ANNONS:
ANNONS:

”Det är ett sånt jävla byatänk hela tiden”

U-lagens vara eller icke vara i seriespel?
Ja, det ska det röstas om vid kvällens Representantskapsmöte.
– Tror inte det går igenom. Folk tänker inte på utvecklingen i regionen, säger Stig Andersson från IK Gauthiods damer.

Ikväll är det dags för Representantskapsmöte i Vårgårda för distriktets alla föreningar. 124 föreningar är anmälda till mötet, men bara de som anmält sig före den 1 september har rätt att rösta på mötet.

Den fråga som kommer att väcka störst uppmärksamhet under kvällen är med största sannolikhet den om ”U-lagens vara eller icke vara i damserierna”. Den med ett okej fotbollsminne vet att U-lagen tilläts vara med i det ordinarie seriesystemet under säsongen 2014. För exakt ett år sedan fick föreningarna rösta om detta skulle fortsätta även under 2015. En fråga som redan då väckte upp stora känslor. Inte minst med tanke på att NEJ-sidan vann med en ynka röst.

Sils U-damer vann division tre 2014.
Sils U-damer vann division tre 2014.

I år har alltså U-lagen fått hålla till i Utvecklingsserierna. Något som enligt Stig Andersson från IK Gauthiod varit under all kritik.
– Rena jävla katastrofen. Det är verkligen inte utvecklande för våra tjejer som sitter på bänken i A-laget att spela i U-lagsserierna. Ska de utvecklas och motiveras måste de få spela i det ordinarie seriesystemet, säger Stig som tillsammans med klubben lämnat in en motion till Representantskapsmötet om att U-lagen ska få komma tillbaka in i seriesystemet från och med nästa år.

Men att förslaget skulle röstas igenom ikväll är Stig Andersson ytterst tveksam till
– Jag tror inte det kommer att gå igenom. Det är sånt jävla byatänk hela tiden ute hos klubbarna. Man tänker bara på vad man tror är bäst för sin egen lilla förening och inte vad som utvecklar damfotbollen i distriktet. Just nu är det verkligen inte bra. Bara att titta på vilka lag som exempelvis åkte ur division ett. De kom alla från vårt distrikt, säger Stig som erkänner att han känner en bitterhet kring frågan.

– Ja, jag är bitter kring detta, men det är så synd att vi inte kan göra som distrikten runt omkring oss och tänka lite större. Visst skulle vi kanske kunna starta upp Akademier och sån skit, men då måste det till en ny förening och allt sånt. Varför ska vi göra det så krångligt hela tiden?

Har du någon förståelse för den andra sidans argument?
– Nej, inte om det handlar om att vi kommer med ”för bra” U-lag till matcherna. Står tydligt och klart att det är bänkspelarna från A-lagsmatchen som får spela i U-laget och det följer vi. Om vårt U-lag sedan skulle vara bättre än deras A-lag ser jag inget problem. Sådan är fotbolen och vill vi spetsa till damfotbollen i vårt distrikt och höja oss ett snäpp så är detta enda vägen att gå, avslutar Stig.
—————————–
De enda lokala klubbar som har rätt att spela med ett U-lag i division fyra vid ett JA vid kvällens omröstning är Lidköpings FK och IK Gauthiod vars A-lag spelar i division ett.

3 tankar på “”Det är ett sånt jävla byatänk hela tiden”

  1. Det låter på vissa håll som att det skulle ha gjort skillnad om vissa ”större” lag skulle få spela med sina U-Dams lag i seriespel. Hur hade det hjälpt LFK att hänga kvar i elitettan i år? dom var ju helt enkelt för dåliga.

    Sen har dessa lag när dom väl fått chansen inte skött sig på ett bra sätt utan alltid hittat ett lagligt sätt att kringgå reglerna. T.ex. A-Dam har inget att spela för i sin serie, då blir det helt naturligt att hjälpa sitt U-lag som kanske kämpar i toppen eller botten. Men då sker ju detta på bekostnad av ett A-lag som kämpat hela säsongen. Detta laget kanske då kämpar om uppflyttning eller för att undvika nedflyttning. Och så har man ”oturen” att möta ett Div1 U-lag i en av dem sista omgångarna, och där möter ett halvt Div1 lag. KUL:) Bara ta nya tag nästa säsong…

    Sedan går det ju kringgå på flera sätt, börja en A-match med ex antal U-lagspelare på plan och A-lagsspelare på bänk, gör byten efter en minut, så har du dom tillgängliga i nästa U-dams match.

    Nu har ni tre år på er att flytta fokus från detta tjafset. Lös era problem byt inriktning, detta är inte rätta vägen att gå!

  2. Alltid lika het diskussion varje gång som U-lags snacket drar igång lagom till representantskapsmötet varje år. Lika ledsen blir jag också varje gång när ”storklubbarnas” dryga attityd dyker upp i efterhand när deras förslag röstats ned. Håller absolut med om att de klubbarna i de flesta fall har en stor ungdomssektion men hur många av dessa egna ungdomar får egentligen chansen i deras representationslag? Kanske ute på hal is med det uttalandet men var inne snabbt på Gauthiods sida och såg att endast 5 spelare var egna produkter i en A-trupp på 21 spelare. Då förstår jag att man måste ha ett lag i div. 3 för att kunna tillgodose sina egna spelares behov till seniorspel i seriespel. Alternativt så bildar man samarbeten med närliggande klubbar för att tillsammans ge alla spelare chansen till en lämplig spelnivå. Lilla klubbens spetsspelare går till ”storklubben” och vice versa. Om man nu ändå vill ha alla spelare in the house så får man vara beredd att åka långa sträckor ifall man ska kunna möta vettigt motstånd. Vad jag vet så åker unga talangfulla grabbar land och rike runt i sk. elitklubbar för att möta bra motstånd. Tack för mig, räknar iskallt med några ironiska motkommentarer i stil med ”hål i huvudet”, eller annat citat taget ur sitt sammanhang ang. dålig annonsering…

  3. Alltid lika het diskussion varje gång som U-lags snacket drar igång lagom till representantskapsmötet varje år. Lika ledsen blir jag också varje gång när ”storklubbarnas” dryga attityd dyker upp i efterhand när deras förslag röstats ned. Håller absolut med om att de klubbarna i de flesta fall har en stor ungdomssektion men hur många av dessa egna ungdomar får egentligen chansen i deras representationslag? Kanske ute på hal is med det uttalandet men var inne snabbt på Gauthiods sida och såg att endast 5 spelare var egna produkter i en A-trupp på 21 spelare. Då förstår jag att man måste ha ett lag i div. 3 för att kunna tillgodose sina egna spelares behov till seniorspel i seriespel. Alternativt så bildar man samarbeten med närliggande klubbar för att tillsammans ge alla spelare chansen till en lämplig spelnivå. Lilla klubbens spetsspelare går till ”storklubben” och vice versa. Om man nu ändå vill ha alla spelare in the house så får man vara beredd att åka långa sträckor ifall man ska kunna möta vettigt motstånd. Vad jag vet så åker unga talangfulla grabbar land och rike runt i sk. elitklubbar för att möta bra motstånd. Tack för mig, räknar iskallt med några ironiska motkommentarer i stil med ”hål i huvudet”, eller annat citat taget ur sitt sammanhang ang. dålig annonsering…

Lämna en kommentar