ANNONS:
ANNONS:

Är Gauthiod ett lag för den yttersta toppen?

Ännu ett år med stor trupprotation.
Men kan Gauthiod trots detta slåss om seriesegern?
Här har du allt du behöver veta om laget inför lördagens seriepremiär

I en lokal division 2-serie är Gauthiod denna säsong enda lag från ”vårt” område. De rödblå får således anses vara det bästa herrlaget vi följer, men vilka förväntningar ska vi då ha på ett Gauthiod som precis som under fjolåret bytt ut mer än halva laget.

Ifjol tillkom tio nya namn in i truppen och i år är den siffran nio. Dessutom har tolv spelare lämnat och en hel del av dessa från fjolårets startelva. Duon Rikard Nilsson och Andreas Wingård har med andra ord haft anledning att laborera med den förhållandesvis tunna truppen under försäsongen.

Förra året slutade Gauthiod fyra i division två efter en makalös höst där man ända in i det sista hade chansen på seriesegern. Hur långt räcker det i år?

Lokalfotboll.se tar dig här igenom tankarna kring IK Gauthiod och årets säsong.


FÅTT OCH GÅTT:
Tränare: 
Rikard Nilsson, Andreas Wingård (Ny Trollhättans BoIS)

Nyförvärv: Rasmus Arvidsson Gerhardsson (Lidköpings FK), Andreas Schmidt (FC Trollhättan), Erik Forsblad (ENV), William Bohlin (Trollhättans BoIS), Josef Daoud (FC Trollhättan), Jonas Aronsson (Vårgårda), Lucas Brag (Trollhättans FK), Sam Jammeh (Säffle FF), Valon Gashi (Vänersborgs FK)

Förluster: Erik Landqvist (slutar), Sebastian Johansson (Främmestad), Simon Karlsson (Främmestad), Niclas Haglundh (Sil), Marko Nikic (Göta BK), Albrim Demaliljaj (Skövde AIK), Albin Wemmert (ENV), Erik Hjalmarsson (Nossebro), Kenan Mehovic (Norrby), Deni Kaksa (Ljungskile SK), Kristijan Nikolla (Ljungskile SK), Mårten Jäsklid (slutar)

Det har blivit många nya handskakningar för Gauthiod även i år.

FÖRSÄSONGEN:
Trollhättans BoIS 0-1, Grebbestad 2-3, Trollhättans BoIS 4-1, Gerdsken 0-1, Vänersborgs IF 3-1, Ljungskile 1-1, IFK Åmål 2-0, Lidköpings FK 4-0, Skövde AIK 1-2, DM: Ekedalen 1-0, Dalstorp 0-0

Vunna: 5, Oavgjorda: 2, Förlorade: 4
Gjorda mål: 18 st, Insläppta mål: 10 st

Svårt att dra några riktigt stora växlar av Gauthiods försäsong. Många spelare har testats på olika positioner och man har inte spelat ihop sig som man velat på grund av både sjukdomar och skador. Man har dock stundtals visat klassen, men de riktiga fullträffarna har uteblivit. Spelare i laget menar emellertid att man är längre fram i år än vid samma tid förra året. Och det lär behövas med tanke på lagets mediokra start 2017…


BÄSTA VÄRVNINGEN:
Många intressanta namn bland nyförvärven och det är lätt att stirra sig blind på de offensiva tillskotten. Vi väljer dock att lägga rösten på lagets nya ”sista utpost” Sam Jammeh. Med fjolårets förstemålvakt Deni Kaksa borta var Gauthiod tvungna att hitta en ersättare som kunde konkurrera med Anton Larsson mellan stolparna. I Sam Jammeh har man hittat en storvuxen burväktare som måste spela på topp för att Gauthiod ska kunna utmana i toppen.


