt före det hann att bli tjäle i marken.Därefter följde ytterligare snörika månader i både januari och februari och överallt man såg så syntes höga snövallar. När solen sedan började att visa sig i mars var det fortfarande så kallt på nätterna att värmen mötte en övermäktig motståndare i form av ”Kung Bore”.
Detta innebar att det blev en kamp emot klockan att ha spelbara gräsplaner till seriepremiärerna i april och på många håll fanns det ingen annan utväg än att spela matcherna på konstgräs eller på neutral plan.

I vissa fall som i derbypremiären mellan LFK dam och Si blev det en succé då lagen lockade storpublik. I andra fall blev det komik på hög nivå. Speciellt minns man matchen mellan Corner och LFK Akademi som Corner valde att flytta till Trässbergs B-plan. 90 minuters gyttjebrottning var vad publiken fick se.

Sista helgen i april var det så dags för de flesta av våra lokala lag att spela sina premiärer, men inte heller då hade majoriteten av de lokala planerna ”skärpt till sig”. Snömöglet hade drabbat de flesta och det dröjde till i mitten av juni innan man började att känna igen vissa av mattorna.
Lysande undantag var bland annat Mossbrott i Emtunga och Eolsborg i Källby. Dessa arenor kunde stoltsera med underbara mattor i lokal världsklass redan i maj. Källbys framgångsrecept var ett samarbete med den lokala golfklubben. Med hjälp av expertis därifrån jobbade man under hösten i förebyggande syfte att få bort snömögel och på så sätt höll man detta borta.

Rådavallen i maj kontra augusti. En viss skillnad.
Rådavallen i maj kontra augusti. En viss skillnad.

Många klagomål från spelare hördes hur som helst under våren och många utifrån tyckte att det handlade om bortskämda spelare vars spel inte var värda bättre planer. Dessa försvarades starkt av ”fotbollsfamiljen” som menade att man som fotbollsspelare inte har så många andra krav än en någorlunda fin gräsplan och ett par fotbollsskor som är hela.

Debatten om standarden på de lokala gräsplanerna fick dock ett slut inför höststarten i augusti då den fina sommaren hade lyft planerna till dess normala nivå. I de fall vaktmästarna också hade kunskapen att vattna planerna rörde det sig också om finare mattor än normalt. Något som innebar att så gott som alla planer höll bra skick ända fram till serieavslutningen i oktober.
Så slutet gott – allting gott!

HUR MINNS DU GRÄSPLANERNA FRÅN SÄSONGEN SOM GICK? KOMMENTERA GÄRNA NEDAN!

Hela kalendern: (Klicka här)
1: ”Real Söne”, 2: Bråket mellan United och Lundsbrunn, 3: Sandra Lagerbratt, 4: Tråvad/Larv, 5: Götene ur tvåan, 6: Zlatan-imitatören ”Selle”, 7: Dåliga gräsplaner

2 tankar på “7 december: ”Kulor, Stjärnor & Julgransfötter”

  1. Tigervallen i Örslösa är makalös. Är säker på att alla lag i Div 6 Lidköping ser fram emot Örslösa/Söne IK på bortaplan nästa säsong!

  2. Tigervallen i Örslösa är makalös. Är säker på att alla lag i Div 6 Lidköping ser fram emot Örslösa/Söne IK på bortaplan nästa säsong!

Lämna en kommentar