TYNGSTA TAPPET:
En formtoppad Albrim Demaliljaj eller en speedkula i form av Kristijan Nikolla? Eller varför inte en klubbikon som Erik Landqvist? Ja, alla dessa är förstås tunga tapp för Gauthiod. Tyngsta tappet håller vi ändå Kenan Mehovic som var en av seriens bästa spelare under fjolåret. Mittfältaren var långa stunder Gauthiods bästa spelare 2017 och belönades med kontrakt med Norrby i Superettan. Kenans genombrottskraft, fart och bolltrygghet på mitten kommer saknas på mittfältet i år.

Kenan Mehovic kommer saknas på Gauthiods mittfält.

STORA FRÅGETECKNET?
Gauthiods trupp är långt ifrån den bredaste och även om en hel del ynglingar knackar på A-lagsdörren så är truppen minst sagt skadekänslig i nuläget. Redan inför premiären är det frågetecken för en del viktiga spelare och över en säsong kommer det inte att hålla att några nyckelspelare faller bort. Då kan Gauthiod glömma drömmen om en topplacering.

Gauthiod måste undvika skador.

HAN BLOMMAR UT:
Redan ifjol tog Wiktor Wersén stora kliv framåt. Från att ha varit ”hjälpgumma” blev han en av lagets viktigaste spelare och bildade mittlås med ”man bun-kollegan” Peter Mandic.
Mittbacken spelar numer med en självklarhet som passar en mittback i ett topplag av division två och han har verkligen blivit en pådrivare som Gauthiod kan lita på i alla väder. Alltid med tungan rätt i mun. I år tror vi att ”Wersa” tar ytterligare ett kliv i rollen som härförare och leder Gauthiods defensiv mot nya höjder.


VIKTIGASTE SPELAREN:
Gauthiod har i år en bredare anfallsbesättning än tidigare, men den uppspelspunkt som Jacob Berg är unik i den rödblå dressen. Berg blev bara bättre och bättre ju längre förra säsongen led och  även om säkert målskörden kunde blivit större så betydde anfallaren otroligt mycket för lagets offensiv.
Tränare Rikard Nilsson håller Jacob Berg otroligt högt och det säger en hel del om Bergs betydelse för laget. En Jacob Berg med samma fina utvecklingskurva som under 2017 är på förhand Gauthiods viktigaste spelare.

Jacob Berg blir viktig för Gauthiod i år.

HAN VINNER SKYTTELIGAN:
Det östes inte in mål förra året av Gauthiod, men i år finner vi betydligt fler renodlade anfallare i truppen. Många kan komma att dela på målen, men är allt som det ska gör ingen fler än Valon Gashi. Det sena nyförvärvet vet var målet står och är en självklar favorit till denna titel. Någonstans mellan 15-20 fullträffar är ingen omöjlighet för anfallaren.


TABELLPLACERINGEN:
År efter år tippas Karlstad BK i toppen av tvåan. Och även i år får värmlänningarna tipset. Flera meriterade nyförvärv gör att det är svårt att tro att något lag kan hota KBK. Men laget har svikit tidigare och gör man det igen är Gauthiod definitivt en av kandidaterna att stå överst när serien är slut. Hur som helst så skulle det vara en besvikelse om de rödblå inte är med och hugger i toppen av tabellen denna säsong. Så intressant ser truppen ut på förhand!


PREMIÄRMATCHEN:
Gauthiod började förra säsongen dåligt och efter bara ett par matcher fick tränaren Joakim Jensen lämna. Med detta som bakgrund så har säkerligen Gauthiod lärt sig att ta seriestarten på fullaste allvar.
Denna premiär mot Torslanda får dock spelas på konstgräset i Nossebro vilket inte är en fördel för hemmastarka Gauthiod.

Gästerna slutade 10:a i division 2 västra Götaland förra säsongen och är tippade att nå en liknande placering i år. Gauthiod är förstås favoriter även om en del nyckelspelare är tveksamma till spel och att man inte spelar hemma på Lunnevi. På förhand är allt annat än tre poäng en missräkning för Rikard Nilssons mannar.

 


MÖJLIG PREMIÄRELVA:


ODDSET SOM SERIESEGRARE:
6 gånger pengarna (Nordicbet)


Hur går dina tankar kring IK Gauthiod säsongen 2018. Kommentera gärna!

Lämna en kommentar